Sesongstart Eliteserien 2021.                                             

 

 

Ja da nærmer vi oss seriestart for den norske fotballen.

 

9.mai er vi igang med den første runden i Eliteserien. I fjor inviterte jeg til en konkurranse om å prøve seg som fotballekspert og tippe slutt-tabellen for Eliteserien. Den samme muligheten har du i år, så det er bare å sende inn ditt bidrag og bli med å kjempe om Statuetten "Årets fotballekspert Eliteserien 2021".

 

Petter Mikalsen ble årets fotball-ekspert Eliteserien 2020.  I konkurranse med de som kaller seg fotball-eksperter oppnådde han like mange poeng som de beste, og delte 1.plassen med tre "såkalla" fotballeksperter. Kan Mikalsen klare å forsvare tittelen eller får vi en ny «fotballekspert» i 2021?

 

Hvordan trodde så ekspertene at det skulle ende i 2020? Selv om Bodø/Glimt vant suverent var det ingen av de såkalla fotballekspertene som tippet gull til Glimt. Det var heller ingen av de som tippet at Aafk som vant OBOS med god margin året før skulle rykke rett ned igjen.

 

For å ta deg litt tilbake til det som skjedde i 2020,  så ble Bodø/Glimt suverene mestere og stakk avgårde med mange priser og rekorder. Årets trener, årets spiller,  årets toppscorer og årets unge spiller for å nevne de viktigste. I tillegg ble det scoringsrekord på 103 mål og poeng-rekord med 81 poeng etter 30 kamper. Kun en kamp endte med tap, tre kamper ble uavgjort og hele tjueseks kamper ble vunnet.   

 

I den andre enden av tabellen rykket Aafk ned med sørgelige 11 poeng og rekordhøye 85 innslupne mål, bare to kamper endte med seier og hele tjuetre kamper endte med tap.  

     

Under ser du slutt-tabellen med de harde fakta for Eliteserien 2020.

 

Slutt-tabell Eliteserien 2020.                                                                                              

 

 

Hvem er best forberedt i år?

 

Hvilke lag har gjort de beste forberedelsene til sesongen 2021? Kan Bodø/Glimt klare å kopiere den gode fjorårs-sesongen? Hvem vil måtte ta det tunge steget ned i OBOS-ligaen? Disse spørsmålene  får vi sannsynligvis svar på en gang før julen ringes inn.  

 

Forhåpentligvis så blir Korona etterhvert historie slik at vi utover året, når de fleste av oss har fått to stikk i armen, igjen kan fylle opp de flotte fotball stadionene våre med glade supportere.   I 2020 ble NM-cupen for herrer heller ikke avviklet, og det har vel ikke skjedd siden 2. verdenskrig? Så la oss håpe at vi også får cupen i gang igjen i 2021.

 

Og vær så snill, i år vil vi ikke se flere saker med rasisme, nå må vi i 2021 en gang for alle klare å få slutt på dette uhyret.

 

Bodø/Glimt har vært i utlandet i ukesvis og fått trent under gode forhold. Molde har gjennom sitt spill i Europa League også oppholdt seg mange uker i utland og fått spilt kamper og trent under gode forhold. Mange har kommentert at disse to lagene har hatt en stor fordel nå inn mot sesongstart. De andre 14 lagene har blitt værende i Norge uten noen treningssamlinger i utlandet, de har vært loyale til rådene om å unngå unødvendige reiser. 

 

Setter vi det på spissen så har jo idrettsutøvere i andre idrettsgrener konkurrert i utlandet, så for Molde sin del så har de vel ikke gjort noe mer galt enn en skiløper som deltar i VM eller verdenscupen? Bodø/Glimt har vel slik jeg har forstått det forholdt seg til gjeldene karanteneregler når de kom tilbake?

 

Fotball er yrket deres og det er vel ikke noe mer galt i enn at de forbereder seg til å gjøre en best mulig jobb slik at de er klare for sesongstart? Er det noen forskjell her på løperbrødrene Ingebrigtsen som trener i utlandet for å bli best mulig forberedt til jobben de skal gjøre? 

