Tålmodighet                

 

Når du fortsatt tror at noe er mulig, så er det det. Det er først når du velger å gi opp en drøm eller et mål at det  ikke lenger er mulig. 

 

Når du da endelig lykkes med noe du har kjempet for i mange år, er det derfor ekstra stort når dagen endelig kommer,  slik som for Sebastian Foss Solevåg i en alder av 29 år når han tok VM-gull i slalåm og gull for lag i parallell-slalåm. Endelig var det hans tur.

 

Når du er Everton-supporter og opplever at laget ditt slår Liverpool på selveste Anfield Road,  etter en haug med mislykkede forsøk siden 1999, da er det lov å vise  ekstatisk begeistring og lykke slik som Duncan Ferguson gikk i spissen for etter at dommeren blåste av kampen denne lørdagskvelden, og det på lystavla stod 0-2.

 

Big Dunc som nå er assistent-trener for Everton scoret sitt første mål for Everton nettopp mot Liverpool, og har derfor en stor plass i hjertet til Everton-suppporterne. Det gjorde derfor et sterkt inntrykk å se BIg Dunc gråtende ute på gresset etter kampslutt der han hyller spillerne etter at de vant Merseyside Derbyet lørdag.

 

Ja det blir spennende å følge med om Carlo Ancelotti og trener-teamet hans kan skape en ny storhetstid for «folkets klubb» Everton. Den meriterte Ancelotti har en gedigen oppgave foran seg med å stabilisere og bygge opp en vinnerkultur i Everton.  Du kan ikke leve lenge på triumfen over LIverpool, for det er mye som gjenstår med å bygge opp igjen både klubben og laget mot nye høyder. Langsiktighet og tålmodighet bør være nyttige stikkord å ta med seg videre i det arbeidet. 

 

Det har vært magert med triumfer de siste årene, siste storhetstid var på 80-tallet, da laget ble seriemester to ganger, i 1984/85 og 1986/87.  I 1984/85 vant også Everton Europacupen for cupvinnere. 

 

Så lenge du ikke hadde gitt opp håpet om å  få oppleve at Everton slår Liverpool på Anfield, så vet du fortsatt at det kan skje.  Lykke i denne sammenheng er å da få oppleve at det endelig virkelig skjer, en lørdag i februar 2021.  

 

Ja,  denne fotballen er rar. Det er 98 år siden sist Liverpool tapte 4 hjemmekamper på rad, sist det skjedde var i 1923.  Og ikke nok med at laget nå etter tapet mot Everton, har tapt sine 4 siste hjemmekamper, men at det kom etter at laget hadde gjennomført hele 68 hjemmekamper på rad uten tap.   

 

Liverpool kommer nok til å slå sterkt tilbake, men med skade på mange sentrale spillere blir det gjerne slik at det tipper litt feil vei før ting snur igjen. Fjorårets seriemester og Champions league-mesteren fra 2019, klarer nok snart å reise seg igjen. 

 

Det skjer alltid overraskelser i fotball, det var ikke mange som hadde sett at Leicester skulle bli seriemester, men det skjedde i sesongen 2015/16.  Her i Norge  var vi i 2020 vitne til at Bodø/Glimt vant suverent Eliteserien. I mange år snakket de i Bergen om at gullet skulle «hem», men det tok noen år fra det forrige seriemesterskap i 1963 og til gullet endelig kom «hem» i 2007. Etter det har det ikke vært noe mer gull å hente i byen mellom de 7 fjell, selv om optimismen alltid er like stor i Bergen foran hver eneste sesong. 

    

 

2 gull til Sebastian Foss Solevåg

 

Spesielt vi som er fra Ålesund har fulgt med Sebastian i mange år.  Han har stadig tatt nye steg og nærmet seg mer og mer toppen for hver sesong, men det er først i år at han gikk helt til topps. Sin første verdenscup-seier kom 17.januar i 2021. Nå reiser han hjem til Spjelkavik og Ålesund med 2 VM-gull, og blir den første nordmannen som tar gull i slalåm siden Tom Stiansen for 24 år siden.   Det er faktisk enda lenger siden enn sist Everton slo Liverpool på Anfield (1999).

 

Det vi har sett av Sebastian i år er at han viser en større trygghet enn tidligere. Tidligere hente det at en god første omgang ble etterfulgt av en svakere 2.omgang, og det førte til at topp-plasseringene uteble. 

