Drømmejobben?                

 

Drømmejobben?

 

Søknadsfristen på administrerende direktør for Aafk gikk ut 10.januar 2022, men det er nå den viktigste jobben starter, å velge ut hvem som blir den heldige og får drømmejobben.  

 

Ja det må jo være en drømmejobb å få hovedansvaret for å utvikle Aafk til å bli en topp klubb. 

 

Fra 2025 skal Aafk:

 • Være en topp 6 klubb i Eliteserien, 

 • Minimum 33% av spillerne i A-stallen skal bestå av klubbutviklingsprosjektet eller lokale spillere. 

 • Klubben skal da ha en bærekraftig økonomi. 

 • Omsetningen skal være på 90 mill i 2025. 

 • Dette er hovedmålene som er satt i sportsplanen for klubben 2021 – 2025.

 

Visjonen er at Aalesunds Fotballklubb er Sunnmøre stolthet , hele Sunnmøre sin klubb.

 

Misjonen til klubben er:  Aafk – Gjør noe med deg. Det vil si at Aafk er en klubb som engasjerer, som fenger og rører ved vårt publikum.

 

Verdiene som skal prege klubben er: 

 • Profesjonell (grundig, utviklende, lojal og tydelig), 
 • Engasjerende (Lidenskapelig, stolt og med hjerte for Sunnmøre) 
 • Samlende (Folkelig, troverdig, repektfull og ydmyk).  

 

I utlysningsteksten til stillingen Administrerende Direktør står det at du får et helhetlig og overordnet ansvar for drift og utvikling av Aafk . Rett oversatt så vil det si du har hovedansvaret for at klubben lykkes med å nå de ambisiøse målene sine mot 2025, og å bruke verdiene til å oppfylle visjon og misjon.

 

Det er i utlysningsteksten for stillingen høye krav til ønskede kvalifikasjoner, og derfor kan det være at mange velger å avstå fra å søke stillingen. Det er vel neppe noen av kandidatene som innehar alt som er av ønskede kvalifikasjoner? 

 

Likevel hva vil være de aller viktigste kvalifikasjonene og lederegenskapene til den personen som får hovedansvaret med å nå målene innen 2025? 

 

Pri 1 - Tilføre energi

 

Å tilføre energi blir slik jeg ser det den viktigste oppgaven til den nye lederen, at personen evner å tilføre energi til medearbeiderne i klubben. For vi ønsker vel alle å jobbe sammen med ledere som tilfører oss energi?  Det er slike ledere som gjør at vi gleder oss hver dag til å gå på jobb, og å ta fatt på nye arbeidsoppgaver.

 

Det som er felles for mange ledere som skaper positiv energi er at de setter laget foran seg selv. De er opptatt av at teamet og den enkelte medarbeider skal lykkes og utvikle seg. Det er slike ledere som får sine medarbeidere til å føle seg viktig og betydningsfulle. Medarbeidere som føler seg viktige og betydningsfulle identifiserer seg med og får eierskap til arbeidsplassen sin, det fører igjen til at slike bedrifter og virksomheter lettere når målene sine. Når det er et godt arbeidsmiljø og god lagånd øker medarbeidertilfredsheten.

 

På arbeidsplasser der leder skaper glede og energi hos sine medarbeidere ønsker medarbeiderne å stå på for lederen og laget. Med en slik leder føler du at du blir sett og at du blir involvert i viktige beslutninger.

 

En leder med positiv energi ser dine sterke sider og ønsker å gi deg muligheten til å utvikle din spisskompetanse. Slike ledere er opptatt av å bygge kompetanse til andre, og er bevisst på at ledelse er «deres spisskompetanse.»

 

Og det er nettopp det som er hele poenget, bygger du god lagånd, så smitter det over på alle i og rundt klubben. Energi og entusiasme er byggeklosser i god lagånd. Du merker den positive smittsomme energien når du er i kontakt med noen som jobber i et team der det er god lagånd. Team med god lagånd kjennetegnes med:

 

 • "Vi vil"
 • "Vi kan"
 • "Vi klarte det"
 • "Vi gleder oss sammen over fremgangen til hverandre og laget"

 

Pri 2  - Lagbygger

 

Den nye lederen må være en god lagbygger. Lagbyggeren ser og lytter.  Ledere som etterlever og går foran med gode grunnverdier er ofte gode lagbyggere. Slike ledere er opptatt av å se og lytte til sine medarbeidere. De aller fleste mennesker ønsker å gjøre en god jobb, men ikke alle får ut sitt potensiale på grunn av at lederen ikke ser eller lytter til de.

 

Medarbeidere som ikke blir sett eller lyttet til mister ofte motivasjonen og tilhørigheten til laget, teamet sitt eller arbeidsplassen. De blir likegyldige og føler de ikke betyr noe. Dette går utover selvtilliten og troen på seg selv.

 

Lagbygging er å systematisere og utvikle individuelle ferdigheter til det beste for laget som du er leder for. Derfor er det beste utgangspunktet at dine medarbeidere blir sett og lyttet til. En god lagbygger bruker individuelle samtaler for å bli bedre kjent med sine medarbeidere. Det gir medarbeiderne  anledning til å vise hva de er gode på og hva de står for. 

Hver enkelt i et team eller et lag er byggeklossene du som leder skal skape et solid lag av. Til mer du vet om hver enkelt jo bedre forutsetning har du for å lykkes som lagbygger. 

 

Individuelle samtaler er altså et godt verktøy for å bli bedre kjent med dine medarbeidere. Når du som leder og lagbygger viser med din væremåte at du bryr deg om hver enkelt,  og samtidig evner å skape trygghet til å være åpen og ærlig, vil dine medarbeidere komme opp med det de har på hjertet.

