Eliteserien 2021 - Drama til siste spark              

 

Ja det er snart 4.søndag i advent og den norske fotball-sesongen er endelig avsluttet, men det ble litt av en kamp vi ble vitne til om hvem som får den siste plassen i Eliteserien 2022.  Kampen mellom Brann og Jerv ble et drama i 3 akter.

 

Og som Brann-trener Eirik Horneland uttalte det etter kampen; «Denne kampen oppsummerer egentlig slik hele sesongen 2021 har vært for oss. Vi brenner 4 straffer, og selv om vi scorer 4 mål vinner vi ikke.»

 

Statistikken viste at det var 17-1 i cornere til Brann, de bommer på 2 straffespark i ordinær spilletid. Brann må spille ekstraomgangene med 10 mann og når de kommer under 1-3 tror nok alle at det er avgjort. Men Brann kommer tilbake og utligner til 3-3. Ja ja, sa nok de fleste, da går det nok mot straffekonkurranse.  Neida, Jerv går opp til 3-4, så da blir det ikke straffekonkurranse likevel tenker vi. Men det ble det..., for før dommer Moen hadde rukket å blåse av stod det 4-4. Vi var vitne til en utrolig fotballkamp der det i ekstraomgangene ble det scoret hele 6 mål. 

 

For en dramatikk, og når alle utespillerne til Brann til slutt hadde skutt sine straffer stod Jerv igjen som vinner av straffekonkurransen med 8 mot 7. Vi trodde nok en stund at denne kampen aldri tok slutt. 

 

Nei, det ville seg ikke for Brann i 2021, det var året da det meste gikk galt. Da er det også typisk at det er 2 bergensere som ødelegger for det som var det aller siste håpet og halmstrået, muligheten for å overleve med seier i kvaliken. Keeper Øvretveit storspilte i Jerv-målet med blant annet 4 strafferedninger. Jerv-trener Arne Sandstø fikk som den aller første treneren gleden av å få Jerv opp til det høyeste nivået i norsk fotball, og enda til i samme året som klubben er 100 år.

 

Norsk fotball 2021 - en liten oppsummering

 

Bodø/Glimt er seriemester for andre året på rad. De klarte å gjenskape prestasjonene i den fantastiske fjorårs-sesongen selv om spenningen i år ble bevart helt til siste serierunde. Det var ikke mange som trodde det var mulig med så mange nye spillere som skulle erstatte noen av frontfigurene etter forrige sesong. I år blir det nok Molde eller Rosenborg, hørte vi mange sa tidlig i sesongen. Det kladdet litt for Glimt i begynnelsen, men så begynte Glimt-maskineriet å fungere bedre og bedre, de nye spillerne fant seg til rette i sine faste roller og da var Glimt umulig å stoppe også i 2021.

 

Svaret på hvorfor Bodø/Glimt er beste laget i Norge er fordi de bygger lag og klubb. De er best på lagbygging og mental trening. Glimt er ikke bare treneren Kjetil Knutsen. Det er som han selv sier; suksessen er hele apparatet i og rundt klubben.

 

Bodø/Glimt bygger lag og klubb på alle nivå og så har de forstått hvor viktig mental trening er for å kunne prestere på et så høyt nivå.  De har tro på det de holder på med og søker hele tiden etter muligheter for hvordan de kan bli bedre både individuelt og som lag. På den måten løfter de hverandre, og slik skapes et godt miljø. 

 

Bjørn Mannsverk er den mentale ressursen til Glimt, og han brukes både individuelt og i grupper for å stryke de mentale ferdighetene. Om andre klubber skal komme opp på samme nivå som Bodø/Glimt må de legge mer vekt på mentale prosesser.  I VG+ er det en artikkel av Elise Rønnevig Andersen (15/12-21) som omhandler hvordan Glimt jobber med det mentale, den vil jeg sterkt anbefale dere å lese.

 

Spenningen i nedrykksstriden varte også helt til siste serierunde, og det endte med at Mjøndalen og Stabæk måtte  ta den tunge veien ned i OBOS, og etter «trilleren» i kvaliken så måtte også Brann slå følge.

 

Det var tungt for LSK å gå ned i 2020, men de har kommet styrket ut av det som klubb. Det at LSK havnet på 4.plass foran både RBK og Vålerenga var nok de færreste som hadde trodd. Så det er også håp for lagene som i år må ta turen ned. Det trengs av og til å få ryddet skikkelig opp for deretter å komme sterkere tilbake.  Det er heller ikke så mange år siden Bodø/Glimt spilte på nest øverste nivå. 

