Vi var Sunnmørsbanken

 

Bedriftskultur og identitet

 

Sunnmørsbanken hadde en sterk bedriftskultur med bakgrunn i de 9 budene til banken. Budene var verdiene til banken og fikk medarbeiderne til å identifisere seg med arbeidsplassen sin.

«Vi er Sunnmørsbanken»  var budet som identiteten og bedriftskulturen ble bygd rundt.

 

I Sunnmørsbanken opplevde jeg viktigheten av lagånd og lagbygging.  Det var her jeg første gang forstod hvor mye det betyr at medarbeiderne identifiserer seg med arbeidsplassen sin og blir stolt av å jobbe der. 

 

Sunnmørsbanken ble til 17/11-1975 gjennom en fusjon mellom Privatbanken og Sunnmøre Kreditbank. På grunn av store tap på slutten av 1980-tallet ble Sunnmørsbanken i 1990 en del av Kreditkassen og senere det som nå er Nordea ( år 2000). Situasjonen med tap på utlån i Sunnmørsbanken var ikke noe værre enn i andre banker, men Sunnmørsbanken var først ute med problemene og derfor måtte den opphøre som selvstendig bank. Den har likevel satt dype spor etter seg for vi som var så heldig å ha Sunnmørsbanken som vår arbeidsplass.

 

I tilknytning til de 9 budene ble det tidlig på 1980-tallet produsert  en video for å bygge og forsterke identiteten og tilhørigheten til banken. I videoen ser vi kjente skuespillere som blant annet Trond Kirkvaag og Øivind Blunck. Stemmen som leder oss gjennom videoen er Knut Bjørnsen, på den tiden kjent fra NRK TV. Vi møter også Idrettspsykolog Willy Railo som var en av de som var tidligst ute med det som nå betegnes som mental trening. Adm. dir. Olav Balsnes er også intervjuet på videoen, og hvordan han bygde bedriftskulturen i sammen med sine medarbeidere står det stor respekt av. 

 

Selv om det er ca 40 år siden verdiene "Vi er Sunnmørsbanken" ble implementert sitter jeg igjen med at dette var så god intern markedsføring og bygging av bedriftskultur at jeg ønsker å dele det her på siden min.

 

"Vi er  Sunnmørsbanken" viser hvor viktig det er å bygge bedriftskultur gjennom lagbygging og mentale prosesser, å få medarbeiderne til å identifisere seg med arbeidsplassen sin. Ja det er kanskje enda viktigere i dag hvor vi har mye hjemmekontor og mange jobber fra ulike steder, men er i samme avdeling.

 

Ledere som klarer å skape en felles identitet og en Vi-følelse får en god start med å bygge laget sitt. 

Når du kommer inn på en arbeidsplass som kunde merker du fort musikken i lokalet, stemningen som råder. Der det er god lagånd er det mye energi og glede. Du merker der det er stolthet som råder og fornøyde medarbeidere som gleder seg til å gå på jobb hver dag slik som det var i Sunnmørsbanken.

 

Vil du bli en dyktig lagbygger, start derfor alltid med å bygge opp laget rundt en felles identitet som fører til en sterk vi-følelse. Da får du medarbeidere som får eierskap til og er stolt av arbeidsplassen sin.  Det skaper mye energi og ny vekst for bedriften eller laget ditt. 

 

Lagbygging virker over alt, enten det gjelder bedrifter, virksomheter, idrettslag eller organisasjoner. 

 

Litt lenger ned på siden har jeg lastet opp videoen «Vi er Sunnmørsbanken». Der finner du også en video med bare sangen «Vi er Sunnmørsbanken» av Lasse Kolstad, og en kortere video som forklarer litt om Sunnmørsbanken og de 9 budene som jeg har satt sammen.

 

Videoene ligger også på YouTube

 

Med vennlig hilsen

 

Bernt-Åge Grimstad

mental trener

lagbygger

 

 

Mental trening

Som sertifisert mental trener kan jeg være din samtalepartner med fokus på deg og dine ressurser om du er leder, idrettsutøver eller rett og slett ønsker å gjøre en endring i livet ditt. 

 

Om du trenger litt drahjelp med å finne ressursene dine, og hente frem den gode balansen i livet ditt,  kan mental trening være en mulig løsning for deg.  

 

Trykk på bildet under og send meg kontaktinformasjon dersom du ønsker en uforpliktende gratis samtale, så tar jeg kontakt med deg. Du kan også ringe meg eller sende en sms til 97670504.

 

Sangen «Vi er Sunnmørsbanken» med Lasse Kolstad:

Vi var Sunnmørsbanken (en kort oppsummeringsvideo):

«Vi er Sunnmørsbanken» videoen: