Foran oppstart av Eliteserien 16.juni.

Det har vært en merkelig vår, til og med fotballen ble stoppet av et virus. Mange mener vel at fotball i seg selv er et virus som mange er smittet av, men Korona har satt en stopper for all fotball-aktivitet. Lenge var det usikkert om fotballen i det hele tatt ville kunne komme i gang igjen i 2020. Heldigvis så er det nå satt en dato for oppstart av årets Eliteserie, og 16.juni kan vi begynne å følge lagene våre selv om vi ikke kan være fysisk tilstede på stadion.

Ja fotballen starter opp igjen, men for tomme tribuner på grunn av økt smittefare når store folkemengder er samlet.  

Det blir en merkelig form for fotball, men nå er vi altså i gang igjen snart. 

Jeg sitter med mange spørsmål som henger i luften siden dette er en helt annen type seriestart enn det vi har vært vant til. 

Her er noen av spørsmålene som har kvernet i hodet mitt nå før det braker løs, eller ...  braker løs er kanskje ikke det beste uttrykket nå?:

 • Vil den nye situasjonen snu ting litt på hodet? 
 • Hvilke lag kommer til å takle en uvant situasjon best? 
 • Hvordan vil trenerne forholde seg? 
 • Vil det nå bli tydeligere hvilke trenere som er de beste lederne og lagbyggerne? 
 • Hvordan vil spillerne reagere på å spille for tomme tribuner?  
 • Vil hjemmekamp-fordelen minimaliseres? 
 • Vil tett kampprogram kombinert med liten spillerstall påvirke hvem som kan løfte pokalen som seriemester for 2020?  Selvutnevnt fotballekspert

En fotballekspert for Eliteserien har stort sett sin bakgrunn som trener fra et lag på høyt nivå, eller har vært spiller på et høyt nivå (Eliteserien eller tilsvarende). Jeg drister meg likevel til å kalle meg en «selvutnevnt» fotballekspert selv om jeg ikke innehar kvalifikasjonen som de fleste «såkalla» ekspertene har. Min bakgrunn innen fotball er som spiller, trener, dommer og supporter/publikum. Med andre ord så har jeg vært innom de aller fleste områder innen fotball-familien, så jeg vil påstå at jeg kjenner godt til hva som skal til for å skape et godt fotballlag.  

Du har to alternative måter å bygge et fotball-lag på. 

Alt.1

Om du har mye penger kan du først «kjøpe» en klubb og deretter kjøpe de beste spillerne/største talentene, og ansette den du tror er den beste treneren til å hente pokaler for serie og cup. Samtidig satser du (klubben du har «kjøpt») mer langsiktig på den treneren som kan bringe laget ut i Europa for å spille Champions League og Europa League mot de store lagene. 

Lykkes du ikke som trener vil du få sparken og en ny trener ansettes. Den som fikk sparken vil da i en kort periode være fotball-ekspert før han får trenertilbud fra en annen Eliteserie-klubb. Det er denne rund-dansen vi ser år etter år, gjenbruk av fotballtrenere og fotballeksperter. 

I Norge er vel Rosenborg og Molde de lagene som samsvarer mest med «pengemodellen».  

Alt. 2

Du kan bygge lag. Ansett en trener som er god på lagbygging og utvikling av spillere. Dette er langt billigere, men det krever langsiktighet og tålmodighet for en klubb som skal lykkes med en slik modell.  De siste årene er det vel Kristiansund, Stabæk, Mjøndalen og BodøGlimt som jeg forbinder mest med denne modellen.  Stabæk satser mye på sitt Akademi og utvikling av unge spillere som i tidlig alder får muligheten til å vise seg frem på A-laget.  En dyktig ungdom må få mye spilletid for å kunne utvikle seg og bygge selvtillit. Jo mer spilletid en ungdom får jo før mestrer spilleren neste nivå. Spilletid skaper trygghet og følelse av mestring,  du ser at du lykkes.

De andre lagene i Eliteserien er slik jeg ser det en kombinasjon av begge alternativene. 

Jeg liker best Alt.2 siden du da i mye større grad får være med på å skape noe sammen med andre, det er lagbygging i praksis. Når dere sitter med gull-medaljen rundt halsen kan dere da si «Vi klarte det».

I innlegget mitt  27.mai «Lagbyggingsmodell - veien til varig suksess» beskriver jeg hvordan du bygger lag enten det gjelder innen idrett eller i arbeidslivet.   Klikker du på selve modellen så kan du lese hele innlegget om lagbygging. 


Treneren sine lederegenskaper vil være enda viktigere i 2020-sesongen

Som følge av den spesielle situasjonen vi nå befinner oss i med Korona-smitte tror jeg det vil være enda viktigere at trenerne står frem som dyktige ledere. Trenere som klarer å skape god lagånd og bygge en felles identitet vil ha et fortrinn, et slikt lag vil nok være bedre rustet til å mestre en uvant situasjon. 

