Om å være seg selv                                              

 

I mitt forrige blogg-innlegg skrev jeg om at alt vi foretar oss er basert på valg.

 

Jeg skrev også da at mange av oss har lagret begrensinger i vårt underbevisste sinn (i kroppen vår) på hva vi kan få til. Slike lagrede begrensninger gjør at vi også begrenser våre valg og beslutninger i forhold til troen på oss selv.

 

Mangel på å tro på seg selv gjør at mange av oss ikke tør å stå frem som den de virkelig er. Mange spiller en rolle som i et skuespill, en annen person enn den de virkelig er.  

 

Ditt eget Maskorama

 

Maskorama var et TV-program som  hadde mange seere når det gikk på NRK høsten 2020. Hvem skjulte seg bak masken? Er du selv en person som kjører ditt eget maskorama show? Er du en person som skjuler deg bak en maske og ikke tør å vise den du virkelig er?

 

Å ha mer tro på oss selv, og det vi står for, er derfor av stor betydning for at vi tør å være den vi virkelig er. For å tørre å være den vi virkelig er, må vi kvitte oss med tanker som begrenser oss selv; "Hva vil andre si om......"

 

Begrenset tro på oss selv fører til at vi er redd for å skille oss ut fra mengden, å følge strømmen er det enkleste. For "hva ville folk si" om jeg gjorde noe annet. Du tar på deg en maske for at du er redd for hva andre vil si og mene om deg dersom du ikke gjør som alle andre.

 

Det forventes av oss at vi skal leve et liv i A4 og støpes i samme form.  Om du ikke er ærlig med deg selv om hvem du er, vil du over tid bygge opp en frykt som gjør at du blir en som sier og gjør slik som det forventes at du skal gjøre.

 

Du følger strømmen,  og du har satt på deg en maske.

 

 

 

 

Våre mange roller i skuespillet

 

Hvilke roller spiller du i det store skuespillet, livet ditt. Er du på hjemmebane har du en rolle, på jobb har du en annen rolle. På fritiden har vi mange ulike roller vi dekker ut i fra interesser når vi er sammen med venner og andre som vi omgås, og ellers i samfunns-sammenheng spiller vi også flere roller.

 

Personlighet, opplevelser, kunnskap, ferdigheter, erfaring og verdier påvirker hvordan vi utfører våre roller. I tillegg har det stor betydning om vi i dette skuespillet spiller roller der vi er den vi er eller spiller en annen person. 

 

I programmet Lindmo ble vi mer kjent med personen Andreas Haukeland og artisten Tix, samme person, men som spiller 2 roller. Den vanskeligste rollen var den ekte rollen det å være Andreas kom det frem i programmet. Når han var ferdig på scena som artisten Tix satt han igjen ensom og alene på hotellrommet som Andreas. Det å være Andreas var en rolle som han ikke alltid klarte å mestre, og det gikk så langt at han i en periode følte at han ikke klarte å leve lenger. Det gjorde inntrykk å høre Andreas fortelle om den vanskelig perioden i livet sitt og det at han åpnet opp om livet sitt foran hele det norske folk en fredagskveld i januar 2021 når Korona preger oss alle.  

 

Kanskje har du også to roller, du er en virkelig person og du har en rolle som du flykter til når du ikke klarer å være den virkelige deg. 

 

Det var flere kjente artister som sto frem og åpent bydde på seg selv denne helgen. Lørdagskvelden i programmet "Hver gang vi møtes" på TV2 var vi vitne til at Maria Mena fortalte oss om problemene sine da hun ble forsøkt formet til en rolle som artist som ikke var henne. Hun måtte se slik og slik ut, og måtte gi slipp på sitt virkelige jeg, den ekte Maria Mena, den personen hun virkelig er, for å tilfredsstille de som skulle lage stjerne av henne i USA.  

 

Maria fortalte også om at det kan være avgjørende for deg selv at du må kutte ut personer i livet ditt for å komme videre. Dette kan være et svært vanskelig valg, men ofte nødvendig for personen det gjelder, prøv å forstå personer som har måttet ta slike vanskelige valg er budskapet hennes. Aksepter at dette er personen sitt valg.  Ikke fordøm slike valg, dette var sterke, men kloke ord fra artisten Maria Mena. 

 

La ikke andre bestemme hvem du er.  Du skal ikke tilfredsstille og stille krav til andre enn deg selv, det er bare du som kan vite hva som er den ekte utgaven av deg selv. Du blir ikke deg selv ved å spille en annen rolle.

 

Det som tjener deg best. "Det er å være seg selv". 

 

 

 

 

Ta av deg masken

 

Hvem bestemmer hva du skal mene, hva du skal si og hva du skal gjøre? Har du dine influencere som setter agendaen din, har du sterke personer i din nære krets som tar så stor plass at du selv ikke får blomstre? I så fall ikke la andre begrense deg og tappe deg for energi. Stå frem og vær den du ønsker å være.

 

Vær ærlig mot deg selv, ta av deg masken og vis hvem du virkelig er. Ikke la andre styre deg og påvirke deg til noe du ikke er eller ønsker å være.

 

Vær bevisst på hvem du lytter til og som er med på å forme deg som person. Ikke mist deg selv og de verdiene du står for.

 

Spør deg selv; «Hvem føler jeg meg best i sammen med?»

 

Jeg tror at svaret du vil komme frem til på det spørsmålet er at «Jeg føler meg best sammen personer der jeg får være meg selv, personer som gir meg en indre ro og som får meg til å slappe av når jeg er sammen med de. Ekte personer som jeg er trygg på og som gir meg anledning til å få være den jeg virkelig er.»

 

Dette er personer som gir deg energi og som du kan være åpen med i forhold til alle spørsmål i og om livet ditt. Dette er ekte venner. De liker deg ikke fordi du er rik eller berømt, fordi du kler deg i flotte klærne, fordi at du har en figur og kropp i tråd med det som blir betegnet som idealet, eller andre ytre faktorer.

 

Nei, de liker deg for den personene du er og den personen du utstråler, den ekte utgaven av deg selv. Det er ekte venner jeg snakker om, de som gir deg energi og som viser med sin væremåte at de er glad i deg.

 

 

 

 

Send meg gjerne en e-post dersom du ønsker å komme i kontakt med meg. Du kan også ringe meg på 97670504.

 

Jeg hjelper deg gjerne i din lederutvikling slik at du kan lykkes som leder og lagbygger. Det er med glede jeg deler min kunnskap og erfaring om du trenger en samtalepartner. 

 

Jeg kan hjelpe deg og din bedrift med:

 

  • Lagbygging
  • Målbildeprosesser
  • Lederutvikling
  • Servicekvalitetsprogram- «Det lille ekstra»

 

Ta av deg masken, se deg i speilet

og smil til deg selv, ditt virkelige "jeg".

 

Ta vare på deg selv! Ta vare på hverandre!

 

Med vennlig hilsen

 

Bernt-Åge Grimstad

 

Mine Instagram-innlegg finner du ved å trykke på bildene under.