 

Når vi får motgang er det lett å gi opp drømmen, heldigvis gjorde ikke Sebastian det, han har tydeligvis holdt fast i  drømmen og målet, og har visst innerst inne at dette skal jeg en gang klare.  Hva som har vært resepten vet nok han selv og teamet rundt han svarene på, men det var herlig å se hvor rørt han var da han søndag kunne henge en individuell gullmedalje rundt halsen, han var blitt verdensmester i slalåm.

 

Det var blitt mulig fordi han valgte hver gang han ikke nådde helt til topps å fortsatt ha troen på at en gang da står jeg øverst på pallen og er verdensmester.

 

For det er først når du velger å gi opp, at ting ikke lenger er mulig!  

 

 

Hvordan oppnå suksess?

 

Det er ingen fasit, men mange svar tror jeg ligger i hvordan vi takler det mentale. Hva sier vi i dialogen med oss selv?

 

Om du virkelig har troa på at du en gang kan stå øverst på pallen slik som Sebastian i din idrett,  eller å nå langt i noe annet som du ønsker å vie din oppmerksomhet til, så har du tatt et viktig første steg på veien når du har troa på at dette skal jeg klare.   

 

Når du setter deg et mål eller å oppfylle en drøm, se deg selv i at du allerede har nådd målet ditt, se for deg situasjonen, hele settingen, hvem som er der, hvor det skjer, hva du føler når det skjer deg. Ja,  faktisk så detaljert at du sanser hva det lukter, hvilket vær det er den dagen. Kjør denne filmen så ofte som mulig der du selv spiller hovedrollen, du visualiserer eller ser for deg hvordan dagen din blir når du når målet ditt. 

 

Et annet viktig mentalt hjelpemiddel er Affirmasjoner (positivt selvsnakk til seg selv). Skriv ned noen setninger til deg selv på alt du er god på og gjenta de høyt noen ganger til deg selv hver dag.  Du kan også spille de inn på en lydfil som du setter på daglig, da hører du deg selv snakke positive ting om deg selv. 

 

Å lage seg en takknemlighetsliste over alt du er takknemlig for og setter pris på,  vil også gi deg økt mental styrke.

 

Daglig meditasjon og øvelser i mindfulness åpner oppmerksomheten mot nuet,  og du blir mer bevisst på å ta vare på øyeblikket isteden for å se at ting bare farer forbi i full fart.

 

Dette var bare en liten smakebit på at det mentale aspektet blir mer og mer viktig for å lykkes. Slik jeg ser det så vil Mental trening få større og større plass, og din mentale styrke  vil være av stor betydning om du lykkes eller ikke. Mental trening kommer i tillegg til alt det andre du må gjøre for å bli god. Du må selvsagt mestre de andre ferdighetene som kreves for å lykkes enten det gjelder idrett eller andre ferdigheter.    

 

 

Mine fire ord for 2021

 

I år har jeg prøvd noe nytt som skal hjelpe meg med å nå målene mine for 2021. Jeg kom over en "tweet" der det var et bilde med mange bokstaver og i overskriften stod følgende: "The first 4 Words You see will be Your Mantra for 2021."

 

De 4 ordene som dukket opp for meg var:

  • Creation  (Skapelse)
  • Change    (Endring)   
  • Love        (Kjærlighet)
  • Health     (Helse - fysisk og mental)

 

 

Disse 4 ordene vil være styrende for meg i 2021, de passer godt i forhold til målene jeg har satt meg for 2021 og den mer langsiktige visjonen som jeg jobber mot. De fire ordene skal jobbe for meg og med meg i 2021. 

 

 

 

Send meg gjerne en e-post dersom du ønsker å komme i kontakt med meg. Du kan også ringe meg på 97670504.

 

Det er med glede jeg deler min kunnskap og erfaring om du trenger en samtalepartner. 

 

Ta kontakt om du ønsker hjelp til:

 

  • Lagbygging
  • Målbildeprosesser
  • Lederutvikling
  • Servicekvalitetsprogram- «Det lille ekstra»
  • Tekstoppdrag

Med vennlig hilsen

 

Bernt-Åge Grimstad

 

Se også min Instagram-profil @berntagegrimstad