Ledelse og individuelle samtaler i lagbyggingen               

 

 

De to store kontrastene eller ytterpunktene av type ledere er Lagbyggeren og Egoisten. Lagbyggeren er samlende  og Egoisten splitter. Egoisten har jeg i tidligere innlegg omtalt under helseskadelige ledere.

 

Lagbyggeren

 

Lagbyggeren som leder/trener:

 

Lagbyggeren har kjærlighet som en av sine grunnverdier. En lagbygger er menneskekjenneren, som ser individet og vet hvordan den enkelte skal lykkes og utvikle seg. Slike ledere vet at hovedoppgaven deres er å bygge lag og er opptatt av å tilføre glede og energi til gruppen de er leder for. 

 

Lagånd er temperaturen på hvordan vi oppfører oss og opptrer overfor hverandre. God lagånd gjør at du føler tilhørighet og trygghet. Når du identifiserer deg med arbeidsplassen din og laget ditt føler du deg viktig, at du betyr noe.  Den energien og entusiasmen det frigjør bidrar til å løfte hverandre til å nå nye mål sammen.

 

Det er ledere som er lagbyggere vi ønsker å jobbe for.

 

Egoisten

 

Egoisten «splitteren» som leder/trener:

 

Egoisten bruker frykt som grunnverdi og sier til seg selv; «Jeg er redd for at noen i gruppen min skal bli bedre enn meg selv og true min posisjon. Derfor holder jeg de nede og kontrollerer de, for siden jeg er sjef så har jeg alltid rett og vet best».

 

En leder av frykt får derfor medarbeidere som er preget av mistrivsel og likegyldighet. De blir usikre og mangler energi og glød i oppgavene de skal utføre. 

 

Ledere med ego-dominans evner ikke, eller ignorerer å lytte til sitt indre og andre.

 

Ingen ønsker å jobbe for slike ledere. Om du har en slik leder kom deg bort før du mister helt selvtilliten og troen på deg selv. 

 

Lagbyggeren ser og lytter  

 

I forrige uke handlet innlegget om å bygge felles sunne grunnverdier, verdier som utløser energi og entusiasme. Ledere som etterlever og går foran med gode grunnverdier er ofte gode lagbyggere. Slike ledere er opptatt av å se og lytte til sine medarbeidere. De aller fleste mennesker ønsker å gjøre en god jobb, men ikke alle får ut sitt potensiale på grunn av at lederen ikke ser eller lytter til de.

 

Medarbeidere som ikke blir sett eller lyttet til mister ofte motivasjonen og tilhørigheten til laget, teamet sitt eller arbeidsplassen. De blir likegyldige og føler de ikke betyr noe. Dette går utover selvtilliten og troen på seg selv.

 

I taket på Café Sorgenfri i København står det noen ord som jeg synes er verdt å ta med seg for deg som er leder for en gruppe mennesker; "At tale er at så, men at lytte er at høste."

 

Lagbygging er å systematisere og utvikle individuelle ferdigheter til det beste for laget som du er leder for. Derfor er det beste utgangspunktet at dine medarbeidere blir sett og lyttet til. En god lagbygger bruker individuelle samtaler for å bli bedre kjent med sine medarbeidere. Det gir medarbeiderne  anledning til å vise hva de er gode på og hva de står for. 

 

 

Individet er grunnlaget 

 

Hver enkelt i et team eller et lag er byggeklossene du som leder skal skape et solid lag av. Til mer du vet om hver enkelt jo bedre forutsetning har du for å lykkes som lagbygger. 

 

Individuelle samtaler er altså et godt verktøy for å bli bedre kjent med dine medarbeidere. Når du som leder og lagbygger viser med din væremåte at du bryr deg om hver enkelt,  og samtidig evner å skape trygghet til å være åpen og ærlig, vil dine medarbeidere komme opp med det de har på hjertet.

