Julebrev 2020 - mot lysere tider

 

Ja bokstavelig talt går vi mot lysere tider siden 21. desember er den mørkeste dagen i året.  En vaksine mot Korona er på vei, og forhåpentligvis så vil det meste gradvis normalisere seg utover våren og sommeren 2021?

 

Vi er snart ferdig med et år som har satt det meste på vent, vi er i en boble preget av restriksjoner og frihetsberøvelse. Likevel nå er det jul igjen som Arild Nyquist skrev i diktet sitt fra 1972.  Diktet "Nå er det jul igjen" ble lest opp fra Stortingets talerstol som eksempel på «tull» som staten gir støtte til. Diktsamlingen "Nå er det jul igjen og andre dikt" fikk slakt av pressen og ble betraktet som søppel.

 

Arild Nyquist har uansett alltid rett hvert år på denne tiden av året; "Nå er det jul igjen." Å analysere eller tolke forfattere og dikt i norsktimene var ikke akkurat det som en umoden og barnslig elev som meg synes var av det mest givende å bruke tid på. Jeg kan vel trykt si at stiloppgaver der det var tolkning av dikt ble aldri den oppgaven som jeg valgte.  

 

Diktsamlingen til Arild Nyquist har likevel satt sine spor i meg. Jeg husker godt når vår lærer Arne Buene på gamle ærverdige Latinskolen i Ålesund hadde diktet "Nå er det jul i igjen" og Arild Nyquist som tema i en norsktime.   

 

I ettertid kan vi trykt si at Arild Nyquist nå blir oppfattet som en av våre mest folkekjære forfattere. På en enkel og humoristisk måte formidlet han budskapet som sant var at "Nå er det jul i igjen", men i 1972 var ikke publikum og spesielt kritikerne moden for en dikter som banet vei for en enklere type dikt som folk flest forsto og kunne kjenne seg igjen i.

 

Siden det nå er jul igjen så er det bare å nyte diktet i sin helhet slik Arild Nyquist skrev det i 1972. Diktet er like aktuelt i dag i «Koronatretthetsåret»  2020,..... for nå er det virkelig jul igjen. 

 

Nå er det jul igjen!

Nå er det jul igjen!

Nå er det jul igjen!

Nå er det jul igjen!

 

Ja, nå er det jul igjen!

Nå er det jul igjen!

Nå er det jul igjen!

Nå er det jul igjen!

 

Og grauten koker!

Og grauten koker!

Og grauten koker!

Og grauten koker!

 

Ja nå er det jul igjen!

Nå er det jul igjen!

Nå er det jul igjen!

Nå er det jul igjen!

 

Og spurven sitter!

I ne-e-e-ket!

Og jæææ-æææii stapper!

Min lange pipe!

 

Og synger:

 

Nå er det jul igjen!

Nå er det jul igjen!

Nå er det jul igjen!

Nå er det jul igjen!

 

Og bestefar kommer!

Og bestefar kommer!

Og bestefar kommer!

Og han er nisse!

 

God kveld, du gamle!

God kveld, du gamle!

God kveld, du gamle!

Sett fra deg stokken!

 

Ta av deg maska!

Her har du flaska!

Ta av deg maska!

Her har du flaska!

 

Nå er det jul igjen!

Nå er det jul igjen!

Nå er det jul igjen!

Nå er det jul igjen!

 

Og vi synger salmer!

Under juletrepalmer!

Og vi synger salmer!

Under juletrepalmer!

 

Og jeg pakker opp skrujernet!

Og jeg pakker opp skrujernet!

Og jeg pakker opp skiskraperen!

Og jeg pakker opp skiskraperen!

 

Takk onkel Petter!

Takk tante Laura!

Den der var grei den!

Den der var grei den!

 

Nå er det jul igjen!

Nå er det jul igjen!

Nå er det jul igjen!

Nå er det jul igjen!

 

Og ribba smaker!

Og her er kaker!

Og ribba smaker!

Og her er kaker!

 

En liten dram til?

Litt mere sursild?

Litt mere sursild

Litt mere sursild...

 

Nå er det jul igjen!

Nå er det jul igjen!

Nå er det jul igjen!

Nå er det jul igjen!

 

Ja nå er det jul igjen!

Nå er det jul igjen!

Nå er det jul igjen!

Nå er det jul igjen!

