Fotballens mangfold              

 

Jeg håper alle har hatt en fin sommer og fått påfyll av ny energi, høsten kommer nå fort. Fra idag av er jeg tilbake med faste blogg-innlegg hver tirsdag. Dagens innlegg handler om fotballens mangfold.

 

Onsdag 11.august var jeg tilstede på Aksla Stadion i Ålesund for å overvære cupkampen mellom Aafk Fortuna og toppserielaget Lyn. Toppserie-laget Lyn var selvfølgelig store favoritter og et annet utfall enn Lyn-seier vil være en cup-bombe. Og Cup-bomben ble et faktum,  Aafk Fortuna nærmest feide Lyn av banen med en solid 4-1 seier. Det var god stemning med 350 tilskuere på den gamle ærverdige fotball-stadionen med et innbydende gressmatte.

 

Jeg har så mange gode minner fra Aksla stadion at jeg også har skrevet diktet "Aksla stadion," om du ikke har lest det så finner du det på siden "Diktene mine" (link).

 

Nå er det bare Aafk Fortuna som spiller sine hjemmekamper på Aksla. Det er nok behov for en stor opprustning av selve anlegget samtidig som det gamle blir bevart, det håper jeg Ålesund Kommune kan lage en plan på før det blir for sent. 

 

Det var med stolthet at jeg så Aafk Fortuna ikledd de tangofargede draktene for første gang i en obligatorisk hjemmekamp, tiljublet av Stormen og Aafk Support, gjorde de sin entre på Aksla stadion. På grunn av Korona hadde de ikke spilt en obligatorisk hjemmekamp på nesten 2 år, siden breddefotballen har vært i korona-karantene. 

 

Om kort tid, i neste cup-runde, tirsdag 24.august, kommer topplaget Sandviken fra Bergen på besøk til Aksla stadion, da er det duket for ny fotballfest på byfjellet i Ålesund.

 

Ja fotball er mangfold, det er breddefotballen det starter med, og toppen er avhengig av bredde, vi får derfor håpe at den lange pausen i breddefotballen ikke har ført til for mye frafall av talentfulle fotballspillere, og at bredden raskt kan komme seg på beina igjen. Vi må alle som er glad i fotball jobbe med få de som har sluttet tilbake på banen.

 

Status norsk fotball etter halvspilt 2021

 

Eliteserien er nå halvspilt med 15 av 30 kamper, 2 lag har en kamp mer (Molde og Sarpsborg 08).  Etter helgens runde leder Molde, men siden de tapte mot Viking ble forspranget til Bodø/Glimt redusert, også KBK og RBK vant sine kamper. Det betyr ny spenning i toppen. I bunnstriden tok Brann 3 poeng etter en uke der fokus har vært rettet mot helt andre ting enn fotball. Brann har nå kontakt med de andre lagene i bunnstriden og kan fortsatt skimte et svakt lys av håp om fornyet kontrakt i det fjerne. 

 

I 2020 var 31 poeng sikker plass og 27 poeng var kvalifiseringsplass. Så Brann må nok ta minst 21 poeng i de siste 15 kampene om de skal havne på sikker plass i 2021.  

 

I Toppserien er det spilt 11 kamper, og i helgen fikk Sandviken en luke på 4 poeng ned til Rosenborg siden de vant dette viktige  topp-oppgjøret med 2-0 nå i helgen. På de neste plassene følger LSK kvinner og Vålerenga. Disse 4 lagene vil kjempe om medaljene, de øvrige lagene ligger så langt bak at de alle mer eller mindre befinner seg i bunnstriden. 

 

 

 

 

Konkurranse «Årets fotballekspert» 2021

 

 

Å kalle seg fotballekspert er nok et tøyelig begrep, men likevel er det vanlig at media og såkalla fotball-eksperter ivrer etter å tippe slutt-tabellen i Eliteserien år etter år. 

 

Det er nå andre året på rad at jeg innviterer til en konkurranse om å tippe slutt-tabellen i Eliteserien.  I 2020 var det Petter Mikalsen som kunne smykke seg med tittelen årets fotball-ekspert. 

 

I tillegg til å tippe slutt-tabellen er det i konkurransen også noen tilleggspørsmål for å kunne kåre en vinner dersom noen ender på lik poengsum.

 

Et av tilleggs-spørsmålene var «hvilken trener må gå først?»  Ingen av deltagerne svarte rett på det spørsmålet,  Stabæk-trener Jan Jönsson var den som først måtte gå.  De andre tilleggs-spørsmålene er hvilke lag tar medalje i toppserien for kvinner, hvem blir årets toppscorer i Eliteserien og hvilke lag rykker opp fra OBOS? 

Den som ligger best an til å bli toppscorer er Molde-spilleren Ohi Omoijuanfo med sine 18 fulltreffere.