 

Når alle føler seg trygg til å gi av seg selv vil du som lagbygger ha et godt grunnlag til å bygge laget ditt:

 

 • Du får vite hva de er gode på
 • Du får vite hva de kan tilføre sine lagkamerater og laget
 • Du får vite hvor de vil (personlige mål)
 • Du får vite hva de trenger for å komme dit
 • Du får vite hva du kan hjelpe de med på veien
 • Du får vite hvilken rolle de trives best i 

 

 

Din oppgave som lagbygger er å sette alle så ofte som mulig i situasjoner som gjør de til den beste utgaven av seg selv. 

 

Jo oftere du klarer det jo mer fornøyde blir de, for da føler de seg viktig og at de betyr noe.

 

Ikke alle er bevisst på sin spisskompetanse og ser derfor ikke alltid hvordan de kan utvikle den ytterligere. En god lagbygger evner å gjøre sine medarbeidere oppmerksom på sitt potensial og ta ansvar for sin egen utvikling.  

 

«En god lagbygger evner å behandle alle i gruppen sin både som individ og som en del av laget! Slike ledere ser hele deg. Dyktige ledere har forstått at de er lagbyggere.

 

Å bruke verdiene aktivt i lagbyggingen  

 

Mange bedrifter, virksomheter, organisasjoner og idrettslag har flotte verdier, men hvordan blir de brukt? Hvor ofte hentes de fram, og hvordan blir de kommunisert og jobbet med i felleskapet mellom medarbeidere/medspillere og ledere/trenere?

 

For i lagbygging hjelper det ikke å ha verdier, visjon og misjon, dersom de ikke etterleves. 

Fellesskap og tilhørighet må bygges rundt ekte følelser og stolthet til klubb og arbeidsplass. 

 

Alle medarbeidere, spillere og andre som er tilknyttet en klubb, en arbeidsplass eller en organisasjon bør derfor kjenne til misjon, visjon og verdier, og etterleve de i praktisk handling,  hva de betyr for meg som person og for laget/arbeidsplassen jeg representerer?

 

Pri 3  - Målbildeprosess

 

Når du som ny øverste leder er blitt kjent med «alle» i klubben vil det være nyttig å gjennomføre en målbildeprosess der alle medarbeidere er involvert. Med en slik målbildeprosess vil det bli tydelig hvor vi er,  hvor vi skal og hva som må gjøres for å komme dit. Det er her det ofte svikter. De som lykkes vet hva de må gjøre, mens de som mislykkes evner ikke å gjennomføre de viktigste tingene hver dag.  Det å gjøre alle handlingene og aktivitetene/tiltakene hver dag som bringer oss nærmere målet. 

 

Pri 4 – Involvering og tilhørighet

 

I dette punktet ligger å skape stolthet for klubben,  slik at hele Sunnmøre slutter opp om klubben og det den står for. At de identifiser seg med Aafk, og er stolte av "klubben" sin. Vi er alle på samme lag, spillerne, andre medarbeidere, trenere/ledere, støttespillere/sponsorer/næringslivet, supportere, frivillige og resten av fotballfamilien. Det er alle vi som er Aafk. Når «vi» (klubben) lykkes med involvering og tilhørighet overfor alle disse gruppene kommer vi følelsen frem. «Det er vi som er Aafk.» 

 

Lykke til med ny jobb som administrerende direktør i Aafk. Det blir spennende å se hvem som får jobben,  og ikke minst hva du og «laget ditt» får til og klarer å utvikle Aafk til frem mot 2025. 

 

Jeg gleder meg til fortsettelsen!

 

Med vennlig hilsen

 

Bernt-Åge Grimstad

 

Bildet er fra cupfinalen 2009 .

Ja, ledelse handler først og fremst om å bygge lag,  og vi trenger flere dyktige lagbyggere både innen idretten og i næringslivet.

 

Er du leder eller trener for en gruppe mennesker og ønsker å bli en god lagbygger?  Da kan jeg tilby deg et nettkurs i lagbygging med 8 moduler. Kurset vil passe godt for deg som er leder for en gruppe mennesker i en bedrift, organisasjon eller virksomhet.  

 

En egen versjon er utarbeidet for deg som er leder eller trener innen idrett. Nettkurset i lagbygging vil også være nyttig for deg som ønsker å bli leder eller trener. 

 

Flere detaljer om nettkurset i lagbygging finner du på siden  Ledelse og lagbygging.(link).  

 

Som sertifisert mental trener tar jeg gjerne en prat med deg om du vil ha hjelp til «å finne» ressursene du har i deg enten du er leder, idrettsutøver, eller en person som ønsker å gjøre noen endringer i livet ditt.  

 

Jeg tar da først en uforpliktende telefonsamtale med deg slik at vi finner ut om det jeg kan tilby matcher med det du har behov for.  Send meg en e-post ved å trykke på e-post knappen under og oppgi ditt telefonnummer, eller du kan sende meg en SMS til 97670504,  så tar jeg kontakt med deg for å avtale nærmere.  

 

Dette kan jeg hjelpe deg og/eller laget ditt med:

 

 • Ledelse og Lagbygging
 • Mental trening
 • Målbildeprosesser

 

Ikke nøl med å sende en e-post om hva du ønsker hjelp til, du kan også ringe meg eller sende en sms til 97670504.  Jeg gleder meg til å høre fra deg. 

 

Med vennlig hilsen

 

Bernt-Åge Grimstad

PS: Jeg har fortsatt noen eksemplar igjen av boken "Ledelse er enkelt",  fyll ut bestilllingsskjema ved å trykke på knappen under, så sender jeg den til deg for NOK 200 inkl. porto.