 

Det som er mer uforståelig er at nye utenlandske spillere ikke får slutte seg til klubbene sine i Norge. De får ikke innreisestillatelse til Norge for å gjøre jobben sin. Hvorfor kunne ikke de sitte de nødvendige dagene på et karantenehotel i steden for å bli nektet innreise? Dette synes jeg er merkelig siden det er jo det samme som skjer når andre personer vender tilbake til Norge etter en mer eller mindre nødvendig utenlandsreise.  

 

Likevel hvem som er best forberedt eller ikke handler ikke bare om treningsforhold i innland eller utland, det er nok mye  mer sammensatt enn det. Det skal spilles 30 kamper og det er de lagene som gjennom en lang sesong klarer å være fokusert og som fungerer best som et lag som vil stå igjen om vinner også i 2021. I fjor var det ingen tvil, ingen hadde da noe å stille opp med mot Bodø/Glimt. 

 

Hvorfor var Bodø/Glimt best i 2020?

 

Her er slik jeg ser det hovedgrunnene til at BodøGlimt lykkes så godt i 2020:

 

 • De har en tydelig spillestil (4-3-3), med klart definerte roller som alle spillerne identifiserer seg med og forstår.  Det skaper trygghet.
 • De henter bevisst inn spillere som passer inn både i måten å spille på, men også mht å bli rendyrket i den spesifikke rollen. Det skaper trygghet, bygger individuell selvtillit og utvikler spisskompetanse/mestring.
 • De skifter lite på laget. Det bygger sterke relasjoner mellom lagdeler og enkeltspillere.
 • Forsvarsspillet bærer preg av kollektiv samhandling med «riktige» avstander både mellom ledd og enkeltspillere. Nærmeste spiller har press på ballfører og med klart mål om gjenvinning, ta fra motstander ballen når de er i ubalanse for så å kjøre overganger. Dette skaper mange brudd med hurtig fremoverfotball. Det gir spillerglede og lagånd å få være en del av et lag som jobber godt sammen for hverandre.
 • Angrepsspillet bærer preg av gode relasjoner med et hurtig bevegelsesmønster der motstander sliter med å følge med.
 • Pasningsspillet går etterhvert mye på autopilot/intuisjon. Det bygger både individuell og kollektiv selvtillit. Det blir mange som bidrar både med scoringer og assister. Økt selvtillit  gjør at du tør å prøve på ting du tidligere ikke mestret (f.eks. Skudd fra distanse), og når du lykkes økes selvtilliten ytterligere. Det gjør deg heller ingenting om du mislykkes av og til, for du vet/har tro på at du vil lykkes neste gang du prøver.
 • De er gode på mental trening. Det gjør at du mestrer situasjoner du kommer opp i, for du har sett den gitte situasjon som kunne oppstå i ditt «indre» og vet hvordan du skal løse den når den oppstår. Det gjør at du scorer i situasjoner der du hadde bommet tidligere.
 • De er dyktige på lagbygging. Følelsen av å lykkes sammen med andre gjør laget enda bedre. Når du er på en medgangsbølge blir du mindre sliten og restituerer deg raskere. Det fører til at du kan stille med uendret lag oftere. Du er i den gode sirkel og alt virker enkelt. Med høy mental styrke utvikler du lettere fysisk styrke, det henger sammen. Du føler deg sterk og frisk, du er full av energi. 

 

Hvem kan ta opp kampen med Glimt i 2021?

 

I den siste finpussen før det braker løs 9.mai så spilte, det som kanskje er de 2 største favorittene til å ta gull i 2021, Molde og Glimt, uavgjort 1-1 på Aker stadion. Glimt har som vanlig mistet spillere før sesongen, men de har også fått inn noen nye spillere som skal inn i tydelige definerte roller. Jeg tror at de klarer å forsvare gullet fra 2020 dersom de er like fokusert til hver kamp som de var i 2020,  og fortsatt like gode på lagbygging. 

