Etterlevelse av verdier 

 

Etterlevelse av verdier

 

I lagbygging hjelper det ikke å ha verdier dersom de ikke etterleves. Fellesskap og tilhørighet må bygges rundt ekte følelser og stolthet til klubb eller arbeidsplass. 

 

Det er i motgang det er vanskeligst å etterleve verdiene du står for som leder og lagbygger. Som leder og lagbygger gå foran og vis vei i forhold til verdiene som dere står for i praktisk handling, spesielt når det butter i mot.

 

Når du og laget ditt er i medgang og har god flyt vil verdiene være en naturlig del av slik dere opptrer. Alt er da bare herlighet og glede. 

 

I den siste tiden har vi opplevd at selv et vinnerlag som Bodø/Glimt har kjent på motgang.  Det har ikke gått helt på skinner for fotball-laget som mange også utenom Nordland fylke har beundret for måten de spiller fotball og fremstår på.

 

De har imponert med sin mentale styrke og kommet tilbake gang på gang selv etter at mange spillere har forlatt klubben og gått videre i sin karriere. I etterkant har det dukket opp nye spillere som hurtig har tilpasset seg en ny hverdag, de blomstrer etter kort tid, og tilfører med sitt spill laget fra Bodø nye ferdigheter og dimensjoner.

 

B/G fikk seriesølv i 2019, seriegullet ble hentet hjem til Bodø både i 2020 og 2021. 

 

I Europa stoppet B/G sin flotte trend da de ble slått ut i kvartfinalen av Roma. Etter mye dramatikk med blant annet «slåsskamp» mellom trenere etter den første kampen i Bodø, måtte Kjetil Knutsen og Roma sin keepertrener se returoppgjøret i Roma fra tribuneplass.

 
Før dette var det også mye mediefokus rundt cup-kampen mot Aafk der B/G til slutt fikk walkover.  

 

Etter hjemmekamper både i kvart- og semi-finalen i NM-cupen slo B/G ut både Lillestrøm og Viking, og var klar for cupfinalen mot Molde 1.mai. 

 

Viking fikk sin revansj i serien på sin hjemmebane etter cup-exiten i Bodø. I Stavanger oppsto nye episoder som endte med at lagkaptein Ulrik Saltnes i ettertid ble utestengt i 2 seriekamper.

 

Det har altså den siste tiden vært en del fokus på utenomsportslige forhold, og Glimt er blitt beskylt for å være usympatisk, usolidarisk og sutrete både av såkalla fotballeksperter, spillere og ledere fra andre lag. Det har med andre ord vært skreket høyt fra flere hold om måten B/G har opptrådt på i det siste. 

 

I cupfinalen måtte B/G se seg slått av Molde.  Med andre ord; det har vært litt rusk i maskineriet den siste tiden for B/G, men de aller fleste var helt enig i at Molde vant cupfinalen fullt fortjent.

 

Mange av motstanderne til B/G har kanskje knekt koden på hvordan det er mulig å slå dette fantastiske fotball-laget, som de siste årene har vist seg å være bortimot uslåelig. Rosenborg overrasket mange med å klare  2-2 borte i serieåpningen på Aspmyra, Viking vant på sin hjemmebane i serien,  og nå sist søndag på arbeidernes fridag ble altså Molde for sterke i cupfinalen. 

 

En cupfinale med en kapasitet på 27.000 tilskuere ble besøkt av under 20.000 tilskuere (19657). Cupfinalen 2021, som altså ble spilt 1.mai 2022, gikk også uten representanter fra Kongehuset. Statsministeren og den nye fotballpresidenten var heller ikke tilstede. Dessverre så antydes det fra NFF-hold at cupfinalen kan bli permanent flyttet til våren.

 

Den norske cupfinalen har vært en stor begivenhet, og inntil i år har den vært en publikumsmagnet der Ullevål stadion utifra interessen kunne ha blitt fyllt opp «ganger tre» det antallet på 27.000 som får plass innenfor stadionportene. NM-cupen har lang tradisjon i Norge og er selve beviset på at det kan være mulig for underdogs også å heve pokalen på Ullevål. Blant annet så er både Aafk som slo Molde i 2009, og Hødd som slo Tromsø i 2012, synlige bevis på det.

