Norsk fotball ruller igjen....

 

Toppserien 
   

Her er 3 serierunder allerede avviklet og de største medaljefavorittene Brann, RBK og Vålerenga har alle tatt full poengpott og står med 9 poeng, LSK tapte knepent mot Brann i helgen, men innehar med sine 6 poeng en klar 4.plass.  I bunnen er Røa og  Avaldsnes fortsatt uten poeng.

 

Toppscorer etter 3 runder er Sara Kanutte Fornes, RBK med 4 mål, bak henne følger Anna Aahjem, Lyn  med 3 fulltreffere. 


OBOS-ligaen 

 

Alle lagene som er tippet på øvre halvdel vant sine kamper i første serierunde bortsett fra Fredrikstad som kun klarte 2-2 hjemme mot Stjørdals-Blink. Start og Brann vant med solid margin, så nå snakkes det nok allerede om opprykk både i Bergen og Kristiansand. 

 

En ny Braut viste seg frem i første serierunde, Jonatan Braut Brunes, søskenbarnet til den mer kjente Erling Braut. «Den nye Braut» scoret likegodt hat-trick for Start. Jonatan Braut Brunes er utlånt fra LSK til Start, og fikk dermed en drømmestart på sin OBOS-sesong.  

 

Eliteserien

 

Fotballekspertene har sendt inn sine tips for hvordan Eliteserien ender i 2022. De aller aller fleste har Bodø/Glimt på topp, tett fulgt av Molde som de tror tar sølv. Mange tar tippet at Viking i år tar bronse, og at Rosenborg kommer utenfor pallen. 

 

I bunnen av tabellen har ingen levnet Jerv noen sjanse til å overleve i årets Eliteserie. Jerv er enten tippet helt sist eller nest sist av samtlige. Om det går som ekspertene tror så vil Ham-Kam, Tromsø, Aafk, Sandefjord og Haugesund være de andre lagene som får det tøffest i 2022.

 

En av fotballekspertene har skiftet beite og blitt sportssjef i Vålerenga. Hvordan samarbeidet mellom de to sterke personlighetene Joacim Jonsson og trener Dag-Eilev Fagermo vil "utarte seg" skal det bli spennende å følge med på utover i sesongen. 

 

Åpningsrunden som gikk i helgen startet med Ham-Kam – LSK. Etter en flott åpning og 2-0 ledelse av Ham-Kam klarte LSK å komme tilbake i kampen og berget det ene poenget. Begge lagene spiller det nye «motesystemet» en variant av 3-5-2 eller 3-4-3 som det så fint heter. Dessverre er det flere og flere lag som velger denne formasjonen, som  gjerne blir til  5-3-2 eller 5-4-1 defensivt.  Til og med Molde og Rosenborg er blitt forelsket i dette systemet. Eller som Bodø/Glimt sin kaptein Ulrik Saltnes uttalte det etter kampen mot RBK; Rosenborg la seg i 5-5-0. 

 

Ja, og Rosenborg klarte 2-2 i Bodø, så kanskje RBK er mye bedre enn de var i treningskampene. Kampen i Bodø startet ikke så godt for oss TV-seere siden store deler av 1.omgang måtte følges  fra et mobil-kamera,  teknikken sviktet TV-seerne i sendingen fra Bodø.

 

Det er vel ikke så mye å legge vekt på etter bare en serierunde. Likevel var det vel resultatet i Haugesund som kanskje var den største overraskelsen siden Sandefjord vant 1-3. I den kampen  scoret Alexander Ruud Tveter ekte hat-trick og han er dermed Toppscorer i Eliteserien. 

 

Viking vinner borte mot Sarpsborg08, og bekrefter med det at de virkelig ønsker å melde seg på i kampen om medaljer. At Aafk klarte å løfte seg mange hakk etter mange svake kamper i forsesongen gledet mitt Aafk-hjerte. KBK produserte lite i seriepremieren, og Aafk vant fullt fortjent på Color Line mot fylkesnaboen fra Nordmøre.  

 

Publikumsframmøtet denne første serierunden er vel «sånn der». Noen av kampene  har i overkant av 6000 tilskuere, men potensialet er så mye større.  Det er fortsatt god plass på tribunene, så vi får håpe at lysten til å gå på kamp øker utover våren og sommeren.  

