Fotball - et enkelt spillNoen reagerer kanskje på,  og blir litt provosert,  når jeg sier at fotball er et enkelt spill og at jeg kaller meg selv for fotballekspert. Nei, jeg har ikke spilt på høyt nivå eller vært trener på høyt nivå slik som «alle» andre fotballeksperter. Likevel så har fotball engasjert meg i alle år og jeg har innehatt de fleste roller i dette vakre og spennende spillet, (spiller, trener, dommer, leder og supporter). 

Jeg synes derfor det er litt gøy å kalle seg fotballekspert, så får andre mene det de vil og ta det for det det er....

Fotball skaper engasjement og de fleste som er interessert i fotball har en mening om hva som er galt dersom noe ikke fungerer rundt laget de «heier på». 

Enten er det spillerne som er for dårlig. Det er treneren som ikke er god nok  eller det er ledelsen i klubben som ikke har gjort jobben sin.

Andre velger å skylde på andre utenforliggende forhold som dommeren, flaks og uflaks, vi har ikke marginene med oss. Med andre ord,  det er alltid andre sin feil når laget mitt taper. Ja, det er mange meninger som kommer frem, og ofte skulle en ikke  tro at de som uttaler seg har sett den samme kampen. 

Om du leser «spiller-børs» fra samme kamp i forskjellige medier, kan karakterene til hver enkelt spiller variere mye fra «fotballekspert til fotballekspert» selv om de har vurdert samme kamp og spillere. 

Så fotball er kanskje ikke et enkelt spill likevel, tar jeg feil? 

Ja, det ligger svært mye arbeid og timer bak for å komme på et høyt nivå både som spiller og lag. Som spiller må du stadig ta nye steg, og treneren må ha troen på deg.

Bakgrunnen for min påstand «Fotball - et enkelt spill» er at fotball kompliseres for mye  av mange trenere. Det legges opp til å spille på en måte som ikke spillerne mestrer og forstår. Gjør du det som trener faller selvtilliten til spillerne og laget makter ikke å stå frem samlet som et lag. Når relasjonene i laget ikke fungerer så fører det til at lagånden, entusiasmen og spillegleden blir borte. En slik trener (leder) setter seg selv foran laget og vil aldri lykkes med lagbygging.

Et lag uten spilleglede og lagånd trenger å få tilført ny energi for å snu en dårlig trend og komme ut av et blindspor. Da kan ofte et trenerskifte være det som skal til for å løfte laget og enkeltspillere. To trenere kan se ulike kvaliteter i den samme spilleren. En spiller som ikke fikk det til hos en trener kan blomstre og oppnå kjempesuksess hos en ny trener. Den nye treneren kan se kvaliteter som den tidligere treneren ikke hadde lagt merke til.   

Når vi lykkes sammen - ser det enkelt ut

Når «vi» (laget) derimot lykkes sammen øker spillegleden og selvtilliten, vi blir gode sammen. Trenere som er dyktige lagbyggere ser hvem som passer sammen (relasjoner), hvilke spillere som kan dekke de ulike rollene som et lag trenger for å fremstå som et godt fotballlag.

En trener må ha evnen til å velge det systemet som passer best til spillerne han/hun disponerer,  og som spillerne mestrer.  

Når du får til det, ja da ser det veldig enkelt ut. Etter halvspilt Eliteserie 2020 så Har Kjetil Knutsen og hans team i BodøGlimt fått fotball til å se «enkelt ut». 

I mitt blogg-innlegg 11.juni (før sesongstart 16.juni) skrev jeg at:

«Treneren sine lederegenskaper vil være enda viktigere i 2020-sesongen».

Her er et lite utdrag:

«Som følge av den spesielle situasjonen vi nå befinner oss i med Korona-smitte tror jeg det vil være enda viktigere at trenerne står frem som dyktige ledere. Trenere som klarer å skape god lagånd og bygge en felles identitet vil ha et fortrinn, et slikt lag vil nok være bedre rustet til å mestre en uvant situasjon. 

