Å knekke koden  - lagbygger              

 

 

Å knekke koden som lagbygger

 

For å vinne fotballkamper må du være en god lagbygger. Når du skal sette sammen et nytt lag vil det ta tid før du finner den rette og mest optimale sammensetningen av laget. Med mange nye unge spillere vil det å bygge relasjoner mellom enkeltspillere og lagdeler kreve mye tålmodighet.

 

For Brann så det riktig ille ut nå i starten av Eliteserien med 6 strake tap, men i går kunne Brann juble for sin første 3-poenger. Kan dette ha vært kampen der det snudde eller var det bare et blaff, og så etter landskamp-pausen er det tilbake igjen på en ny tapsrekke?  Eller har Kåre Ingebrigtsen og teamet hans knekt koden som lagbygger og nå peker bare pilen oppover?

 

Alle Brann-patrioter håper og tror nok på det siste, dette er bare starten på en lang opptur som startet 30.mai 2021. Når Herr Ingebrigtsen overtok Brann-laget i fjor var han tydelig på at Brann i 2021 skulle kjempe helt i toppen av Eliteserien. Det toget er nok gått for lenge siden og nå er det vel bare snakk om å gjøre alt for å unngå nedrykk til OBOS-ligaen.

 

Om Brann søndag hadde gått på sitt tap nr 7 så er det vel heller tvilsomt om Kåre Ingebrigtsen hadde hatt så mange dager igjen som Brann-trener.  Det var nok seieren mot Godset som reddet han, for i fotball er det til syvende og sist resultatene som teller når alt kommer til alt. Selv om vi ser at det er mye gjenbruk på trenersiden både i norsk og internasjonal fotball, så skiftes det og byttes trenere når ting går seg fast og laget eller klubben står i stampe.

 

Det er vanskelig å snu en slik negativ trend, det er lett for å havne i en ond sirkel der spillerne mister mer og mer av sin selvtillit for hvert tap, men det er da du får muligheten til å vise hvor god du virkelig er som lagbygger.

  

Selv om Brann tapte 6 kamper på rad så var ikke spillet og prestasjonene så dårlig som man skulle tro. I store deler av kampene så hadde Brann sine muligheter, de viste at det bor noe i dette laget. De evnet å holde håpet og motet oppe selv med så mange tap. Det var prestasjonene innenfor de to 16.metrerne både offensivt og defensivt at Brann ikke var gode nok, og det er der fotballkamper avgjøres.  

 

Samtidig var valgene med ball ofte ikke optimale, noe som førte til at Brann ga bort ball altfor ofte når de var i ubalanse.  Når dette blir luket bort vil det fortsatt være håp om fornyet kontrakt. Det er tross alt 23 kamper igjen å spille. I tillegg så har Brann allerede møtt 5 lag som av de såkalla fotball-ekspertene er tippet helt i teten i år.

 

Når jeg bruker betegnelsen «å knekke koden som lagbygger» så legger jeg i det at til søndagens kamp ble det gjort en liten justering i laget ved at Aune Heggebø gikk inn som midtspiss og Bamba ble flyttet ut på kant, på den måten ble det en bedre balanse i laget og relasjonene mellom spillerne og lagdelene fungerte bedre. Relasjonene og rolle-fordelingen begynner også å sitte bedre i hele laget.

 

Det er kommet inn noen ungutter som begynner å ta større plass og finne rollen sin bedre og bedre for hver kamp de spiller. Jeg tenker da først og fremst på Mathias Rasmussen og Ole Didrik Blomberg.  Det at 19 åringen Heggebø (bildet over) også scoret i sin første kamp fra start lover også godt for fremtiden.  En annen unggutt Moonga Simba, ble i Godset-kampen henvist til benken, men kom inn og scoret det siste målet. Ole Martin Kolskogen fikk mye spilletid i fjorårs-sesongen, og etter en litt puslete start på årets sesong ser det ut til at han også nå kommer for fullt. 

 

Med den motgangen som Brann hadde de seks første kampene skulle en tro at de mer eller mindre var i ferd med å gi opp.  Det har vi ofte sett tidligere med lag som har opplevd motgang, men Brann har vist en flott egenskap trass i motgangen.  

 

De har jobbet knallhardt for hverandre og det ga endelig resultat med seier i den 7.kampen. Det kan se ut som de har tro på det de holder på med, der er en fin guts og energi i laget, de har klart å beholde humøret trass i motgangen.

 

Rollene i laget begynner nå å sette seg og relasjonene er blitt bedre og bedre for hver kamp.  Det ser ut som lagånden er god, og troen på laget er tilstede. Når gleden og troen er der, så er det lagt et godt grunnlag for god lagbygging.