 

(Arild Nyquist, 1972)

 

 

PS: Du finner også en morsom variant på YouTube der diktet er blitt satt melodi til.  Se link under.

 

Minner fra min barndoms jul

 

Hvert år før jul så dukket han opp «Bukkenissen» i utstillingsvinduet hos Bokhandel Ringdal i Ålesund. Her kunne jeg stå lenge bare for å se på hvordan hodet til Bukkenissen bevegde seg. Der stod han tålmodig og nikket til meg år etter år. Mamma ble vel etterhvert som tiden gikk utålmodig og ville at vi skulle gå videre. 

 

Juleutstillingene i butikkene var et et høydepunkt hver jul. Søndagene før jul var det vanlig at vi reiste til byen for å overvære musikk-korpsene som spilte ved julegrana på St. Olavs plass og se på de flotte juleutstillingene som butikkene laget i vinduene sine. Siden «ho mormor»  bodde i Kongensgate 12 så var det kort vei for meg etter en varm kopp med sjokolade og krem servert til nybakte berlinerkranser å ta turen ned trappene for å se på juleutstillingene i Kongensgate. Ja «ho mormor» laget verdens beste berlinerkranser, og de var like store alle sammen i motsetning til de jeg har prøvd meg på å lage. 

 

Juleutstillingene i Kongensgate var et syn. Spesielt husker jeg godt alle nissene hos Slakter Hansen og toget som var utstilt hos K.P. Aarskog.  Her kunne jeg stå i timesvis å bare drømme meg bort. 

 

En uke før jul brukte jeg å sette ut tøflene mine eller et skopar på gangen der vi bodde i Olsvika på Hessa for å se om nissen hadde vært der om natta og puttet noe «snadder» i skoene eller tøflene mine. Og nissen sviktet meg som regel aldri. 

 

Tidlig om morgenen var jeg rask ut av sengen for å se om han hadde vært der og lagt igjen en liten ting til meg. Det var som regel litt smågodt eller frukt som nissen forærte meg i løpet av nattens mulm og mørke. Men en morgen var der ikke noe godteri. En liten papirlapp som nissen hadde skrevet noe på  var det som møtte meg den morgenen. Mamma leste opp til meg hva nissen hadde skrevet og der sto det at ; " jeg ikke kunne få noe i dag for jeg hadde ikke vært snill gutt igår."

 

"Papirlappen" fra nissen virket som den skulle den,  for jeg var snill gutt hver eneste dag og helt frem til jul etter dette. Fine julegaver ble det på meg den julen også.

 

Julen har gitt meg mange gode minner og tradisjoner.  Det er alltid fint å hente frem julepynten hvert år for da strømmer minnene på.

 

Englespillet som er på bildet stod alltid tent når pinnekjøttet og svineribben kom på bordet juleaften. Det var en tradisjon i vår familie at vi hadde både svineribbe og pinnekjøtt på julaften.  

 

Alexandra-puddingen til dessert på julaften er en tradisjon som har gått i arv fra min mormor og som enda står på menyen min hver julaften. Ja, Alexandrapudding hører med, verdens beste dessert?

 

Kanskje du vil ha oppskriften? Ja, den skal du få,  du finner den under bildet av Alexandrapuddingen.  

 

Dette ønsker jeg meg til jul

 

Jeg ønsker å få leve et mer normalt liv igjen og at vaksinen skal få meg ut av Korona-boblen, å få friheten tilbake uten restriksjoner på hvem og hvor mange jeg kan være sammen med.  

 

Jeg ønsker at myndighetene/politikerne i Norge viser med handling  at det er noe som er viktigere enn bordplassering og hvor mange vi kan være sammen til bords på Julaften. Jeg ønsker at de viser i praktisk handling  at medmenneskelighet er mye viktigere enn ribbe, syltelabber, lutefisk og pinnekjøtt. 

 

Det sitter en norsk gutt som heter Mustafa Hasan som myndighetene har funnet ut ikke er norsk nok til å få bli i landet vårt. Heldigvis så har mange våknet og stått frem for denne gutten, men myndighetene sin firkantede tolkning av lovverket har gjort at  Mustafa går inn i julen med usikkerhet rundt sin fremtid.  

