Fotball - på godt og vondtFotball-helgen min fikk en nedtur søndag kveld når jeg fikk høre at Amahl Pellegrino ble utsatt for rasisme fra en eller flere Aafk-supportere. Da ble jeg flau og veldig skuffet over at vi har personer i klubben vår som står for et slikt lavmål. 

Rasisme skal ikke forekomme på noen fotball-arenaer, men likevel ser vi at dette ikke har tatt slutt. Jeg både forventer og forlanger at Aafk og supporter klubbene til Aafk viser tydelig at slike personer ikke tilhører fotball-familien. Den eller de som står for slike holdninger må aldri få sette sine føtter igjen på Colorline stadion. I slike saker er det ingen formildende omstendigheter, ut med dem!!

For at vi skal få bukt med rasisme må vi alle tørre å stå opp og si fra. Vi må ikke lenger tillate og akseptere at rasisme skjer. 

Vi har alle en plikt til å reagere når vi opplever, eller er vitne rasisme enten på skolen, på fotball-banen eller andre steder i samfunnet. 

Foreldre og besteforeldre sin passivitet eller negative holdninger til mennesker av annen hudfarge og kultur,  vil føre til at det fortsatt vil være grobunn for rasisme, og at den sprer seg videre til neste generasjoner. 

Fotball er tema for bloggen min denne tirsdagen. Jeg har laget en liten status etter 20 serierunder for Eliteserien og etter 4 runder i Premier League. 

Likevel det er kampen mot rasisme som er den viktigste kampen å vinne. 

Aafk og supporterklubbene til Aafk, rydd opp nå!


Status Eliteserien etter 20 kamper

Bodø/Glimt fosser videre og etter 20 kamper er de fortsatt uten tap. Jens Petter Hauge har forlatt klubben og fikk søndag sin debut for Milan. Sondre Brunstad Fet på utlån fra Aafk scoret søndag allerede etter 17 sekund. Ingen av disse var merkelig nok ikke gode nok til å spille for Aafk i OBOS-ligaen under Lars Bohinen. Fet var heller ikke med i planene til Bohinen i Eliteserien denne sesongen,  og ble derfor utlånt til det suverene topplaget Bodø/Glimt hvor han har spilt fast denne sesongen. Godt for han, godt for Bodø/Glimt, men synd for Aafk.

I bunnen fortsetter Aafk å tape kamper, trenerskiftet har etter 5 kamper foreløpig ikke gitt noen poeng. Status under Lars A Nilsen er at laget fortsatt taper kamper, men strukturen er blitt bedre og det er blitt færre baklengs mål.  Gløden og entusiasmen er kommet tilbake og spillerne jobber sammen som et lag. Det er mer fremoverfotball og gøyere å se på Aafk nå etter trenerskiftet. Slik Aafk spilte i første omgang mot KBK vil vi se mer av fremover.  

Med 10 kamper igjen ser det fortsatt svært mørkt ut for tangotrøyene, muligheten for  å overleve i Eliteserien begynner etterhvert bare å bli svært mikroskopiske. 30 poeng å kjempe om gjør at det er et ørlite håp for vi som er de aller største optimistene, og fullstendig blottet for realisme ville vel andre ha sagt? 

Avstanden opp til kvalikplassen har økt til 11 poeng (egentlig 12 på grunn av målforskjellen). Bunnstriden vil da stå mellom Start eller Mjøndalen om hvem som kaprer kvalikplassen, men det kan også være at Haugesund kan rote seg inn i bunnstriden om de fortsetter sin dårlige trend fra de siste kampene.

Spillere som får tillit vokser og utvikler seg. Det er derfor merkelig å se hvordan enkelte spillere kan få en ny vår når de blir satset på av en ny trener, eller hvordan kjemien kan være mellom enkelte trenere og spillere. Torgeir Børven har vel bare lykkes i Odd (og med Fagermo/Nornes), i andre klubber har han ikke vært noen suksess. Amahl Pellegrino har virkelig blomstret under Christian Michelsen i KBK og går nå mot å bli toppscorer i årets Eliteserie.  Sondre B Fet har vært heit i Bodø/Glimt under Kjetil Knutsen, men var aldri et førstevalg hos Lars Bohinen. Tillit gir trygghet og utvikling.  Det er utrolig med hvor forskjellige øyne trenere kan se på den samme spilleren.  Finn deg derfor en klubb der treneren har tro på deg og ønsker å satse på deg.