 

 

Hva kjennetegner en god lagbygger?

 

 

En god lagbygger klarer å få sine medarbeidere/spillere til å opprettholde troen selv når det butter litt i mot. En god lagbygger klarer å få de han er leder for til å opprettholde Fokus og Konsentrasjon på de tingene som gjør enkeltpersoner og laget sterkere både mentalt og fysisk. Du er en god lagbygger når du får den enkelte til jobbe med de tingene som leder mot de oppgavene du skal løse på en enda bedre måte og samtidig prioritere bort det som ikke vil føre til utvikling. Kort sagt ha fokus på det som gir best uttelling.

 

Lagbyggeren driller relasjonelle ferdigheter helt til de sitter og på den måten bygges selvtillit både individuelt og som lag/team. Lagbyggeren forsikrer seg at alle har forstått sine oppgaver og hvordan de skal løse de på best mulig måte.  

 

Lagbyggeren ser også hvem som kan utvikle seg best i å mestre de ulike rollene som du trenger i et lag eller et team. Lagbyggeren får hver enkelt person til å fokusere på det som er viktigst for han eller hun. Lagbyggeren er tydelig på hva vi og hver enkelt skal fokusere på til neste gang (kamp eller oppgave som skal løses). Lagbyggeren kutter ut de tingene som ikke vil føre laget eller teamet mot målet. 

 

Det er her og nå det skjer. Derfor er en god lagbygger opptatt av at de på teamet/laget skal fokusere på det som skaper utvikling. Dersom du er konsentrert klarer du å løse oppgavene dine på en mye bedre måte. Den som ikke er fokusert og konsentrert vil ikke være i stand til å prestere på sitt beste. 

 

Mange bruker energi på ting de ikke kan gjøre noe med. Når noe dårlig skjer bruk det heller til å se det som en mulighet til å lære noe av det.  Ta deg tid til å evaluere hvorfor det skjedde og så gå videre for å ikke gjøre samme feilen igjen. Lytt til de som gir deg styrke og konstruktive tilbakemeldinger, det er de som gir deg energi.

 

Selvdisiplin og evne til å skape gode vaner i hverdagen vil være til god hjelp for deg som jobber mot et mål eller en langsiktig drøm. Å bli bedre handler mye om å ta de rette valgene. Evaluer deg selv som lagbygger, men få også dine spillere/medarbeidere til å evaluere seg selv. Hva kan den og den enkelt forbedre og hvordan? 

 

Når motgang skal snus til medgang er det ofte en stor feil som går igjen. Det er feighet. I feighet legger jeg at dersom frykten for å tape blir større enn glede av å vinne da kan det bli tøft å vinne fotballkamper eller å nå nye mål i sin utvikling.  Du må tørre å flytte dine grenser for å skape ny utvikling og fremgang.

 

Og til slutt, hvordan går det med Brann, vil de klare seg og overleve i Eliteserien 2021?

 

Det får vel tiden vise, men fortsetter den utviklingen i prestasjonene som de har vist nå i de siste kampene, så tror jeg det kommer til å gå bra. Det er nok hvor gode de er på lagbygging som vil avgjøre plasseringen deres til slutt, og der ser det ut til at de har lagt et godt grunnlag.

 

I god lagbygging ligger også å trene mye mentalt, det er nok her de største gevinstene til forbedring ligger innen fotballen og idretten, men også i næringslivet vil mental trening få en større og større plass fremover.

 

 

 

Som sertifisert mental trener kan jeg være din samtalepartner med fokus på deg og dine ressurser, om du er leder, idrettsutøver, eller en person som rett og slett ønsker å gjøre noen endringer i livet ditt.  

 

Jeg er klar for å hjelpe deg og/eller teamet ditt, så ta kontakt om du vil ha hjelp til:

 

  • Lagbygging
  • Mental trening
  • Oppfølging og utvikling av medarbeidere og ledere
  • Målbildeprosesser
  • Utarbeidelse av rutiner og arbeidsprosesser
  • Servicekvalitetsprogram - «det lille ekstra»
  • Tekstoppdrag

 

 

Send meg gjerne en e-post og forklar nærmere hva jeg kan hjelpe deg med, så tar jeg kontakt med deg. Du kan også ringe meg på 97670504.

 

Hører jeg fra deg?

 

PS: Jeg har fortsatt noen eksemplar igjen av boken "Ledelse er enkelt",  fyll ut bestilllingsskjema ved å trykke på knappen under, så sender jeg den til deg for NOK 200 inkl. porto.

Med vennlig hilsen

 

Bernt-Åge Grimstad