Jeg ser på Fotball VM

 

Jeg ser på VM i fotball

 

Mitt første fotball VM så jeg i 1966, tolv år gammel. Siden 1966 har fotball VM hvert fjerde år vært et høydepunkt for en som er over middels fotball-interessert. 

 

En av kampene jeg da husker best var Portugal - Nord-Korea, da Portugal med Eusebio snudde 0-3 til seier 5-3. Nord-Korea ledet 0-3 etter 24 minutt av kampen, og til pause var stillingen 2-3. Totalt scoret Eusebio 4 mål i den store snuoperasjonen mot diktaturet Nord-Korea.  Eusebio (død 2014) var født i det afrikanske landet Mozambique (portugisisk koloni helt til 1975), han ble etter VM i 1966 en spiller som jeg så opp til og beundret stort. Eusebio var i 1966 datidens Messi eller vår norske Erling Braut Håland.

 

I slavehandelen fra afrikanske land skal det være dokumentert at norske skip deltok i dette sørgelige kapittelet i verdens historien.

 

En undersøkelseskommisjon fra FN konkluderte i 2014 med at de statlige forbrytelsene som Nord-Korea (deltok i VM i 1966) begår mot sin egen befolkning er omfattende og alvorlig. Den statlige undertrykkelsen inkluderer mord og utryddelse av visse grupper, slaveri, tortur, voldtekt og forfølgelse. 

 

I VM I QATAR er det innført mål-linje teknologi og VAR, hadde det vært mållinje-teknologi i 1966 så hadde vel ikke et av VM-historiens mest omtalte mål, England sitt 3-2 mål mot Vest-Tyskland vært grunnlag for diskusjon; «var hele ballen eller ikke over mållinjen?»

 

Med VAR hadde nok Maradona sitt mål som omtales at det var «Guds hånd» heller ikke blitt godkjent i kampen mellom England og Argentina i VM i 1986. 

 

Militærdiktaturet Argentina fikk jo arrangere fotball VM i 1978, et VM de selv vant? For ryktene om kampfiksing har versert i mange år etter at de argentinske stjernene lekende lett slo Peru 6-0, og sikret seg plass i VM-finalen på hjemmebane. 

 

Som fotball-interessert så jeg også på VM i 2018 som gikk i Russland, et land som nå er i angrepskrig mot Ukraina. På grunn av krig mot et naboland er Russland utestengt fra VM, men et annet land der du blir satt i fengsel og drept for at du gjør opprør mot et system som krenker menneskerettighetene, Iran, de får delta i mesterskapet i Qatar og spiller i skrivende stund mot England.

 

De Iranske fotballspillerne forholdt seg tause under egen nasjonalsang som protest mot regimet i landet sitt. Før samme kamp ble det også klart at blant annet England som ville bruke et kapteinsbind med OneLove for å markere støtte til fri kjærlighet ikke fikk tillatelse fra FIFA. FIFA ga klar beskjed om at de da ville bli straffet med bøter og gult kort til kapteinen Harry Kane dersom et slikt kapteinsbind ble brukt.

 

Ja, og Qatar de skulle aldri fått tildelt fotball VM for 12 år siden, la det ikke være tvil om det. Korrupte FIFA er årsaken til det.

 

Menneskerettigheter og likeverd undertrykkes,  moderne slavearbeid  er påvist med bygging av anlegg. Det som også har vært skrevet i den sammenheng er at store vestlige firma har tjent grovt på å være byggherrer i tilknytning til VM, og at det norske oljefondet har investert i selskap som har tilknytning til utbyggingen av fotball VM i Qatar? 

 

Men hvorfor reiser ikke Danmark hjem eller noen av de andre landene uten å spille i dette VM? Det er da det virkelig ville ha vært en boikott? Om Norge hadde kvalifisert seg hadde Ståle Solbakken da vært like «stor i kjeften» og nektet  å spille med sitt Norge? 