 

Når alle føler seg trygg til å gi av seg selv vil du som lagbygger ha et godt grunnlag til å bygge laget ditt:

 

 • Du får vite hva de er gode på
 • Du får vite hva de kan tilføre sine lagkamerater og laget
 • Du får vite hvor de vil (personlige mål)
 • Du får vite hva de trenger for å komme dit
 • Du får vite hva du kan hjelpe de med på veien
 • Du får vite hvilken rolle de trives best i 

 

Beste utgaven av seg selv 

 

Din oppgave som lagbygger er å sette alle i teamet ditt så ofte som mulig i situasjoner som gjør de til den beste utgaven av seg selv. 

 

Jo oftere du klarer det jo mer fornøyde blir de, for da føler de seg viktig og at de betyr noe.

 

Ikke alle er bevisst på sin spisskompetanse og ser derfor ikke alltid hvordan de kan utvikle den ytterligere. En god lagbygger evner å gjøre sine medarbeidere oppmerksom på sitt potensial og ta ansvar for sin egen utvikling.  Dersom du i de individuelle samtalene bruker åpne spørsmål vil du gjøre personen mer bevisst på egne ferdigheter og spisskompetanse.

 

Her er eksempel på enkle åpne spørsmål du kan benytte i individuelle samtaler:

 

 • Hva kan du?
 • Hva er du god på?
 • Hva motiverer deg?
 • Hva er dine sterke sider?
 • Hvilken spisskompetanse har du?
 • Hva kan du lære andre?
 • Hva kan du trene andre til å bli god på?
 • Hvordan kan du motivere dine kollegaer?

 

I en tid preget av Korona har du som leder kanskje glemt å ta godt nok vare på teamet ditt og hver enkelt?

 

Når situasjonen nå mer og mer ser ut til å normalisere seg igjen, er kanskje tiden igjen moden for å komme i gang igjen med lagbyggingen?

 

Alle som er leder eller trener for en gruppe mennesker er lagbyggere, og individuelle samtaler med hver enkelt av de du er leder for vil være en god begynnelse. Kanskje du vil oppdage at mange har forandret seg, og at de gjennom pandemien har utviklet nye ferdigheter som er nyttig for laget ditt? Andre har kanskje stagnert for at de ikke har fått nok oppmerksomhet?

 

«En god lagbygger evner å behandle alle i gruppen sin både som individ og som en del av laget!

Slike ledere ser hele deg. Dyktige ledere har forstått at de er lagbyggere.»      

                                                                                                                                   Bernt-Åge Grimstad

 

 

 

 

Kanskje du trenger en liten påminnelse på hvordan du blir en god lagbygger? Jeg kan snart tilby deg et nettkurs i lagbygging med 8 moduler som vil være tilgjengelig i løpet av september 2021. Kurset vil passe godt for deg som er leder for en gruppe mennesker i en bedrift, organisasjon eller virksomhet.  En egen versjon er utarbeidet for deg som er leder eller trener innen idrett. Nettkurset i lagbygging vil også være nyttig for deg som ønsker å bli leder eller trener. 

 

Flere detaljer finner du på siden  Ledelse og lagbygging.(link). 

 

Som sertifisert mental trener tar jeg gjerne en prat med deg om du vil ha hjelp til «å finne» ressursene du har i deg enten du er leder, idrettsutøver, eller en person som ønsker å gjøre noen endringer i livet ditt.  

 

Dette kan jeg hjelpe deg og/eller teamet ditt med:

 

 • Ledelse og Lagbygging
 • Mental trening
 • Målbildeprosesser

 

Ikke nøl med å sende en e-post om hva du ønsker hjelp til, du kan også ringe meg på 97670504.  Jeg gleder meg til å høre fra deg. 

 

Med vennlig hilsen

 

Bernt-Åge Grimstad

 

PS: Jeg har fortsatt noen eksemplar igjen av boken "Ledelse er enkelt",  fyll ut bestilllingsskjema ved å trykke på knappen under, så sender jeg den til deg for NOK 200 inkl. porto.

Med vennlig hilsen

 

Bernt-Åge Grimstad