Å koble på hjertet              

 

 

Lidenskap og hjertet sin kraft

 

I innlegget mitt forrige uke om loftsrydding skrev jeg litt om den nye Superligaen som 12 klubber ønsket å starte i Europa. Det er sjeldent at et slikt angrep på fotballen skaper så stort engasjement som vi opplevde i begynnelsen av forrige uke når idéen rundt superligaen ble presentert. Et angrep på fotballen sin sjel ble møtt med sterk motstand fra hele fotballfamilien. Alle som elsker fotball stod frem og viste at fotball er glede, følelser og lidenskap.

 

Fotballen er for alle, fotballen er inkluderende, og fotball er ikke bare penger og makt. Fotball er et håp om å få se laget sitt spille mot et av de største lagene, fotball er ikke at du er kvalifisert uansett hvor dårlig du spiller. Fotball er ikke å se de samme 12 lagene hele tiden spille mot hverandre.

 

På grunn av at alle med hjertet sitt til fotballen koblet på hjertet sitt samtidig så raknet idéen om den europeiske superligen ganske fort, og det ene laget etter det andre trakk seg.  Dette viser hvor stor kraft og energi som skapes når mange samtidig kobler på hjertet sitt. Den kraften så ikke disse kyniske personene med pengemakt, og de ble så til de grader "tatt på senga".  

 

European Super League ble derfor "Årets sjølmål" og raknet bare etter 2 dager. Alle som elsker fotball sto opp for fotballen sin fremtid, alle de som vet at fotballen har sjel.

 

Forskningsselskapet HeartMath har forsket på elektromagnetiske felt fra hjernen og hjertet. Det de kom frem til gjennom sin forskning var at det menneskelige hjertet genererer sterke elektromagnetiske felt, langt sterkere enn  fra hjernen.  Fra hjertet er de elektriske feltene 60 ganger kraftigere enn fra hjernen og de magnetiske feltene er opp til 5000 ganger kraftigere fra hjertet enn fra hjernen.  

 

Undersøkelsene til HeartMath har dokumentert at det er en direkte kobling mellom våre følelsemessige tilstander og våre hjerterytmer. (Kilde: Hva er grunnen til at noen lykkes og andre ikke?  - av  Camillo Løken)

 

Om du er lidenskapelig opptatt av noe, genereres det svært sterke vibrasjoner når slike følelser blir satt i sving. Dersom mange har de samme sterke følelsene samtidig, slik forholdet var med motstanden mot en Europeisk Superliga, blir dette til en enorm kraft. Så det var svært sterke følelser som ble satt i sving når lidenskapen til fotball ble satt på prøve . De som ville etablere en ny superliga hadde ingenting å stille opp med i den kampen. 

 

Det er en sterk energi som blir frigjort når så mange brenner for noe og kobler på hjertet sitt samtidig. 

 

Det var så fantastisk å observere det som skjedde, og jeg fikk inspirasjon til å skrive diktet "Årets sjølmål" som du kan lese på siden "Diktene mine".

 

Tenk om vi fremover også kan bruke denne kraften til å skape en mer rettferdig verden, til å bekjempe rasisme og skape likeverd for alle?

 

Forrige uke viste også at det nytter å gå ned på kne mot rasisme siden politimannen som tok livet av George Floyd fikk sin dom. Likevel så er veien til likeverd for alle fortsatt lang.

 

Heldigvis så er det mange flotte forbilder som går foran og viser vei, men de trenger help av den kraften som vi kan skape sammen. Den kraften vi viste i fellesskap når vi stoppet European Super League, den kraften må vi også bruke i kampen mot rasisme og til å skape en bedre verden for hverandre. 

 

På bildet under har jeg letet frem noen medieoppslag som viser at det er håp.  

 

 

Noen går foran 

 

På NRK.no er det en fin artikkel av Pål Marius Tingve med overskriften «Tetteys knallharde rasismeoppgjør».  Den handler om den norske Norwich-spilleren som etter sesongen planlegger å flytte hjem til Trondheim. Men først skal han kjempe mot rasisme og vinne ligaen med Norwich City, (som allerede er klar for Premier League neste sesong). 

