Forventninger          

Bildet ble tatt i seiersrus etter kampen mot Godset 4.september 2022

 

Forventninger

 

Forrige søndag (4/9-22) var mine forventninger lave til Aafk mot Godset på Marienlyst.  Statistikken talte mot oss. Før møtet mot Aafk  hadde Godset  8 kamper på  Marienlyst uten tap,  6 seire og 2 uavgjort.  

 

Men det er jo det som er så charmerende med fotball, du vinner ikke kampen på statistikk. Kamper vinnes med å være 100%-konsentrert og innstilt på å utføre oppgaven du skal løse i sammen med dine lagkamerater og trenerapparat. 

 

Sammen må alle ha troa på at dette kan vi klare uansett hvem som står på andre siden av bana, eller hvilken stadion kampen spilles på. Det er mental styrke, vilje og tro, i tillegg til samhandling av ferdigheter som spiller inn. Aafk knuste forventningene som jeg hadde før kampen, og tok en overraskende seier på Marienlyst. Det var det lenge siden sist andre bortelag hadde klart.  

 

Ja vi Aafk-supportere var høyt oppe etter at vi var det første laget på lang tid som hadde klart den vanskelige oppgaven å vinne en fotball-kamp på Marienlyst. Vi trodde at fremover nå ville alt gå i riktig retning. Forventningene og optimismen ble skrudd i været foran neste hjemmekamp. På vei til Color Line stadion til kampen mot Sarpsborg 08, og når vi kom inn på stadion, kjente jeg på en dirrende stemning og spenning. Du liksom følte at forventningene var høye.

 

Dette skulle bli nok en opptur tenkte nok de tilstedeværende som kranset stadion denne fine septemberdagen, men dessverre så var Aafk-laget ikke tilstede i det hele tatt denne kampen.   

 

Når forventningene er lave og du opplever at prestasjonen er mye bedre enn forventet, slik som vi opplevde med seieren på Marienlyst i Drammen, ble det skapt en fremtidig optimisme med store forventninger til neste kamp,  som til og med var en hjemmekamp.  En skyhøy forventning kan fort bli til en desto større nedtur. 

 

Nedturen kom til gangs på søndag.  Aafk ble slått klart av Sarpsborg-08 og leverte en 1.omgang på et svært lavt nivå, det var fjøre sjø over hele linja, det kunne se ut som ferga (Color Line) var gått på grunn.

 

Ja, når forventningene er store, og du opplever en nedtur, blir skuffelsen desto større.

 

Etter en god prestasjon kan derfor neste oppgave bli tatt for lett på, og nedturen er et faktum. Vi tror vi er bedre enn vi er, er det noe som heter.

 

Mental tøffhet og konsentrasjon var fullstendig fraværende mot Sarpsborg 08, ingenting fungerte. Vi som trodde vi skulle se et lag som angrep med rask fremover-fotball, slik som vi hadde sett for bare en uke siden, ble skikkelig skuffet. Vi fikk se et lag som manglet det meste, det var bakover-fotball, det gikk på tvers, det var null fremdrift, sirup-fotball er vel den nærmeste beskrivelsen jeg kommer på. 

 

Nei, fortsetter det slik «kan vi selge hele ferga» sa Ivar Morten Normark etter en trøstesløs kamp i hans tid som trener. 

 

Mot Sarpsborg 08 så det ut som spillerne hadde glemt alt de har av ferdigheter, entusiasmen og vinner-viljen lå igjen i garderoben. Laget var ikke påskrudd i det hele tatt. 

 

Hvordan kan det snu så fort?  Hvor var forpliktelsen til å yte for seg selv og for laget? 

 

Et stikkord for å utvikle mental styrke er «Commitment» (forpliktelse på norsk). Forpliktelsen kan du se i en persons væremåte og oppførsel. Forpliktelse fører til handling, handlingen som skal til for å løse oppgavene dine både alene og i sammen med andre. I lagidrett blir det tydelig dersom det er noen som ikke føler på denne forpliktelsen, for det er i samhandlingen, det vi gjør sammen som skaper resultatet, enten på godt eller vondt.  

 

Utvikling skapes ikke av at du tror ting vil gå av seg selv, du må hele tiden jobbe hardt med de du skal løse oppgaven sammen med. Utvikling skapes når alle hele tiden, hver dag, retter blikket mot hva kan jeg forbedre i dag?

 

Konsentrasjon og valgene du gjør er grunnleggende for å prestere på et høyt nivå. Å senke seg bare litt er nok til at prestasjonen uteblir.

 

Den mentale styrken til hver enkelt og laget samlet er en avgjørende faktor for prestasjonene til et fotballag. Om du spiller på et lag og jobber sammen med andre er det hvordan samhandlingen funger også på det mentale plan som er avgjørende for prestasjonene til gruppen. 

 

«Hvordan kan vi gjøre hverandre god» er det som gjelder i lagspill og lagbygging.

 

Neste søndag kl. 20.00 spiller Aafk bortekamp mot suverene MFK på Røkkeløkka. MFK er vel bortimot nesten seriemester,  så hvlike forventninger har du som er Aafk-supporter til kampen mot Molde?

 

Du går vel neppe inn med høye forventninger til Molde-kampen etter opplevelsen mot Sarpsborg på søndag? Kanskje du har enda lavere forventninger til den kampen enn du hadde til kampen mot Strømsgodset på Marienlyst?

 

Fotball er et merkelig spill på godt og vondt, men det skaper i alle fall engasjement, og vinner Aafk i Molde, blir vel forventningene nok en gang skrudd i været til kampen mot Viking søndag 2.oktober?

 

Heia "Ålsun" og Lykke til mot Molde !

 

Med vennlig hilsen

 

Bernt-Åge Grimstad

Lagbygger  

Mental trener

 

 

 

 Les  mer om mine tjenester og priser ved å trykke på knappen

«Mine tjenester og priser» 

 

 

Min Visjon:  Gjøre lagbygging enkelt

 

Gjennom lagbygging og mental trening hjelpe bedrifter, virksomheter, lag,

organisasjoner og enkeltpersoner i sin utvikling, og medvirke til at de 

får oppfylt sine drømmer.