 

Under kan du se noen av de offisielle tipsene på hvordan Eliteserien 2021 vil ende (status etter 15 serierunder). Joacim Jonsson topper listen med kun 39 avvikspoeng, han endte i fjor langt nede med sine tips.

 

For min egen del (Bernt-Åge Grimstad) ser det ikke lovende ut.  De største avvikene har jeg på KBK som nå ligger  an til  bronsemedalje,  og ikke minst at Brann skulle havne så totalt i bunnen av tabellen. Stabæk tippet jeg også mye høyere på tabellen.  Ja ja, en fotball-ekspert kan jeg vel neppe kalle meg .... lenger? 

 

I konkurransen ligger Marius Sætre best an, og han ville vært inne på en klar 2.plass på listen over de « offisielle fotballekspertene,» på plassene bak Marius følger Torbjørn Pettersen og fjorårsvinneren Petter Mikalsen.

 

      

 

 

 

Fotballens omdømme

 

 

En gråtkvalt Lionel Messi måtte forlate sitt Barcelona for at klubben ikke fikk lov å betale den lønna som han «fortente». La Liga satt ned foten og det gjorde det umulig for Messi stakkar å fortsette i klubben han har vært i siden han var en liten gutt.

 

Så da åpnet den franske klubben PSG nok en gang lommeboka på vidt gap, og vipps så var Messi klar for sin nye klubb. Tidligere i sommer kapret PSG han som sikkert nå er verdens beste keeper, Europamester med Italia Gianluigi Donnarumma.

 

Lønningene og overgangssummene i fotball er en stor skam. Det at det ikke settes et tak på overgangssum og lønninger er i ferd med å ødelegge hele fotballen. Det er flaut i en verden som fortsatt sliter med en pandemi at de største fotball-klubbene får lov å betale ut milliard-beløp til fotballspillere.

 

Tidlgere i år hadde vi 12 klubber som prøvde å danne en ny Superliga, da var UEFA og FIFA rask på banen siden de følte seg truet. Nå må de sammen med statlige myndighetene i alle land vise at de kan ordne opp i galskapen med skyhøye lønninger og overgangsummer. Det må det snarest mulig settes tak på hvor mye en fotballspiller kan tjene, og hvor mye det kan betales i overgangssum. Styggedommen må stoppes nå med klare lover som skal gjelde overalt og ikke slik at det er opp til det enkelte land å bestemme grensene selv.

 

Vi må få slutt på fotballen sin form for hvitvasking ved at aktører driver med såkalla sportswashing for å fremme seg selv i et positivt lys ved å kjøpe seg inn i en fotballklubb. Det er ikke lenger "Fair play" vi er vitne til, men svindel og hvitvasking av penger på et høyt nivå. 

 

Det er ikke synd på deg Lionel Messi og dere andre som tjener milioner hver dag, det er dere galskapen handler om! Det er fotballen det er synd på for den er i ferd med å miste sin sjel.

 

 

Premier League åpning


Managere hopper fra klubb til klubb, gjenbruket er stort. Det er dessverre ikke mange managere som brenner for klubbene lenger.  Carlo Ancelotti, du rømte fra jobben din i Everton for du kunne ikke si nei til Real Madrid, klubben i ditt hjerte? Du hadde tydeligvis ikke de samme følelsene for Everton, så da var det bare å forlate skuta?

 

Og da  dukket det opp en ny ringrev etter deg som Everton valgte å ansette, Rafael Benitez, skal tro hvor lenge du blir frivillig eller om du får sparken?

 

Lagbygging er kontinuitet, for hver manager som går ut døra enten frivillig eller får sparken, så må lagbyggingen starte helt på nytt. Slik har det dessverre vært i mange år nå med mitt kjære Everton.  Kanskje det snart er på tide å tenke litt mer langsiktig?

 

Du fikk en god start Rafael, etter en grusom første omgang snudde det for Everton, og det endte med en flott 3-1 seier i din første obligatoriske kamp for din nye klubb.

 

Det er ikke langsiktig å skifte manager hvert år slik som vi har sett de de siste årene i Everton. Big Dunc er vel den eneste kontinuietsbæreren, og han har overlevd alle managere som har kommet og gått. Det var sagt at Big Dunc fikk tilbud om å bli med Carlo Ancelotti til Real Madrid, men takket nei fordi han har hjertet sitt i Everton. 

 

Lykke til Rafael, men om du også mislykkes med Everton, så håper jeg at klubben da endelig lærer, og bygger klubben mer langsiktig, og finner tilbake til sin egen identitet og røtter. Kanskje tiden da er moden for litt mer galskap med en Big Dunc i managerstolen eller en annen som har hjertet sitt i klubben? 

 

Nei,  jeg har tenkt å nevne deg også Ole Gunnar Solskjær, vi er jo slik i Norge, at nordmenn som lykkes i utlandet de hyller vi. Ja, jeg er imponert over det du har fått til,  og 5-1 seieren over Leeds var overbevisende, du og klubben din er på rett vei. Du har fått tid til bygge en solid grunnmur, og det gir resultat.  Lagbygging er kontinuitet, kontinuitet skaper tillit og gir trygghet med å lykkes over tid.