 

Så NFF vær så snill, ikke ødelegg NM-cupen.  Utvid den heller slik at samtlige lag i Norge kan delta gjennom kvalifisering året før, og så kan alt avsluttes med finale og fotballfest en helg langt ut på høsten.  Cupfinalen skal være en folkefest og det må du ikke ødelegge konkurransedirektør Nils Fisketjønn og alle dere andre i NFF. Lytt til folket er et godt tips å ta med seg.

 

I motgang blir vi sterk

 

Det er i motgang vi blir sterk, er et kjent uttrykk, og det er i motgang vi vokser. Det er i motgang vi virkelig får satt verdiene og det vi står for på prøve.

 

Et godt fotball-lag ønsker alle å "ta rotta på" med både lovlige og mer tvilsomme midler.  Dette har B/G opplevd i det siste. Alle ønsker nå å slå B/G, og mye kan tyde på at noen lag har funnet ut hvordan det kan gjøres.  

 

I noen av de siste kampene der motstanderlaget har lagt seg lavt sliter B/G å finne gode mottrekk. For et lag som er vant til å vinne og ikke får uttelling, er det da lett for at de kommer i ubalanse,  samtidig som det skapes en usikkerhet som ender med at presisjonen uteblir. 

 

Alle midler tas i bruk for å få B/G ut av balanse, "psykisk krigføring" har blitt en del av spillet.  Dette blir gjerne gjort ved å provosere enkeltspillere og trenere uten at dommerne får med seg hva som skjer.  Slik oppnår de som provoserer at spillere eller trenere tenner på alle plugger og tar igjen ureglementært. Dette så vi spesielt i seriekampen mellom Viking og B/G, der noen av Viking-spillerne til de grader lykkes med å få B/G ut av balanse.

 

Fair-play ?? Ja, så lenge dommeren ikke oppfatter det, og slår ned på det så, vil vi dessverre oppleve at «dirty» triks vil skje mer og mer som en del av spillet. Det de oppnår med slik oppførsel er en «energi-lekkasje» hos motstanderen, de får motstanderen ut av fokus,  og kampen inn i sitt spor. B/G ble stresset når de opplevde mangel på mestring. Når du blir stresset gjør du feil. Begynner du å tvile på deg selv, oppstår flere feil.

 

Lag som har hatt suksess over lang tid får nesten sjokk når de opplever tap og nederlag. Dette var de ikke vant med eller hadde glemt følelsen av, en ekkel følelse som nå brer seg i hele kroppen. 

 

Vi vil alle oppleve både oppturer og nedturer, men etter en lang opptur er gjerne en nedtur vanskeligere å fordøye. Den treffer oss liksom rett i trynet og slår oss i bakken. 

 

Et faresignal som bør tas på alvor er at suksess over tid kan føre til å opphøye seg selv, og da kan klubb og enkeltpersoner bli oppfattet som arrogant eller høy på pæra, og innta en ovenfra og ned holdning.  Det har vi i årenes løp sett mange eksempler på.

 

Lag som klarer samtidig som de har suksess å bevare ydmykheten, vil over tid klare seg best. For det er alltid noen som ønsker å prate deg ned og lete etter noe galt med måten ledere, trenere og spillere på et motstanderlag opptrer i ulike situasjoner. For mange elsker å finne svakheter eller feil hos andre.  

 

Den som unner andre suksess, og evner å glede seg over det konkurrentene oppnår og lykkes med,  vil ofte oppnå suksess selv enten som del av et lag eller individuelt. 

 

Hva er det som skjer... tenker du gjerne når du opplever litt nedoverbakke etter en langvarig suksess? Men det er ikke en nedtur fordi om du har tapt 2-3 kamper. En nedtur er en nedadgående kurve over tid, som du ikke klarer å snu før du ikke lenger kjemper i toppen eller plutselig har rykket ned. 

 

Det å tape en cupfinale er surt der og da, men det er hva du og laget gjør etter det sure tapet som teller. Hvordan klarer du som leder og lagbygger å snu dette til noe positivt.

 

Det er her B/G kommer inn med sitt motto «No regrets». Du skal ikke angre på noe som har skjedd, men rette fokus på utvikling, prestasjonsutvikling i alle ledd. I B/G brukes ikke ordet gjenskape, men fokuset er rettet på prestasjon og utvikling. Hvordan kan jeg i dag gjøre jobben min bedre enn i går? «What will make Bodø/Glimt better».

 

Dette gjennomsyrer hele organisasjonen og alle ansatte uansett rolle i B/G, hva kan jeg gjøre bedre, hva kan jeg gjøre for at klubben blir bedre?  Det er slik B/G jobber. 