En god trener klarer å motivere sine spillere til Max innsats selv for tomme tribuner. Å kunne være topp konsentrert og følge spilleopplegget vil også være utfordrende i en uvant situasjon. Da gjelder det å bevisstgjøre den enkelte på hvilken rolle de skal utføre. Utfordringen blir hvordan du som trener er i stand til å coache på en slik måte at du får ut det beste i den enkelte spiller, og laget som et kollektiv. Et lag kan være dårligere besatt i alle posisjoner enn motstanderen, men likevel være et bedre fotball-lag. Det viser at god organisering og lagbygging  er viktige faktorer for å lykkes. 

En god trener ser hele mennesket, ikke bare fotballspilleren.  Du må derfor som trener kjenne godt dine spillere også på et medmenneskelig plan, du må knekke koden på hva som påvirker den enkelte til å få ut energien sin. Du må vite hva som motiverer, hva som skaper trygghet samtidig som du balanserer dette med å gi nok utfordringer til å skape ny utvikling. Du får spilleren til å se hva som skal til for å stadig kunne ta nye steg.

Alle er en del av laget, også de som ikke spiller. Inkludering er stikkordet....Den som håpet å få spilletid,  men ble skuffet for å ikke få det, er også en viktig person på laget. Om disse personene blir godt ivaretatt, kan det ved neste anledning være de/den som er avgjørende i neste kamp. 

Et tips til alle trenere i Eliteserien; bruk Lagbyggings-modellen,  det kan bli en viktig suksessfaktor for å lykkes i året det var så bratt, Korona-sesongen 2020.

Mental trening

Mental trening vil få en mer og mer sentral plass også innen fotball. Det har ikke vært så utbreidd enda som det burde, men når du nå som spiller og leder skal prestere sammen med laget ditt i en ny setting krever det at du og de andre på laget visualiserer situasjoner som kan oppstå og hvordan de best kan løses. En god trener lærer spillerne sine hvordan de kan bli mentalt forberedt på konkurransesituasjonen som de vil møte. 

Å lage indre bilder for seg selv på situasjoner som kan oppstå gjør at du bedre vil takle en slik situasjon når den oppstår. Jo flinkere du blir til mental trening jo fortere vil du kunne refokusere dersom en situasjon gjør deg distrahert eller forstyrret. 

En som er dyktig på mental trening «trener på» (ser for seg) spesifikke kampsituasjoner ved å gå igjennom de tankemessig i detalj gang på gang.

Prøv deg som fotballekspert

16.april skrev jeg et innlegg «Dårlige tider for fotballeksperter».  I innlegget hadde jeg satt inn tabellen for hvordan Eliteserien i 2019 endte,  og slik ekspertene i forkant hadde tippet tabellen før seriestart 2019.  Som du ser av tabell-tipsene fra ekspertene så var det ikke mye å rope hurra for.  Og det blir kanskje enda vanskeligere å se for seg den «riktige»  slutt-tabell i år?  Det vil alltid være lag som overrasker, og andre som skuffer i forhold til forventningene fra ekspertene. 

Et annet spørsmål blir; Er det mulig å gjennomføre 30 kamper med seriespill om Korona-smitten tar seg opp igjen og strengere smitteverntiltak på nytt må iverksettes.

Under ser du slutt-tabellen for 2019 med ekspertene sine tips. Nå får du muligheten til å tippe slutt-tabellen for 2020. Her er alle Eliteserielagene som du skal plassere inn i riktig rekkefølge fra 1-16 når det er spilt 30 serierunder, lagene er listet opp alfabetisk.

Konkurranseregler og innsending av skjema finner du etter «tabellen».Konkurranseregler Eliteserien 2020 - du er fotballeksperten

Sett opp slutt-tabellen slik du tror Eliteserien vil være etter endt sesong (30-serierunder). 

Du får 1 poeng for hvert lag du plasserer på riktig plass.  For å skille (dersom noen ender på lik poengsum), vil vinneren være den som har flest riktige svar på tilleggsspørsmålene. 

Hvem blir Årets Fotballekspert Eliteserien 2020? Det kan bli deg, men da må du sende inn ditt bidrag. 

 

Tilleggsspørsmålene er :

 • Hvem blir første trener som får sparken i Eliteserien?
 • Hvilke lag tar medalje i Toppserien 2020 (gull, sølv og bronse riktig rekkefølge)?
 • Hvem blir årets toppscorer i Eliteserien?
 •  Hvilke lag rykker opp fra OBOS-ligaen?

 • Vinneren får en statuett (noe ala den på bildet)  med  følgende påskrift:

  Årets fotballekspert 

  Eliteserien 2020

  Seneste tidspunkt for registrering er tirsdag16.juni 2020 kl. 17:55. 

  (Tips: ta et bilde av lagene eller skriv de ned før du fyller ut skjema, da blir det enklere for deg.)

  Det er ikke lenger mulig å delta i denne konkurransen. 

  Lykke til med sesongen !!

   

  Med vennlig hilsen

  Bernt-Åge Grimstad

  Selvutnevnt fotballekspert.