Det viktigste er sagt no                

 

Det har vært kjekt gjennom mine blogginnlegg å få dele mine tanker og erfaringer om det jeg er opptatt av. Jeg føler nå at jeg har fått ut det viktigste som jeg hadde på hjertet, og er klar for å gå videre med å bruke tiden min på å jobbe direkte med de tingene jeg har skrevet om. 

 

Siden jeg sluttet å jobbe i Nordea for 3 år siden har jeg brukt tiden min på å formidle mine tanker og erfaringer, spesielt om det jeg brenner mest for, Ledelse og lagbygging. Det har blitt til boken «Ledelse er enkelt» og mange blogginnlegg om samme tema.  

 

Det siste året har jeg i tillegg jobbet mye med å utarbeide et nettkurs i lagbygging som ble ferdig i september 2021. Kurset i lagbygging er lagt ut på en egen kursportal med to versjoner, den ene versjonen er beregnet for ledere i bedrifter og virksomheter. Den andre versjonen er for trenere og ledere innen idrett. I mars 2021 ble jeg også sertifisert som Mental trener.

 

Hverken boken min eller kurset i lagbygging har jeg utarbeidet med bakgrunn i forskning eller studier, de er kommet ut av egne erfaringer og opplevelser. Selv om jeg har vært sikker i min sak på at det er riktig det jeg står for, så er det likevel ekstra hyggelig når jeg nå har kommet over forskning som sier de samme tingene i forhold til det jeg beskriver både i boken min og i lagbyggingskurset. 

 

Det er betryggende for meg at forskningen har kommet frem til mye av det samme som er mine erfaringer om ledelse og lagbygging. Det er ofte små enkle ting som må på plass i din rolle som leder og lagbygger. Likevel du må gjøre det, og når du gjennomfører det så vil du oppleve at det virker. 

 

Siden jeg er opptatt av å bygge lag ønsker jeg fremover å bruke tiden min på å være medspiller til at andre lykkes med å nå sine mål, og å være tilgjengelig for de som ønsker å gjøre en endring i livet sitt.  Som mental trener kan jeg hjelpe deg med å gjøre deg bevisst på deg selv og dine ressurser, slik at du lettere finner ut hva du ønsker å utrette i livet ditt. Nå har jeg fått formidlet mine tanker om ledelse og lagbygging, og er klar til å praktisere mer både som Mental trener og Lagbygger. 

 

En annen drøm som jeg nå har, er å gjennomføre idéene mine om lagbygging og mental trening ved å være trener igjen for et fotball-lag.  Selv om det er noen år siden jeg sist var trener for et lag, så har jeg nå fått energi til å ta fatt på en ny treneroppgave.

 

På søndag var jeg tilstede på Nadderud for å se Stabæk mot Bodø/Glimt,  og i dette «siste» blogginnlegget mitt har jeg lyst til å avslutte med noen tanker rundt opplevelsen jeg fikk denne våte søndagen i begynnelsen av oktober.  

 

Det var første gang jeg var tilbake på Nadderud Stadion etter at begrensninger på antall tilskuere var opphevet. Å få være tilstede igjen for å se Eliteseriefotball var herlig i seg selv. På denne «slitte» arenaen har jeg hatt mange flotte fotball-opplevelser, spesielt den tiden Daniel Nannskog og Veigar Pall Gunnarsson dannet radarpar og Alanzinho var på sitt beste. Stabæk var da på topp i Norge og ble seriemester i 2008, da spilte de morsom og underholdende fremoverfotball.

 

Søndagens utgave av Stabæk var av en helt annen forfatning, noe som tabellsituasjonen også viser. Norges beste lag i 2020, og som også leder i 2021, var søndagens motstander. Jeg hadde gledet meg til å se dette Bodø/Glimt-laget «live» for første gang. Fjorårets- og årets utgave av Bodø/Glimt fremstår som "lagbygging i praksis".  Det var derfor med store forventninger jeg satte meg godt tilrette på hovedtribunen.  

 

Bodø/Glimt er lagbygging i praksis

 

Kampen var igang og det så ikke ut som om mye regn tidligere på dagen gjorde at banen bar preg av det, selv om jeg hørte at det litt tidligere var tvilsomt om kampen i det hele tatt kunne spilles. 

 

Stabæk la seg lavt i en 5-4-1, og det var tydelig at de hadde stor respekt for motstanderen.  Det kunne se ut som om målet var å holde nullen og satse på kontringer i håp om å få en avgjørende scoring. For Bodø/Glimt sin del er det blitt en vane at lagene de møter legger seg lavt, men at det også nå skjer oftere på bortebane, viser hva motstanderen tenker når de møter Glimt.  Det de da egentlig viser, til og med på hjemmebane,  er at de er fornøyd med uavgjort mot Norges beste lag.