 

Her må dere politkerne virkelig skjerpe dere og vise medmenneskelighet. Mustafa er like norsk som alle andre gutter og jenter i dette landet, det er her han er oppvokst. Det er her han hører hjemme og det er her han må få lov til å fortsette med å leve livet sitt.  Gi denne gutten og andre uskyldige norske barn den julegaven som de fortjener, gi  medmenneskelighet og trygghet til han og alle andre som er i en vanskelig situasjon.

  

Jeg ønsker at vi fyller hverandre med kjærlighet. Gir du kjærlighet så får du enda mer kjærlighet tilbake. 

 

 

Hva er det viktigste vi har lært av 2020?

 

Jeg tror vi har lært at vi alle på denne kloden er avhengige av hverandre. Vi kan ikke løse Korona, Klimakriser eller andre viktige forhold på denne kloden uten å hensynta at vi er gjensidig avhengige av hverandre. Kanskje det er den viktigste lærdommen vi tar med oss videre.  Vi må løse ting sammen,  hvis egoet får styre så går det ikke over.  I et intervju med VG 19.desember sa vår "landsmoder" Gro Harlem Brundtland følgende:

 

 "Jeg tror det er veldig mange flere mennesker, og ikke bare ledere, som har fått øynene opp for den gjensidige avhengigheten i verden. Det blir større vekt på fellesskapet, på grunn av erfaringene vi nå alle har hatt. Vi klarer ikke å skape sterke fellesskap om ikke kampen mot ulikhet trappes opp. Vi må jobbe for integrering og inkludering."

 

 

 

Til ettertanke og refleksjon

 

Hva har 2020 gjort med deg? Har du endret deg? Har du fått nye verdier? Har du lært deg selv bedre å kjenne?

 

Julen er tid til ettertanke og refleksjon.  Bruk julen til å tenke igjennom hvilket liv du ønsker deg, hva som er viktig for deg og hva du ønsker å stå for.

 

Erfaringene som vi har tilegnet oss i 2020 er sannsynligvis for de fleste av oss  av et annet innhold enn i et mer normalt år.  

 

Vi har lært oss å måtte tilpasse oss og begrense vår frihet, samtidig med at vi har tatt til oss ny kunnskap og har måttet lære oss nye ferdigheter mer eller mindre frivillig. 

 

Sett deg ned i fred og ro og tenk over hva dette såkalla «annerledes året»har gjort med deg. Tenk igjennom hvilke positive erfaringer og opplevelser du ønsker å ta med deg videre i livet. 

 

 

Ja kanskje  du gjennom refleksjoner og ettertanke kommer frem til at du ser nye muligheter og mål som du ønsker å jobbe med å oppnå.   

 

Du har kanksje også funnet ut at du tross alt,  og året vi har vært igjennom tatt i betraktning, så har du det egentlig veldig bra. Takknemlighet er et ord som hjelper oss med å sette pris på oss selv og andre vi har i livet vårt. Når vi forteller oss selv hva vi er glad og takknemlig for gir det oss ny energi.

 

Si til deg selv og begynn med; «Jeg er så glad og takknemlig for ......... eller jeg er så stolt og takknemlig for ....» , og du vil merke at du får tilført ny energi. 

 

Noe vi mennesker kan bli mye flinkere til er å sette pris på oss selv og være stolte av det vi har oppnådd og fått til.  Det er kanskje spesielt viktig at vi husker på dette når vi opplever at ikke alt går på skinner. 


 

 

Oppskrift Alexandra-pudding 

  • 2 eggeplommer
  • 125 g sukker
  • Romdråper
  • Vaniljedråper
  • 0,5 liter fløte
  • 15 g gelatin pulver 

 

Fløten og eggeplommene piskes hver for seg (eggeplommene i sammen med sukkeret). Deretter blandes alt sammen og tilsettes «litt» romdråper og vaniljedråper etter smak og behag.  Gelatinpulver løses opp i litt vann og varmes opp som beskrevet på pakken, deretter vispes gelatinen inn i puddingen med mikseren. 


Alexandra-puddingen serveres med rød saus. 

 

La julefreden senke seg. Vi går mot lysere tider.

 

Ta vare på hverandre!

 

God jul ! 

 

Send meg gjerne en e-post dersom du ønsker å komme i kontakt med meg.

 

 

 

Med vennlig hilsen

 

Bernt-Åge Grimstad

 

 

Mine Instagram innlegg finner du ved å trykke på bildene under.