 

Neste helg, fra fredag til mandag, planlegges det en boikott av sosiale medier fra Det engelske fotballforbundet, Premier League og Football League som en protest mot diskriminering og rasisme på nett. Målet er å legge press på britiske politikere slik at de skal vedta lover som i større grad ansvarliggjør selskaper som Facebook og Twitter når de gjennom sine plattformer er med på å spre hat. 

 

Leeds spilleren Patrick Bamford er også en som går foran. Mandag i forrige uke sa han. «Det er synd at ikke kampen mot rasisme skaper like stort engasjement som sinnet mot superligaen har skapt.»  

 

En annen som viser vei er Manchester Uniteds Marcus Rashford, engasjementet han i tillegg har vist for at skolebarn skal å få et måltid på skolen viser hjertelaget han står for.

 

Det er slike forbilder vi trenger fremover, de som går foran for å skape en bedre verden. Disse spillerne har ikke et skyhøyt ego, men de viser at de har et stort hjerte.  De tenker på fellesskapet, de evner å se urettferdighet og tør samtidig å gå foran. Vi trenger flere slike forbilder.

 

Qatar VM   

 

I forbindelse med VM-utbyggingen til fotball VM i Qatar er det avdekket en rekke kritikkverdige forhold som gjestearbeidere må jobbe under. Det er også registrert mange dødsfall med bakgrunn i uverdige arbeidsforhold. Både Human Rights Watch, Amnesty International og FN har påpekt de uverdige forholdene.

 

Her kan også fotballen vise vei og engasjere seg sterkere slik som vi gjorde sammen for å stoppe "super ligaen". Det at det norske landslaget , og etterhvert også andre landslag gjorde er dessverre bare en liten dråpe i havet, men likevel en fin start og markering. Det trengs nok sterkere lut til enn å vise seg frem i noen T-skjorter med et budskap.

 

Å koble på hjertet 

 

For at vi skal få bukt med rasisme må vi alle tørre å stå opp og si fra. Vi må ikke lenger tillate og akseptere at rasisme, og andre uverdige forhold skjer i verden. Når vi klarer å stå sammen mot etablering av  superligaen, så må vi i 2021 også klare å stå sammen for å stoppe rasisme og få til likeverd for alle.

 

Til flere som nå står frem mot rasisme så har vi en mulighet til å endre holdninger og bringe verden sammen i kjærlighet og fredelig sameksistens. Ta avstand til rasisme og la forskjeller og ulikheter bli en styrke som skaper mangfold. 

 

La vi sammen også bevise, en samlet fotballfamilie,  at vi kan få til det samme engasjement for å stoppe rasismen og jobbe sammen for likeverd som vi klarte når vi stoppet superligaen. 

 

Og jeg vil nok en gang legge frem følgende kjærlighetsbudskap (som aldri kan gjentas for ofte, og som jeg håper alle kan spre videre):

 

 

 • Alle er like verdifull uansett hva de tror på
 • Alle er like verdifull uansett hvilken hudfarge de har  
 • Alle er like verdifull uansett hvilken seksuell legning de har
 • Det finnes kun en verden og den omfatter mange folkeslag
 • Det finnes kun en rase i verden og den er flerkulturell i sitt uttrykk
 • Det finnes kun et mål med rikdom, og dets røtter ligger i medfølelse
 • Vi er alle laget av det samme stoffet 
 • Vi er alle en del av alt som er 

      

 

Alle er like verdifull!

 

Stå opp mot rasisme og for likeverd!

Som sertifisert mental trener kan jeg være din samtalepartner med fokus på deg og dine ressurser, om du er leder, idrettsutøver, eller en person som rett og slett ønsker å gjøre noen endringer i livet ditt.  

 

Jeg brenner for å hjelpe deg med å nå målene dine, og hvordan du kan få ut det beste i deg selv og laget ditt. 

 

Ta kontakt med meg om du vil ha hjelp til:

 

 • Lagbygging
 • Mental trening
 • Oppfølging og utvikling av medarbeidere og ledere
 • Målbildeprosesser
 • Utarbeidelse av rutiner og arbeidsprosesser
 • Servicekvalitetsprogram - «det lille ekstra»
 • Tekstoppdrag

 

 

Send meg gjerne en e-post eller ring meg på 97670504.

Med vennlig hilsen

 

Bernt-Åge Grimstad