 

Siden B/G har sterkt fokus på «No regrets» så slo jeg opp i leksikon (googlet da) hva det egentlig betyr, og der står følgende ordrett sitert fra Google:

 

 “To have no regrets, you think that absolutely everything you've done and everything that happened to you is perfect just the way it is, or you just don't have the perspective to see that it's not,” says Anna Gotlib, Assistant Professor of Philosophy at Brooklyn College CUNY. 

 

Kulturen i B/G virker så sterk at de nok allerede har fått ny glød,  og jobber sikkert akkurat nå med å finne mottrekk og en god løsning på hvordan de skal spille seg igjennom lag som legger seg lavt. 

 

For det er hurtig fremoverfotball vi ønsker å se, det er derfor vi går på fotballkamp. Vi som elsker fotball er ikke interessert i å se tre midtstoppere som slår ballen til hverandre frem og tilbake på egen halvdel uten fremdrift.

 

Til alle dere som er opptatt av å finne feil og mangler med B/G og måten de opptrer på, slutt med det. Sats heller på å støtte ditt eget lag og skap utvikling på laget du har i ditt hjerte i steden for å finne feil hos andre. 

 

Molde var klart best i cupfinalen på søndag, Gratulerer med Kongepokalen og det 5 Cupmesterskapet, det står det respekt av.  Molde bekreftet med dette at de har sin visjon i behold. «Være verdens beste klubb i Norge.» 

 

Neste gang kongepokalen deles ut så får vi håpe at det er Hans Majestet selv vinnerlaget får hilse på.

 

Noen tips til slutt

 

Oppmerksomhet og Fokus

 

Husk at for å skape utvikling både hos deg selv, til laget eller klubben din (eller bedriften du jobber i),  så handler det mye om hva du gir du oppmerksomheten din til?

 

Gi oppmerksomheten din til:

👉 det som er viktigst for deg
👉det som bringer deg nærmere den du virkelig er
👉nuet og å være i nuet
👉det du trenger for å komme videre i livet
👉det du kan gjøre noe med
👉det som gir deg glede
👉det som sprer kjærlighet

 

Å kunne styre oppmerksomheten er nøkkelen, men også det å kunne minimere eller ta bort frykten for å mislykkes. 

 

⚽️ For det er i nuet du scorer det flotte målet.
⚽️ For det er i nuet du brenner en stor målsjanse.


Når du neste gang er i samme situasjon har du da lært av feilen eller tar panikken deg og du brenner den store sjansen igjen? Så hvordan kan du lære av feilen?

 

Rettes  fokuset mot negative situasjoner i fortid i steden for å lære av feilene, blir det frykten som tar overhånd neste gang du er i en lignende situasjon?

 

Hvordan kan du da øve på å lykkes neste gang foran mål?

I tillegg til å trene praktisk på det perfekte treffet kan du også trene på dette mentalt gjennom visualisering. Visualisering er at du ser for deg alt du gjør i detalj  for å få til det perfekte treffet.

 

Hva sier du til deg selv for å bli trygg i slike situasjoner?

Når du gir oppmerksomheten din til sist du bommet vil du bomme igjen, da er det frykten du gir oppmerksomhet. Frykten for å bomme gjør at du binder deg. Fryktfølelsen har satt seg i kroppen. Det gjelder derfor å finne roen, balansen i seg selv.  

 

Å finne balansen:
👉 når vi er rolig og balansert presterer vi bedre
👉 når vi er i balanse kontrollerer vi bedre våre tanker og følelser
👉 når vi er i balanse finner vi lettere ressursene i oss.

 

Med vennlig hilsen

 

Bernt-Åge Grimstad

mental trener

lagbygger

 

 

Kjetil Knutsen og Bodø/Glimt har nok allerede ristet av seg cupfinaletapet,

og er godt i gang med å finne en løsning på hvordan de skal spille mot lag som legger seg lavt.

Mental trening

Som sertifisert mental trener kan jeg være din samtalepartner med fokus på deg og dine ressurser, om du er leder, idrettsutøver, eller en person som rett og slett ønsker å gjøre noen endringer i livet sitt.  Om du trenger litt drahjelp med å finne ressursene dine, og hente frem den gode balansen i livet ditt,  kan mental trening være en mulig løsning for deg.  

 

Trykk på bildet under dersom du ønsker en uforpliktende gratis samtale.