 

Det er alltid spennende å se om det er et lag som kan overraske, det skjer som regel hvert år. I fjor presterte vel  KBK,  Viking og Odd noe bedre enn det "ekspertene" hadde forventet. Brann var vel det laget i sammen med Aafk som var langt svakere enn mange hadde tippet de på tabellen. 

 

I RBK foregår det en stor opprydding, og det er ikke mange spillere som har fått fornyet tillit av de som spilte der i 2020 og 2019. Det vil nok ta litt lenger tid å komme tilbake som gode gamle RBK, og det vil nok være litt for tidlig å ta gull i år? Jeg tror de vil kjempe med Vålerenga og Molde om de andre medaljene.

 

I andre enden av tabellen så ser det mørkt ut for Godset i år, uroen med rasismesaken og sparkingen av trener før sesongen vil nok prege både klubben og spillerne i lag tid fremover. Likevel så kan en opprydding også føre til at ny vekst, men det spørs om langtidseffekten av oppryddingen vil komme for sent.  1-6 tapet for Fredrikstad FK er nok et tegn på at vi snakker bunnstrid for Godset i 2021. 

 

Et annet lag som av mange er tippet i bunnstriden er Brann, dette begrunnes med dårlige resultat i treningskampene.  Likevel så er det opp gjennom årene mange eksempler på lag som tapte alle treningskamper at de gjør det bra når det skal spilles om poeng. Så kanskje kan Brann være en positiv overraskelse på øvre halvdel av tabellen?  Men gullet kommer vel neppe HEM i år heller.  

 

Begge opprykkslagene (Tromsø og Lillestrøm) har jo massevis med eliteserie-erfaring, og det vil nok komme godt med når de nå er tilbake etter kun en sesong i OBOS. De vil nok likevel havne rundt midten av tabellen?

 

 

Spennende OBOS liga?

 

Fredrikstad er endelig kommet tilbake på nest øverste nivå, og det sterke resultatet med 6-1 seier mot Godset ble lagt merke til selv om det heter at vi ikke skal legge så mye vekt på resultat i treningskamper.

 

AaFK viste med sin 4-0 seier mot KBK at de begynner å se ut som et fotball-lag igjen og er i ferd med å komme seg etter den negative perioden med Lars Bohinen. Mot KBK var det god struktur i Aafk-laget,  og alle jobbet sammen for hverandre, de stod rett og slett frem som et godt fotball-lag. 

 

Sogndal og Start vil nok også ha et ord med i laget når det handler om opprykk. Ham.Kam vil vel også vise krefter, og det gjenstår å se hvor langt Kjetil Rekdal har kommet med å strukturere et nytt Ham Kam lag. Åsane, Ranheim og Sandnes Ulf kan vi heller ikke avskrive? 

 

Ja, det ligger an til mange spennende oppgjør også i OBOS-ligaen i 2021, der blir det oppstart en uke senere enn for Eliteserien.

 

 

Toppserien vises på NRK

 

Det er planlagt seriestart i Toppserien 22.mai, det nye er at det vil bli sendt en kamp fra hver runde enten på NRK1 eller NRK2. Stabæk er tilbake på direkten etter nedrykket i 2019, mens Røa som i mange år har hevdet seg blant i de beste måtte ta turen ned en divisjon etter forrige sesong. 

 

Det er vel mange som tipper at gullet også i 2021 vil gå til Vålerenga selv om de fikk hard kamp helt inn i fjor av Rosenborg.  LSK som har vært beste laget i flere sesonger endte i 2020 på 5.plass. 

 

 

Mitt tabell-tips for Eliteserien 2021

 

På bildet over ser du min slutt-tabell etter 30 serierunder. Du kan prøve deg som fotballekspert og være med i konkurransen om å bli årets Fotball-ekspert Eliteserien 2021. Den som blir den heldige vinneren får en statuett med påskriften «Årets Fotballekspert Eliteserien 2021.»  Om du f.eks. tipper Glimt som nr 7 og de blir nr 1 får du 6 avvikspoeng, og så videre. Det blir null avvikspoeng for hvert lag du tipper på riktig tabell-plassering. Den med totalt lavest «plass-siffer» (færrest avvik) vinner. Siden det kan bli flere som ender likt er det lagt inn noen tilleggsspørsmål som bare blir gjeldende dersom noen havner på lik poengsum i tabell-tipset. 