En god trener ser hele mennesket, ikke bare fotballspilleren.  Du må derfor som trener kjenne godt dine spillere også på et medmenneskelig plan, du må knekke koden på hva som påvirker den enkelte til å få ut energien sin. Du må vite hva som motiverer, hva som skaper trygghet samtidig som du balanserer dette med å gi nok utfordringer til å skape ny utvikling. Du får spilleren til å se hva som skal til for å stadig kunne ta nye steg.»

I samme innlegg skrev jeg også litt om betydningen av:

 

Mental trening

«Mental trening vil få en mer og mer sentral plass også innen fotball. Det har ikke vært så utbreidd enda som det burde, men når du nå som spiller og leder skal prestere sammen med laget ditt i en ny setting krever det at du og de andre på laget visualiserer situasjoner som kan oppstå og hvordan de best kan løses. En god trener lærer spillerne sine hvordan de kan bli mentalt forberedt på konkurransesituasjonen som de vil møte. 

Å lage indre bilder for seg selv på situasjoner som kan oppstå gjør at du bedre vil takle en slik situasjon når den oppstår. Jo flinkere du blir til mental trening jo fortere vil du kunne refokusere dersom en situasjon gjør deg distrahert eller forstyrret. 

En som er dyktig på mental trening «trener på» (ser for seg) spesifikke kampsituasjoner ved å gå igjennom de tankemessig i detalj gang på gang.»


Eliteserien 2020 er nå halvspilt - oppsummering

Ja,  etter 15 kamper er det svært tydelig hvem som har gjort det meget bra i toppen av tabellen,  og hvem som har vært det desidert dårligste laget og ligger godt plassert i bunnen av tabellen. Mandag 24.august ble siste kamp i 15.runde avsluttet med kampen Stabæk - Brann. (Molde og Start har spilt 16 kamper, mens øvrige lag står med 15.)  

Tabellen lyger ikke er det noe som heter. Mange unnskylder sine dårlige resultat med flaks /uflaks, dommerfeil, skader, korona og andre merkelige forhold.  Nei, alt sånt jevner seg ut i løpet av en sesong. Når du klarer å tape 10 av 15 kamper, slipper inn 46 mål, da er det nok måten laget spiller på som ikke holder mål? 


BodøGlimt har imponert med hurtig og presis «fremoverfotball» som har gitt en eventyrlig poengsanking. 13 kamper er vunnet, 2 har endt uavgjort og ingen med tap. Dette gir en poengsum på  hele 41 (av 45 mulige) og 35 pluss mål. BodøGlimt har vært i en klasse for seg, og fortsetter det slik også i 2.halvdel av sesongen,  blir det umulig å ta fra de gullet....., 

Men fotball er ferskvare så mye kan skje enda....?

I andre enden av tabellen,  desidert i bunnen,  har Aafk klart å slippe inn utrolige 46 mål (3,07 i snitt pr kamp), det har gitt magre 7 poeng. Kun en seier,  4 uavgjort og 10 kamper har endt med tap. Dette er hele 9 poeng opp til sikker plass. På grunn av mye dårligere målforskjell enn de andre lagene så er det i realiteten 10 poeng opp til sikker plass.  

Søndag 23.august ble det klart at Lars Bohinen er ferdig som Aafk-trener etter de svake resultatene. Bohinens avgang som Aafk-trener burde nok ha skjedd tidligere,  for selv med 15 kamper igjen vil det bli svært krevende for en arvtager å sanke inn nok poeng til at Aafk vil  kunne overleve i Eliteserien 2020.  Av 15 gjenstående kamper må nok minst 8 av de ende med seier om det skal bli Eliteseriespill for Aafk i 2021. 

Situasjonen i Aafk har jeg skrevet om i tidligere innlegg, trykk på knappen «Les mer» om du ønsker å lese mine synspunkt i den saken.


 

Før Bohinen fikk sparken led RBK-trener Eirik Horneland og Brann-trener Lars Arne Nilsen samme skjebne. Siden det på trenersiden er mye gjenbruk så har nå Kåre Ingebrigtsen (sparket i RBK 19/7-2018) blitt Brann-trener. 

Ikke nok med det, men 22 dager etter at han fikk sparken i Brann så ble idag (25/8) Lars Arne Nilsen presentert som ny Aafk-trener. Aafk går altså fra Lars B til Lars A, og om det ender med nedrykk eller fornyet kontrakt vet vi først når noen flere kamper er spilt. 