 

Vi boikottet jo OL i Moskva i 1980, boikotten fratok det norske OL-landslaget en sjelden mulighet til å delta i et mesterskap. 65 vestlige land boikottet OL i Moskva på grunn av Sovjetunionens invasjon i Afganistan. Ja, og noen år senere var vel Norge og andre vestlige land sterkt involvert i krigen i Afganistan?

 

Jeg har sett på fridretts VM i Doha, hovedstaden i Qatar,  der vår egen Karsten Warholm tok gull. Jeg har sett både sommer OL (2008) og vinter OL (2022) fra Beijing i Kina. Var det da greit at OL og Friidretts VM ble arrangert på disse stedene? 

 

Mange politikere lukker øynene når de eller landet deres kan tjene på forhold til land som undertrykker menneskerettigheter. Vi kjøper varer og tjenester fra disse landene, vi ser eksempler på fotball-klubber som eies av personer og nasjoner som ikke respekterer menneskerettigheter og likeverd.    

 

Overtredelse av menneskerettigheter skjer over alt i verden idag, dessverre.  

 

Her hjemme i lille Norge «blomstrer» hverdagsrasismen, statsadvokaten henlegger saker der personer opplever rasisme på kroppen fra hvite kjendiser? Vi opplever at sosiale medier er fulle av krenkende ord og holdninger mot enkelt personer,  rasisme og trakassering av seksuell legning er budskapet disse nett-trollene sprer på sine plattformer.

 

Vitner tier om det de har sett og hørt av undertrykkelse både når det gjelder rasisme og seksuell trakassering. Vi som blir vitne til slike holdninger plikter å si fra når vi ser, hører eller opplever at andre blir diskriminert og ikke opplever likeverd uansett hvor, hvordan og når dette skjer.  

 

Om du vil være med på å få til en endring, må du hjelpe til med å formidle tankesettet og budskapet i punktene under.
 
Sprer du dette budskapet gir det håp for fremtiden:
 
👉Alle er like verdifull uansett hva de tror på
👉Alle er like verdifull uansett hvilken hudfarge de har  
👉Alle er like verdifull uansett hvilken seksuell legning de har
👉Det finnes kun en verden og den omfatter mange folkeslag
👉Det finnes kun en rase i verden og den er flerkulturell i sitt uttrykk
👉Det finnes kun et mål med rikdom, og dets røtter ligger i medfølelse
👉Vi er alle laget av det samme stoffet 
👉Vi er alle en del av alt som er 
      

Kom i kjærlighet, og så får vi håpe at fotball VM kan påvirke forholdene i Qatar. Før ble hekser brent på bålet i Norge og det er ikke mange år siden at det i Norge var straffbart å være åpen homofil.

 

Bruk din stemme og tør å si fra i alle sammenhenger der du ser, hører og opplever diskriminering, rasisme og mangel på likeverd uansett hvor, når og hvordan. Det er først da vi som medmennesker tar ansvar, hver og en av oss, for en bedre verden. Støtt organisasjoner som jobber for likeverd for alle.

 

Selv om du velger å se på Fotball VM fra Qatar med verdens beste fotballspillere så betyr det ikke at du tar avstand fra menneskerettigheter og likeverd.

 

Du kan begynne med å se rundt deg og si ifra når du ser, hører og er vitne til at diskriminering, rasisme og mangel på at likeverd skjer.  Gjør du det så kan du se på fotball VM uten å «lurkikke» med rull-gardinen nedtrukket.     

 

Med vennlig hilsen

 

Bernt-Åge Grimstad

mental trener

lagbygger

 

 

En liten suvenir fra Fotball VM i Spania 1982 

Mental trening

Som sertifisert mental trener kan jeg være din samtalepartner med fokus på deg og dine ressurser om du er leder, idrettsutøver eller rett og slett ønsker å gjøre en endring i livet ditt. 

 

Om du trenger litt drahjelp med å finne ressursene dine, og hente frem den gode balansen i livet ditt,  kan mental trening være en mulig løsning for deg.  

 

Trykk på bildet under og send meg kontaktinformasjon dersom du ønsker en uforpliktende gratis samtale, så tar jeg kontakt med deg. Du kan også ringe meg eller sende en sms til 97670504.