 

Om forskjellen på lagene var så stor at det hadde vært galskap av Stabæk å angripe med en annen formasjon eller et høyere press er vanskelig for meg å uttale meg om, siden jeg ikke kjenner godt nok årets Stabæk-utgave, men merkelig var det å se et Stabæk-lag som i utgangspunktet var redd for å tape. Når frykten for å tape blir  større enn gleden av å vinne da har du i utgangspunktet et problem. 

 

Tidligere på dagen var jeg via TV-skjermen vitne til toppoppgjøret i OBOS mellom Aafk - Hamkam,  og jeg sitter der også med en følelse av at begge lag var redde for å tape. Et Aafk-lag på hjemmebane burde, slik jeg ser det, gå til kampen med en mye mer offensiv holdning. Når et lag blir for defensiv og for forsiktig i tankegangen da får du ikke ut potensialet som ligger i laget, frykten for å tape vil da spre seg. 

 

Så tilbake til Bodø/Glimt, det er nettopp offensiv angrepsfotball som er blitt deres kjennemerke. De har gode relasjoner i alle ledd og det er en trygghet i laget som kjennetegnes ved at alle jobber hardt for hverandre og laget.  

 

Gjennom store deler av kampen befant alle Glimt sine utespillere seg på motstanderen sin banehalvdel, kun keeper var igjen på egen halvdel, og det på bortebane.  Dette viser hvilken selvtillit de har både som lag og som enkelt-spillere.  Uansett motstander så er det «fullt trøkk», og mister de ballen, så er nærmeste mann rett på igjen for  gjenvinning, og det er jo slik fotball vi ønsker å se?

 

Å se lag spille til hverandre på egen banehalvdel helt til ballen må spilles tilbake til keeper,  som da må «måke» den ut til innkast for å avverge en farlig situasjon, er destruktiv fotball. Fotball er underholdning og vi vil se lag som ønsker å angripe med hurtig fremoverfotball for å vinne kampen.  

 

Stabæk lykkes med å holde nullen i første omgang, men i det 54.minutt sprakk nullen. Glimt er blitt vant til at de må være tålmodig, men de vet at de er så gode at det til slutt kommer minst en scoring.Og da er det vel bare typisk at den som scorer det første målet var spilleren som var på utlån fra RBK til Stabæk i fjor fra 17.juli, Erik Botheim.

 

Erik Botheim satte inn sitt 12 mål for sesongen på en vakker heading. Under sitt opphold i Stabæk ble det 0 mål på 15 kamper, tidligere samme år (2020) ble han registrert med 3 kamper og 0 mål for RBK.

 

Det er vel heller ikke overraskende at det var Sondre Brunstad Fet som la det perfekte innlegget, spilleren som var ut og inn av laget til Aafk i 2019-sesongen (i OBOS). Siden han ikke ble satset på i Aafk i 2020 gikk Sondre på utlån til Glimt og senere ble overgangen gjort permanent.

 

Begge spillerne som var involvert i det første målet til Glimt har opplevd at de ikke har bli satset på eller klubbene deres ikke hadde tro på de. Nå er de begge blitt viktige brikker i Glimt på grunn av at de har fått tillit og har blitt rendyrket i roller som de mestrer og føler seg trygg i. De har fått utviklet sin spisskompetanse. Dette er lagbygging i praksis.  Erik og Sondre spiller nå med en selvtillit som er herlig å observere. 

 

Hva har så skjedd med Sondre Brunstad Fet og hva gjør at Erik Botheim nå presterer på et så høyt nivå og blir matchvinner kamp etter kamp?  Jo de er blitt en del av et lag der de har tydelige roller som de mester. De vet hvilke oppgaver de har og er blitt trygge på å løse de. Når Bodø/Glimt mister gode spillere klarer de å finne de rette typene som passer inn i de ulike rollene, og derfor klarer de å ligge i toppen år etter år. I 2019 ble det sølv, i 2020 gull og i 2021 ligger Glimt også an til å ta gull, men det er jo fortsatt mange kamper igjen.

 

Når du ser Glimt spille, så ser det ut som de har det gøy ut på der, samtidig som alle jobber knallhardt for hverandre. Lagbyggeren Kjetil Knutsen skifter skjeldent på laget. Han har en filosofi om at er du klar og skadefri så spiller du, og det gjør også at relasjonene blir enda sterkere.   

 

Ja, Bodø/Glimt viser lagbygging i praksis, og de spiller en fotball som publikum elsker å se, og til slutt ble det denne søndagen i oktober på Nadderud en komfortabel 0-3 seier til Glimt. 

Erik Botheim står med 12 mål hittil i 2021 og er blitt en matchvinner for Bodø/Glimt .

 

Individet utgjør laget 

 

Hver enkelt i et lag er byggeklossene du som treneren skal skape et solid lag av. Til mer du vet om hver enkelt jo bedre forutsetning har du for å lykkes som lagbygger. 