 

Opprykkslagene Ham-Kam, Aafk og Jerv blir det spennende å følge neste år, men om de skal ha mulighet til å unngå et kort opphold, så har de en stor jobb foran seg gjennom vinteren.

 

På fotball-gallaen gikk mange priser til Bodø/Glimt, årets trener (Kjetil Knutsen) og årets spiller (Patrick Berg), kanskje ikke minst at Berg-familien fikk Kniksen-prisen.

 

Utdeling av årets forbilde til Tobias Svendsen er nok et bevis på at fotball-spillere må behandles som «hele mennesker» , har du ikke det mentale på plass fungerer du heller ikke på et fotball-lag.    

 

Med 27 mål slo Moldes Ohi Omoijuanfo Thomas Lehne Olsen på målstreken som årets toppscorer, men trøsten til Lehne Olsen får være at han kunne hente prisen «årets mål».  

 

Kjetil Rekdal gjorde en solid jobb som trener i Ham-Kam, og i skrivende stund prøver RBK å lokke han til Trondheim. Ham-Kam har gjennom konseptet «Kamerater» klart å skape en identitet og tilhørighet til klubben som er blitt lagt merkelig i hele landet. Det viser hvor nært arbeidet med å bygge kultur i og rundt en klubb henger sammen med suksess til laget.  

 

I Toppserien kan vi gratulere Sandviken Toppfotball med Seriegull. I og med at de neste år blir innlemmet i «Brann» så vil Brann også i 2022 være representert med et lag på øverste nivå.  Klepp må ta veien ned en divisjon, der vil de blant annet møte nyopprykkede Aafk Fortuna ,som det ser ut til har ting på gang?

 

Emilie Haavi fra LSK-kvinner rakk å bli årets toppscorer med 13 mål før hun nå tar turen til proff-liv i Italia og Roma.

 

Under er slutt-tabellen for Eliteserien 2021. Hvem som ble vinner av konkurransen «Årets Fotballekspert Eliteserien 2021» kan du lese litt lenger ned på siden.  

 

 

Konkurranse «Årets fotballekspert» 2021

 

 

Å kalle seg fotballekspert er nok et tøyelig begrep, men likevel er det vanlig at media og såkalla fotball-eksperter ivrer etter å tippe slutt-tabellen i Eliteserien år etter år. 

 

Det er nå andre året på rad at jeg innviterer til en konkurranse om å tippe slutt-tabellen i Eliteserien.  I 2020 var det Petter Mikalsen som kunne smykke seg med tittelen årets fotball-ekspert Eliteserien. 

 

I 2021 heter vinneren Marius Sætre, han vant suverent og slår også de «såkalla» fotball-ekspertene fra aviser og TV-kanaler.   Best av ekspertene i år var Joacim Jonsson, som faktisk kom dårligst ut i 2020.

 

Her er de beste «ekspertene» i 2021:

 

 

Gratulerer med seieren Marius!  

 

Statuetten med beviset på at du er «Årets Fotballekspert Eliteserien 2021» kommer snart i posten.  Jeg sender også en takk til alle de andre som deltok i årets konkurranse.

 

Og når den tid kommer  ... En riktig god jul til dere alle!

 

Med vennlig hilsen

 

Bernt-Åge Grimstad 

 

PS: Vil  du å bli en god lagbygger så har jeg utarbeidet et nettkurs i lagbygging som vil hjelpe deg på veien. 

 

Som sertifisert mental trener kan jeg også være din samtalepartner med fokus på deg og dine ressurser, om du er leder, idrettsutøver, eller en person som rett og slett ønsker å gjøre noen endringer i livet ditt.  

 

Les mer om mine tjenester  (trykk på link).
 

Send meg gjerne en e-post og forklar nærmere hva du vil ha hjelp til, så tar jeg kontakt. Du kan også sende en SMS til 97670504.

 

Hører jeg fra deg?

 

PS: Jeg har fortsatt noen eksemplar igjen av boken "Ledelse er enkelt",  fyll ut bestilllingsskjema ved å trykke på knappen under, så sender jeg den til deg for NOK 200 inkl. porto.

Med vennlig hilsen

 

Bernt-Åge Grimstad