Selv om vi bare er halvspilt kan det kanskje være interessant å sammenligne tabellen etter 15 runder med det ekspertene tippet før sesongen i sine tabell-tips (Slutt-tabell 2020, se  under). Jeg har tatt meg den frihet å sette inn mitt eget tips, merket BÅG, helt til høyre i tabellen, men ikke mye å skryte av ser det ut som.

Jeg arrangerte før sesongstart en konkurranse, en oppfordring om å prøve seg som fotball-ekspert; «Tipp sluttabellen Eliteserien 2020».  Det blir spennende å se om noen av de som har sendt inn sitt tips slår «de etablerte ekspertene», men det skal vel ikke så mye til når du ser her hva de har tippet. 

Store forandringer blir det vel neppe når 30 kamper er spilt. Ingen har tippet BodøGlimt som mester og ingen har tippet Aafk på nedrykk. Det er enten Molde eller RBK som er tippet til å ta gull. Sandefjord, Start og Mjøndalen skiller seg ut av de som blir levnet aller minst håp om å overleve. Hvorfor har BodøGlimt lykkes?

Her er slik jeg ser det hovedgrunnene til at BodøGlimt har lykkes så godt når vi nå tar en status etter halvspilt  Eliteserie 2020:

 • De har en tydelig spillestil (4-3-3), med klart definerte roller som alle spillerne identifiserer seg med og forstår.  Det skaper trygghet.
 • De henter bevisst inn spillere som passer inn både i måten å spille på, men også mht å bli rendyrket i den spesifikke rollen. Det skaper trygghet, bygger individuell selvtillit og utvikler spisskompetanse/mestring.
 • De skifter lite på laget. Det bygger sterke relasjoner mellom lagdeler og enkeltspillere.
 • Forsvarsspillet bærer preg av kollektiv samhandling med «riktige» avstander både mellom ledd og enkeltspillere. Nærmeste spiller har press på ballfører og med klart mål om gjenvinning, ta fra motstander ballen når de er i ubalanse for så å kjøre overganger. Dette skaper mange brudd med hurtig fremoverfotball. Det gir spillerglede og lagånd å få være en del av et lag som jobber godt sammen for hverandre.
 • Angrepsspillet bærer preg av gode relasjoner med et hurtig bevegelsesmønster der motstander sliter med å følge med. Mange spillere er med i angrep ( i «Boks», innenfor 16,5 meter) gjør at det skapes mange gode valgmuligheter og store målsjanser. Siden det går så hurtig lærer spillerne å se flere mulige riktige valg allerede før de mottar ballen. Pasningsspillet går etterhvert mye på autopilot/intuisjon. Det bygger både individuell og kollektiv selvtillit. Det blir mange som bidrar både med scoringer og assister. Økt selvtillit  gjør at du tør å prøve på ting du tidligere ikke mestret (f.eks. Skudd fra distanse), og når du lykkes økes selvtilliten ytterligere. Det gjør deg heller ingenting om du mislykkes av og til, for du vet/har tro på at du vil lykkes neste gang du prøver.
 • De er gode på mental trening. Det gjør at du mestrer situasjoner du kommer opp i, for du har sett den gitte situasjon som kunne oppstå i ditt «indre» og vet hvordan du skal løse den når den oppstår. Det gjør at du scorer i situasjoner der du hadde bommet tidligere.
 • Kjetil Knutsen og teamet hans er dyktige på lagbygging. Følelsen av å lykkes sammen med andre gjør laget enda bedre. Når du er på en medgangsbølge blir du mindre sliten og restituerer deg raskere. Det fører til at du kan stille med uendret lag oftere. Du er i den gode sirkel og alt virker enkelt. Med høy mental styrke utvikler du lettere fysisk styrke, det henger sammen. Du føler deg sterk og frisk, du er full av energi. 
 • Laget går alltid foran individet. Hverken spillere eller ledere/trenere setter seg selv foran laget. (Skulle det unntaksvis skje, tas det tak i umiddelbart). Det skaper samhold, tilhørighet og utvikling.

 • Lykke til med resten av sesongen!


  Med vennlig hilsen


  Bernt-Åge Grimstad