 

Om lagene spiller underholdende fremover-fotball med høy intensitet tror jeg at publikum vil dukke opp i et større antall.

 

Ingen vil se 3 midtstoppere som i store deler av kampen spiller ballen frem og tilbake til hverandre, og så inn til keeper igjen. Ofte ender det da til slutt med at keeper settes under press og må spille ballen ut til innkast. 

 

Så et annet lite irritasjonsmoment, som jeg ønsker å nevne nå i begynnelsen av sesongen.

La vi slippe å se «skøyteløpere» innenfor straffefeltet, det ser så idiotisk ut med alle som forsvarer seg med å legge hendene på ryggen i frykt for å pådra seg straffe.

 

Da fikk jeg endelig sagt det.... og det var godt å få det ut.
 

Den største fotball-snakkisen de siste dagene har nok likevel vært vår nye fotballpresident Lise Klaveness som talte Roma midt i mot,  som det heter.

 

 

Å tale Roma mitt i mot

 

Uttrykket «Å tale Roma midt i mot» stammer fra Kong Sverre da han i 1194 kom i konflikt med kirken og paven. Derfor er han kjent for å ha «talt Roma midt imot»

 

Lise Klaveness talte FIFA midt i mot. Modig og tøft gjort av vår nye fotballpresident. I sin tale under FIFA-kongressen i Doha var hun ikke nådig med det internasjonale fotballforbundet sine tildelinger av mesterskap.

 

Her er noe av det hun sa i sin tale:

 

«Vi kan ikke ignorere ropene om endring. Fifa må opptre som en rollemodell. Tildelingen av VM skjedde på en uakseptabel måte. Menneskerettigheter, likestilling, demokrati og fotballens kjerneverdier – var ikke i startelleveren før mange år senere.»

 

«Fotballen er for alle, for gutter og jenter av ulik farge, for hetero- og homoseksuelle. Det er avgjørende at fotballens ledere fortsetter å bevege seg fra politikk til faktisk påvirkning. Det er ikke rom for arrangører som ikke kan garantere for sikkerhet og respekt for LHBTQ-personer som skal delta på dette drømmenes teater».

 

Etter talen er hun blitt fremstilt som en ledestjerne med stor integritet og gode verdier. Ordene som har vært brukt er blant annet at hun har vært tydelig, modig og handlekraftig. 

 

Det at Lise Klaveness fremsto og kritiserte Fifa for måten de har forholdt seg til menneskerettigheter, legning og likestilling har blitt lagt merke til verden over selv om det ikke ble like godt mottatt av alle.

Fotballpresident Lise Klaveness ble i ettertid også tildelt Fritt Ords Honnør for sin tale.

 

Her er begrunnelsen for tildelingen:

 

«Klaveness’ offentlige innsats under den internasjonale fotballkongressen, og spesielt hennes sterke og kraftfulle tale, er en forbilledlig og effektiv bruk av ytringsfriheten for å bekjempe maktmisbruk, undertrykking og korrupsjon», sa Stiftelsen Fritt Ords styreleder Grete Brochmann i sin pressemelding.

 

Vi har fått en fotballpresident i Norge som tør å gå foran, som står for sunne og gode verdier, og som viser tydelig i måten hun fremstår på at fotball er for alle. Dette lover godt for norsk fotball,  og det er nå  tent et håp om at det er mulig å bygge fotballen på gode og sunne verdier også internasjonalt. Så norsk fotball ruller igjen,  både på og utenfor banen.

 

Takk for at du går foran og viser vei Lise!!

 

Det er slike ledere vi trenger både innen idretten og i verden for øvrig.

 

Med vennlig hilsen

 

Bernt-Åge Grimstad

 

 

PS: Som sertifisert mental trener kan jeg være din samtalepartner med fokus på deg og dine ressurser, om du er leder, idrettsutøver, eller en person som rett og slett ønsker å gjøre noen endringer i livet sitt.  Om du trenger litt drahjelp med å finne ressursene dine, og hente frem den gode balansen i livet ditt,  kan mental trening være en mulig løsning for deg.  

 

Trykk på bildet under dersom du ønsker en uforpliktende gratis samtale.