 

Når du som lagbygger viser at du bryr deg om hver enkelt, ser hele mennesket og samtidig evner å skape trygghet i den rollen de skal bekle, så har du lagt et godt grunnlag. Det å få tillit gir trygghet.  Å føle seg verdifull fører til mestring og økt selvtillit.  Det er dette Glimt har vært flink til i sin lagbygging.  Når du trives sammen og blir en del av et lag, så utvikler det og forsterker lagånden. Du bygger et samhold, en Vi-følelse, «Det er vi som er...», og når du føler du er en viktig del av noe,  da bygger du selvtillit og mestring.

 

Likevel det hjelper ikke å snakke om det, det er handlingen som gjelder. Er du lagbygger så må du må gjøre det som skal til for å bygge et solid fellesskap. Som lagbygger må du også stille tydelige krav og fortelle hva du forventer av hver enkelt. Alle dine medspillere må ha riktig fokus og være konsentrert på å gjøre de rette tingene som skaper utvikling for seg selv og laget. 

 

 

Sondre Brunstad Fet ble ikke satset på i Aafk og fra 2020 har han vært fast inventar på Norges beste lag.

Beste utgaven av seg selv 

 

Din oppgave som lagbygger er å sette alle i teamet/på laget ditt så ofte som mulig i situasjoner som gjør de til den beste utgaven av seg selv.  Lagbygging er å gjøre hverandre god.

 

Jo oftere du klarer det jo mer fornøyde blir de, for da føler de seg viktig og at de betyr noe.

 

Ikke alle er bevisst på sin spisskompetanse og ser derfor ikke alltid hvordan de kan utvikle den ytterligere. En god lagbygger evner å gjøre sine medarbeidere/medspillere oppmerksom på sitt potensial og å ta ansvar for sin egen utvikling. 

 

Det viktigste er sagt no

 

På bloggen min har jeg formidlet mine tanker og erfaringer om ledelse og lagbygging. Det er dette jeg brenner for, og ønsker å jobbe med fremover.  

 

Det har vært fint å dele mine tanker og erfaringer med deg. Jeg har nå fått formidlet det viktigste av det jeg hadde på hjertet, så nå slutter jeg med mine faste blogg-innlegg hver tirsdag. Innleggene vil fortsatt være tilgjengelig her på hjemmesiden min, og jeg vil fortsette å dele her det jeg har på hjertet.  

 

Takk til deg som har vært fast leser av blogginnleggene mine. Jeg håper du fortsatt stikker innom siden min for å få nyttige tips om ledelse og lagbygging.  Om du kjenner andre som er opptatt av ledelse og lagbygging, så setter jeg pris på om du tipser de om siden min.

 

«En god lagbygger evner å behandle alle i gruppen sin både som individ og som en del av laget!

Slike ledere og trenere ser hele deg. Dyktige ledere har forstått at de er lagbyggere.»      

                                                                                                                                   Bernt-Åge Grimstad

 

Ja, ledelse handler først og fremst om å bygge lag,  og vi trenger flere dyktige lagbyggere både innen idretten og i næringslivet.

 

Er du leder eller trener for en gruppe mennesker og ønsker å bli en god lagbygger?  Da kan jeg tilby deg et nettkurs i lagbygging med 8 moduler. Kurset vil passe godt for deg som er leder for en gruppe mennesker i en bedrift, organisasjon eller virksomhet.  

 

En egen versjon er utarbeidet for deg som er leder eller trener innen idrett. Nettkurset i lagbygging vil også være nyttig for deg som ønsker å bli leder eller trener. 

 

Flere detaljer om nettkurset i lagbygging finner du på siden  Ledelse og lagbygging.(link).  

 

Som sertifisert mental trener tar jeg gjerne en prat med deg om du vil ha hjelp til «å finne» ressursene du har i deg enten du er leder, idrettsutøver, eller en person som ønsker å gjøre noen endringer i livet ditt.  

 

Jeg tar da først en uforpliktende telefonsamtale med deg slik at vi finner ut om det jeg kan tilby matcher med det du har behov for.  Send meg en e-post ved å trykke på e-post knappen under og oppgi ditt telefonnummer, eller du kan sende meg en SMS til 97670504,  så tar jeg kontakt med deg for å avtale nærmere.  

 

Dette kan jeg hjelpe deg og/eller laget ditt med:

 

  • Ledelse og Lagbygging
  • Mental trening
  • Målbildeprosesser

 

Ikke nøl med å sende en e-post om hva du ønsker hjelp til, du kan også ringe meg eller sende en sms til 97670504.  Jeg gleder meg til å høre fra deg. 

 

Med vennlig hilsen

 

Bernt-Åge Grimstad

PS: Jeg har fortsatt noen eksemplar igjen av boken "Ledelse er enkelt",  fyll ut bestilllingsskjema ved å trykke på knappen under, så sender jeg den til deg for NOK 200 inkl. porto.

Med vennlig hilsen

 

Bernt-Åge Grimstad