På helsa løs?                

 

2.mars skrev jeg innlegget «Bare litt til..» om den vanskelige Korona-situasjonen som vi nå er inne i. Jeg oppmuntret da alle til å holde ut litt til, hente ut litt ekstra motivasjon og gi en oppmuntring til hverandre. 

 

Vi opplever en dag å få positive signal,  at det nærmer seg slutten på elendigheten, for så neste dag å få nye slag i trynet.

 

Smitten øker som aldri før, sykehusinnleggelsene stiger, de muterte virusene sprer seg raskere og raskere.  Svært alvorlige bivirkninger kan være avdekket med en av de godkjente vaksinene, og denne er satt på vent. Dessverre kom det triste budskapet at livet ikke kunne reddes til en av de som ble innlagt med mistanke om alvorlige bivirkninger av AstraZeneca-vaksinen. 

 

Ja, daglig får vi inn mange negative signal, og det begynner virkelig å gå på helsa løs for mange som sliter med å takle situasjonen vi har levd med i over et år.  Det er da det er vanskelig å hente frem mer motivasjon og ståpåvilje. Vi kan vel trygt si at det er litt av en test og prøvelse vi er blitt satt på.  

 

Om du er en av de som har det vanskelig så husk at det ikke er flaut å søke hjelp.  Det er lov å si at du ikke har det så bra når noen spør hvordan du har det. Å si det som det er kan hjelpe deg med å få lettet litt på trykket.  

 

Dersom du kjenner noen som trenger en liten oppmuntring vil en telefon fra deg kanskje være til stor hjelp. 

Bildet viser oversikt over viktigere telefonnummer du kunne i ringe i Ålesund på 1960-tallet. Du kunne ringe 03 om du ønsket å sende noen et telegram, men det vet vel ikke mange i dag hva er. På den tiden kunne du også ringe "Frøken ur" for å høre hva klokken var. 

 

Telefonhistorie i Norge (kilde Wikipedia)

Joakim Anderssen satt i juryen ved verdensutstillingen i Philadelphia der Alexander Graham Bell viste frem oppfinnelsen sin. Anderssen kjøpte to telefonapparater som han sendte hjem til sin 16 år gamle sønn Jens. Jens Anderssen tok telegrafkurs i juli 1877 og startet telefonanlegg i Ålesund i 1884. Joakim Anderssens telefon ble montert for kommunikasjon mellom Anderssens firma og hans private hjem i 1876 i Ålesund. Første samtale foregikk mellom far og sønn. Den historiske samtalen skjedde fire år før telefonen offisielt kom til Norge.

 

Ta vare på din mentale helse

 

Vi opplever alle oppturer og nedturer. Lytt til deg selv og hvordan du har det.  Husk at du skal vare lenge. 

 

Du har sikkert kjent følelsen av en så sterk glede og lykke at du svever. Følelsen av at du ikke veier noe,  du beveger deg rundt med et eneste smil om munnen, alt rundt deg stråler. Du er den lykkeligste i hele verden. Ja, i en slik situasjon flyter livet, og alt er bare hææærlighet og glææde. 

 

Så den motsatte følelsen, du står i «gjørme» til «knea» og vel så det. Du har en følelse av seig sirup som du sitter fast i. Alt er blytungt. Du føler at alt går i mot deg. Alle har det mye bedre enn deg selv.  Når du skal bevege deg føles det som om du bærer på vekten av både deg selv og alle andre rundt deg. 

 

Vær ærlig med deg selv om du har det vondt, det er lov å oppsøke hjelp dersom du trenger det.  Om du går for lenge uten å ha det bra, og uten å gjøre noe med det,  er det store muligheter for at situasjonen vil forverre seg,  og da tar det enda lenger tid før du kommer deg på fote igjen.

 

Det er mange før deg som har søkt hjelp når de har behov for å pleie sine mentale muskler. Siden vi er mennesker sammensatt av kropp, sinn og sjel så er vi avhengig av å ta vare på både vår fysiske og mentale helse,  det henger sammen. Er vi i god fysisk form påvirker det vår mentale helse, og er vi i god mental helse påvirker det også vår fysiske helse. 

 

Når vi er ærlig med oss selv blir det lettere å oppsøke hjelp.

 

Den kjente mentale treneren Erik Bertrand Larssen har nettopp gitt ut boken «Mental Rehab» der han forteller om når han trengte hjelp på grunn av pillemisbruk. I en artikkel i VG 4.mars i år går det frem at han som coachet idrettshelter og ledere til suksess måtte innse hvor ille det stod til med han selv. Han taklet ikke å ta vare på seg selv og pillemisbruk ble et større og større problem. Han hadde vært tøffingen som tilsynelatende mestret alt sto det i artikkelen.  "Jeg har levd på en løgn", sier han selv.  Han som var kjent for å  være den store motivatoren og den populære foredragsholderen, måtte på "Rehab" for å få livet sitt på stell igjen.     

 

På sin Instagram-konto 7.februar skrev "Helsesista" (Tale Maria Krohn Engvik), "Å gå til psykolog er noe av det viktigste jeg gjør for å ta vare på meg selv i livet (i spennet mellom å være Helsesista og alenemamma).  Jeg har alltid vært åpen om det, blant annet for å bryte ned stigma rundt det å snakke med noen."

 

Har du noen som lytter til deg? Kanskje katten eller hunden din er den ventilen du trenger? 

 

Hvilke knapper trykker du på?

 

Vi kan også gjøre noe selv, når vi sliter og har det tungt. Selv om vi noen ganger kan føle at det er helt tomt for motivasjon kan det være at dersom du leter godt kan du likevel finne noe du kan glede deg over. Observer deg selv utenfra  med nye øyne. Kanskje du oppdager noe nytt og bra med deg selv som du ikke har sett tidligere?. Ser du på personen i speilet så er det sikkert noe du er fornøyd med.  

 

Sitter du på hjemmekontoret i Korona-joggebuksen din som begynner å bli tynnslitt og utslitt, så kanskje du idag skal ta på deg vanlige klær og pynte deg litt for deg selv og de du skal ha teamsmøte med idag.  Ta på deg en liten "dash godlukt" og kjør en liten mannekeng-oppvisning for deg selv. Kanskje du da vil føle deg litt bedre?  

 

Kanskje du er moden for å gjøre noe nytt som du har hatt lyst til lenge, men som du  ikke hadde anledning å sette av tid til? 

 

Vær ærlig med deg selv, søk hjelp og støtte før det går for langt. 

      

Ta vare på deg selv, ta vare på hverandre, for det  er nå vi virkelig trenger hverandre!

 

Send meg gjerne en e-post dersom du ønsker å komme i kontakt med meg. Du kan også ringe meg på 97670504.

 

Det er med glede jeg deler min kunnskap og erfaring om du trenger en samtalepartner. 

 

Ta kontakt om du ønsker hjelp til:

 

  • Lagbygging
  • Målbildeprosesser
  • Lederutvikling
  • Servicekvalitetsprogram- «Det lille ekstra»
  • Tekstoppdrag

Med vennlig hilsen

 

Bernt-Åge Grimstad