Loftsrydding              

 

Sveivegrammafonen er et godt eksempel på tiden som var sett opp mot tiden som er nå.  Den populære sveivegrammafonen har ingenting å stille opp med i forhold til dagens teknologi.  Det blir rent komisk når lyden spilles av på en sveivegrammafon i forhold til  lydkvaliteten når vi spiller musikk idag.

 

På min instagramkonto @berntagegrimstad har jeg lagt ut en video der du kan se og høre sveivegrammafonen i full vigør.

 

Det er rart å tenke på at en sveivegrammafon som var så moderne og i tiden,  så til de grader kan bli akterutseilt. Den har bevart sin sjarm, men bortsett fra det så er det vel ikke så mye mer å si.

 

Et annet eksempel på en mye brukt og populær løsning, var å sende telegram. Fest-telegram hette det når du sendte lykkeønskninger til noen i forbindelse med bursdager, bryllup, konfirmasjoner og andre feiringer.  

 

Viktig informasjon som skulle komme raskt frem ble også sendt som telegram fra midten av 1800-tallet, inntil teknikken gradvis ble erstattet av teleks fram til 1970-tallet. Deretter ble telefaks et mye benyttet hjelpemiddel for å sende brevtekster og dokument, men den ble også snart avleggs da ulike typer elektroniske meldingstjenester, som e-post og tekstmeldinger tok mer og mer over utover på 1990-tallet.

 

Når du skulle sende et fest-telegram til noen,  bestilte du det som regel over telefon eller ved oppmøte hos Telegrafen, eller Televerket som etterhvert ble navnet på det som nå er Telenor. Det var en fastpris på minimum antall ord,  og så kunne du velge hvor mange ord telegrammet skulle inneholde. Du betalte et tillegg pr. ord. 

 

Festtelegram ble utgitt i 73 år, og tjenesten ble lagt ned i 1980. Festtelegram  ble laget med 60 ulike motiv.

Just N. Qvigstad og Trygve Godheim har gjort en stor jobb med å få oversikt over de ulike festtelegrammene som kom ut mellom 1907 og 1980. Fest-telegram er nå blitt et samleobjekt,   og de mest populære motivene ble stadig trykt i nye opplag, men med varierende detaljer og symbol.

 

Det finnes mange hundretalls ulike festtelegram for den som ønsker seg en komplett samling med alle variantene. Telegrammet ble ofte tatt vare på som viktige personlige minne, og det er nok derfor de er blitt et yndig  samleobjekt.

 

Festtelegrammene  ble lest opp for brudeparet på den store dagen.  På bildene under er to eksempel på slike telegram, det ene er når min mor og fra giftet seg 5/12-1953,  og det andre er når min morfar og mormor giftet seg tidlig på 1900-tallet. 

 

 

 

 

Noen endringer setter dypere spor 

 

Med Boklöv-stilen i hopp så trodde mange at hoppsporten var ferdig. Jan Boklöv var den første skihopperen som hoppet V-stil,  eller med bred skiføring. På den måten fikk han en bedre flytestilling og det førte til lengre skihopp. Kritikerne synes ikke dette så fint ut og fordømte den nye stilen. Likevel flere og flere tok etter og det tok ikke lang tid før alle hoppet på den samme måten.  

 

Dick Fosbury vant OL-gull i høydehopp i Mexico i 1968 med sin nye stil Fosbury Flop (med ryggen mot listen). Alle senere utøvere tok etter den nye stilen.

 

Klappskøytene endret skøytesporten,  og ble første gang benyttet i 1984–85-sesongen. Likevel så var det under Vinter-OL 1998 i Nagano i Japan, der blant annet Ådne Søndrål satte verdensrekord på 1.500 meter,  at det tok av for fullt.  For det ble samtidig satt verdensrekorder både på 5.000 og 10.000 meter for herrer, og 1.500 meter for kvinner. Så da kan vi trygt si at  klappskøytene for alvor hadde tatt over og endret skøytesporten.

 

Bill Koch vant sølvmedalje på 30 km langrenn i Vinter-OL i 1976 i Innsbruck,  han skøytet med en fot, så det var starten på at skisporten fikk 2 stilarter.  Skøyting var den raskeste stilarten og det ble derfor innført 2 stilarter i langrenn.  Nå er det nye diskusjoner på gang om det er lurt å droppe klassisk stilart,  og i fremtiden bare satse på konkurranse i fristil (skøyting) slik som de gjør i skiskyting, men den diskusjonen har hvar vel så vidt startet.

 

Dette var bare noen eksempler på at endringer skjer kontinuerlig. Noen endringer ser vi på med skepsis,  for de  snur ofte opp ned på det etablerte, og det ønsker vi mennesker i utgangspunktet ikke.  

 

Mange av oss er vanemennesker som ikke ønsker endringer.  Likevel når endringene har fått etablert seg over tid så virker de likevel fornuftige.  Det viser seg derfor at etter en stund så modnes endringer, vi tar i mot de fleste endringer etter en tid med åpne armer.  De gamle løsningene har blitt erstattet, og ofte har vi et smil om munnen når vi tenker tilbake på den gamle løsningen etter en tid.