 

Her er tilleggsspørsmålene du skal svare på:

 • Hvem blir toppscorer i Eliteserien 2021?
 • Hvilke lag tar medaljer i Toppserien 2021 (gull-sølv-bronse)?
 • Hvem blir første trener som får sparken i Eliteserien? (siden Henrik Pedersen i Godset allerede er ute , så gjelder spørsmålet for trenere som må gå etter at det sparkes i gang 9.mai. På dette spørsmålet kan du også svare ingen dersom du tror at ingen trenere vil få sparken i 2021) 
 • Hvilke lag rykker opp fra OBOS ? (teoretisk så kan det bli 3 lag som rykker opp, men skriv ned de 2 som du tror havner på direkte opprykk).

 

Under er Eliteserie-tabellen i alfabetisk rekkefølge med alle lagene som du skal nummerere fra 1 - 16. I skjemaet som du fyller ut skriver du fortløpende nummer + et lag bak hvert tall. 

 

Trykk på knappen Årets Fotballekspert Eliteserien 2021, fyll ut skjema og send det inn før 9.mai 2021 kl. 17:55

(Tips: ta et bilde av lagene eller skriv de ned før du fyller ut skjema, da blir det litt enklere for deg)

 

 

 

I forbindelse med oppstart av fotball-sesongen 2021

så har jeg skrevet diktet «Ekspertkommentatoren».

 

Ekspertkommentatoren 

 

Ekspertkommentator, sjølv om du er ekspert 

så treng du ikkje å seie oppatt det vi nettopp 

har sett med eigne auge, .....

...for så å avslutte med ... «BRA FOTBALL.»

 

Ekspertkommentator ...det er TV, ikkje radio, 

så vi har alle sett det, men no ... 

...på han igjen med «å lire av deg» 

heile situasjonen på nytt ...

for så denne gongen å avslutte 

med... «FIN FOTBALL.»

 

Ekspertkommentator, det er mange år sidan 

dei først sendte kampen på radio, 

og så fekk vi seinare på kvelden sjå kampen 

I opptak på TV.. 

Dette var mange år før du 

kom på bana som ekspertkommentator.

«FLOTT FOTBALL» avslutta du pratinga med 

denne gongen.

Ja,  det er greit å variere litt.

 

Når Bjørge Lillelien kommenterte kampen på radio, 

og vi såg den seinare på TV, lurte vi ofte på om det 

var den same kampen... 

«GLIMRENDE FOTBALL». 

Å der var du igjen, ekspertkommentator.

 

«STRÅLENDE FOTBALL» Ja,.... vi har nettopp sett det. 

Der har vi visstnok ein VAR-situasjon. 

Målet vert annulert på grunn av ein armhole-offside... 

«GLITRENDE FOTBALL» var det i alle fall,

 ja ..du såg det vel.......du som har fjernsyn.

 

Det er berre Trond Kirkvaag som har fått til at 

keeper redda straffeskåringa på reprisen.

Den hadde nok VAR fått problem 

å finne ei løysing på... 

«FANTASTISK KEEPER», avslutta 

ekspertkommentatoren.

 

Stabekk 3.mai 2021

Bernt-Åge Grimstad 

Trenger du eller klubben din hjelp til lagbygging og mental trening så ta gjerne kontakt. Jeg brenner for å hjelpe deg med å nå målene dine, og hvordan du kan få det beste ut av laget ditt.

 

Som sertifisert Mental Trener kan jeg være din samtalepartner om du er leder, idrettsutøver, eller en person som ønsker å gjøre noen endringer i livet ditt.

 

Send meg gjerne en e-post eller ring meg på 97670504 for å avtale nærmere.  

 

Lykke til med den norske fotball-sesongen 2021! 

Med vennlig hilsen

 

Bernt-Åge Grimstad