 

Må jeg nevne Liverpool også? Ja,  der er det kontinuitet,  og de viste at de blir å regne også i år med en overbevisende 0-3 i åpningskampen borte mot nyopprykkede Norwich. 

 

Noen andre lag hadde jeg egentlig ikke tenkt å nevne denne gangen, men lykke til med Premier League i sesongen 2021/2022 uansett hvilket lag du heier på. Det var kjekt å se publikum igjen på tribunene, så vi får håpe det varer, og at det ikke blir nye Korona-nedstengninger som tvinger seg fram.

 

Egentlig så burde vi faktisk alle boikotte TV2 og Premier League helt til TV2 velger å sette det prisen, for så lenge vi betaler så mye hver måned for å se Premier League er vi også med på galskapen med å støtte skyhøye lønninger og overgangssummer i fotball. 

 

      

 

 

 

Vi é Brann - Bergens Stolthet

 

 

Misjonen til Sportsklubben Brann er;"Vi é Brann Bergens stolthet". Den siste uken har Brann sitt omdømme fått seg en skikkelig knekk. Utenomsportslige aktiviteter har satt sitt preg på det som en gang var Bergens stolthet. Brann har alltid engasjert på godt og vondt, men likevel har den siste uken tatt kaka. Og da snakker vi ikke om en såkalla "Hvit dame" som Bergenserne kaller sin marsipanbløtkake, nei vi snakker om episodene rundt nachspillet på Brann Stadion mandag 9.august og natt til tirsdag. 

 

Så etterlevelse av misjonen er så langt borte fra det den virkelig bør være at det hele blir litt tragi-komisk. ....Og  Brann sin visjon er;  "Gullet skal hem". Verdiene til Brann er; "ærlig - bry oss - målrettet - offensiv".

 

Jeg ville bare minne om både misjon, visjon og verdier som klubben står for i sammenheng med de flaue hendelsene som fant sted denne mandagskvelden i august 2021.

 

For i lagbygging hjelper det ikke å ha verdier, visjon og misjon, dersom de ikke etterleves. Felleskap og tilhørighet må bygges rundt ekte følelser og stolthet til klubb eller arbeidsplass, da identifiserer du deg og får et sterkt eierskap, det vi kan kalle ekte klubbfølelse.

 

Alle medarbeidere, spillere og andre som er tilknyttet en klubb, en arbeidsplass eller en organisasjon bør derfor kjenne til misjon, visjon og verdier, og etterleve de i praktisk handling,  hva de betyr for meg som person og for laget/arbeidsplasssen jeg representerer.

 

Å bygge identitet og bedriftskultur er grunnleggende i all lagbygging.

 

Nå har dere alle i Brann har en stor jobb å gjøre med å bygge opp igjen kluben sitt omdømme. Bergens stolthet vil nok helt sikkert kunne gjenreises, men det vil ta sin tid.

 

Bergen trenger Brann, Brann trenger Bergen, norsk fotball trenger Brann. 

 

Lykke til!

      

 

 

9.august 2021 var en historisk dag på Aksla stadion i Ålesund

når Aafk Fortuna for første gang i en obligatorisk hjemmekamp

ikledde seg de tangofargede draktene og slo toppserielaget

Lyn ut av cupen med solide 4-1.

 

 

 

Fra september 2021 vil jeg tilby et nettkurs i lagbygging for ledere og trenere. Kurset leveres i 8 moduler.

 

Jeg vil fortløpende legge ut informasjon om kurset på siden Ledelse og lagbygging.(link)

 

Ønsker du hjelp til Mental trening, håper jeg at du tar kontakt med meg.

Som sertifisert mental trener kan jeg også være din samtalepartner med fokus på deg og dine ressurser, om du er leder, idrettsutøver, eller en person som rett og slett ønsker å gjøre noen endringer i livet ditt.  

 

Jeg er klar for å hjelpe deg og/eller teamet ditt med:

 

  • Lagbygging
  • Mental trening
  • Oppfølging og utvikling av medarbeidere og ledere
  • Målbildeprosesser
  • Utarbeidelse av rutiner og arbeidsprosesser
  • Servicekvalitetsprogram - «det lille ekstra»
  • Tekstoppdrag

 

 

Send meg gjerne en e-post og forklar nærmere hva jeg kan hjelpe deg med, så tar jeg kontakt med deg. Du kan også ringe meg på 97670504.

 

Hører jeg fra deg?

 

PS: Jeg har fortsatt noen eksemplar igjen av boken "Ledelse er enkelt",  fyll ut bestilllingsskjema ved å trykke på knappen under, så sender jeg den til deg for NOK 200 inkl. porto.

Med vennlig hilsen

 

Bernt-Åge Grimstad