 

Likevel når forslag til nye endringer kommer opp,  brer det seg på nytt en skepsis,  før vi igjen er klar for å akseptere nok en ny endring, en ny løsning eller måte å gjøre ting på.  

 

 

Ny super liga i fotball

 

Søndag kveld (18/4-2021) dukket det opp en nyhet om at de "beste" lagene i Europa ønsker å etablere en superliga bestående av lag fra England, Italia og Spania. Tyske og franske lag har (foreløpig) takket nei til å være med.

 

Skepsisen og reaksjonene lot ikke vente på seg etter at nyheten slo ned som en bombe. Både politikere og fotball-folk har kommet på banen.   Det kan vel sies at forslaget på ingen måte ble applaudert og ønsket velkommen, men derimot slaktet fra alle kanter.

 

Det har vært en storm av reaksjoner fra både UEFA,  og fotballforbundene i alle land i Europa. Forskjellene kommer til å øke, dette handler om penger, det lages et lukket system, dette er usolidarisk og vil ødelegge fotballen.  Dette var bare noen av reaksjonene.

 

Det trues med utestengelse av lagene i Europa-spill, i hjemlige turneringer, poengtrekk, og å nekte spillere på disse lagene landslagsfotball og deltagelse i EM/VM for sitt land. 

 

Dersom det er dette de største og rikeste klubbene ønsker, så blir det vel kanskje svært vanskelig å stoppe prosjektet.

 

Likevel så håper jeg at de tar til fornuft og unngår en splittelse av fotball-familen.  

 

Det har alltid vært moro med underdogs og kamper mellom David og Goliat, det vil vi miste med en superliga,  og da vil også noe av sjarmen med fotballen forsvinne. At økonomi skal erstatte kvalitet er vel neppe noe som harmonerer og er forenlig med de ekte følelsene fotballen skaper med sitt engasjement.

 

Så da får vi håpe at ekte følelser for fotballen vil seire over økonomiske muskler. Større engasjement er det lenge siden vi har sett fra alle som elsker ekte fotball. Så da spørs det om supporterne til de 12 klubbene tør å gå i mot klubben sin og stå samlet med resten av fotballfamilien. For fulll boikott av den nye superligaen er vel det eneste som kan snu beslutningen? 

 

Din egen loftsrydding

 

 • Hvordan går det med din egen loftsrydding?
 • Hvor ofte rydder du i dine tanker og følelser?
 • Er du flink til å stille deg selv spørsmål om hvordan du har det?
 • Har du fortsatt drømmer som du ikke har realisert?
 • Er du redd for å gjøre endringer?
 • Spiller du den samme plata dag ut og dag inn?

 

Ja det var mange spørsmål på en gang.  

 

Tanken var,  ja nettopp det, tanken...., at vi kan styre tankene våre og hvor stor tro vi har på oss selv.  Om du styres av tanker som at :

 

 • dette får jeg ikke til 
 • dette kan jeg ikke 
 • dette er jeg dårlig på  

 

Ja, da er sannsynligheten stor for at du ikke klarer å skape den ønskede endringen i livet ditt. Når det dukker opp slike tanker så la de fly avgårde på en sky eller et løvblad i vinden. Gi slipp på slike tanker og snu energien og tankene dine mot det du ønsker å oppnå i livet ditt.

 

Tankene som du tenker oftest påvirker livet og måten du er på mye mer enn du tror. Dersom du forandrer tankene dine vil det skape tilsvarende endringer i livet ditt. 

 

Lag deg en plan på det du ønsker å gjennomføre, og sett opp en strategi på hva du må gjøre hver dag for å lykkes med å komme i mål. Når du gjennomfører disse endringener så ofte at det blir en vane, da skaper du varige endringer. 

 

Lag deg mentale bilder (visualisering) og se for deg at du lykkes. Med visualisering bruker du fantasien din til å skape deg bilde av den nye ønskede situasjonen. Du vil oppdage at du gjennom fantasien og kraften i sinnet kan endre slik du ser på «din verden».

 

 

 

Jeg er opptatt av å hjelpe mennesker med å få til en positiv endring. Som sertifisert mental trener kan jeg være en samtalepartner med fokus på deg og dine ressurser, om du er leder, idrettsutøver, eller en person som rett og slett ønsker å gjøre noen endringer i livet ditt.  

 

Jeg kan hjelpe deg, bedriften, virksomheten eller klubben din med:

 

 • Lagbygging
 • Mental trening
 • Oppfølging og utvikling av medarbeidere og ledere
 • Målbildeprosesser
 • Utarbeidelse av rutiner og arbeidsprosesser
 • Servicekvalitetsprogram - «det lille ekstra»
 • Tekstoppdrag

 

 

Send meg gjerne en e-post dersom du ønsker å komme i kontakt med meg.

Du kan også ringe meg på 97670504.

Med vennlig hilsen

 

Bernt-Åge Grimstad