Rosenborg ser ut til å ha fått orden på ting igjen med sin nye trener Åge Hareide, selv om de ikke klarte det siste hinderet for å få spille i Europa. RBK har klatret opp til 2.plassen, men det er tett bak.  Molde, VIF, Odd og KBK vil nok alle kunne være med i medaljestriden. Da tenker vi sølv og bronse, for at Bodø/Glimt som leder med 18 poeng skal rakne fullstendig har vel ingen av «for-stå-seg-på-erne»  tro på. Ingen av ekspertene hadde tippet Bodø/Glimt på gull-plass når de satte opp tabellen sin før sesongen.  

Her er de klare fakta etter 20 serierunder (tabellen lyger aldri):
Forstå-seg-på-erne eller Fotballekspertene

Her er de som ligger best an av ekspertene som tippet utfallet av Eliteserien 2020, status på ekspert-tabellen når det er spilt 20 kamper:


Har du tippet rett lag på rett tabell-plassering gir det null i avvik, har du tippet et lag på 4.plass,  og laget  er nummer 10,  blir det et avvik på 6, og så videre. 

De som har færrest avvik i forhold til slutt-tabellen, er Skullerud og Fredheim fra Eurosport. Så får vi se om de klarer å holde stillingen helt inn når 30 serierunder er ferdigspilt. 

Det er å merke seg at ingen av ekspertene tippet Bodø/Glimt som seriemester og ingen tippet Aafk på nedrykk. Pr  idag så er vel Gull til Bodø/Glimt og nedrykk til Aafk det mest sannsynlige utfallet basert på status nå når 2/3 av sesongen er unnagjort. Det er vel få som nå tror at Bodø/Glimt gir slipp på gullet og at Aafk klarer å unngå nedrykk.    

I konkurransen prøv deg som fotballekspert Eliteserien 2020: 

Konkurransereglene er

«

Petter Mikalsen ligger best an med 3 riktige plasserte lag på tabellen. Men her kan det fort snu seg, det er noen som hadde avvik på kun en plass på flere av lagene. Om vi regner poeng i forhold til avvik som for «fotball-ekspertene» så ville Petter Mikalsen plassert seg på en delt 6.plass blant ekspertene med 42 poeng-avvik totalt. 

Du får 1 poeng for hvert lag du plasserer på riktig plass på tabellen»;  


Hva skjer i Premier-league?

Vi var vitne til noen merkelige resultat i Premier League søndag, men som det heter «tabellen lyger aldri». Likevel som Everton supporter har jeg ikke helt vent meg til å se at Everton troner øverst med 4 strake seire.  De fleste har nå spilt 4 kamper, men blant annet Anton Villa på 2.plass har bare spilt 3 kamper. Storseieren over Liverpool søndag kveld kan tyde på at de også har noe på gang. Man.U med 2 tap på hjemmebane, der de blant annet fikk en skikkelig på trynet av Tottenham, står med kun 3 poeng på 3 kamper.

James Rodriguez sin gjenforening med Carlo Ancelotti ser ut til å være full  klaff. James er en spiller som nesten bare har hatt suksess under Ancelotti, men under Ancelotti har James alltid vært god. Det kan derfor bli spennende å se om Everton kan henge med i toppen og blande seg inn blant de 4 beste, eller om det blir en sprekk når de andre lagene kommer i siget. Hittil har gjenforeningen med trener og spiller vist seg å være  meget vellykket.

Det kan se ut som at flere lag ønsker å være med på moroa i år. Vi skal også være klar over at José Mourinho sine lag hevder seg best i hans sesong nummer 2, så det kan bety at Tottenham vil være langt oppe på tabellen denne sesongen. Arsenal ser bedre ut under Mikel Arteta , og Chelsea med flere nysigneringer og blomstrende ungdommer begynner å finne seg selv igjen under Frank Lampard sin ledelse.  


Ja, mange lag ønsker å være med i år, men hvem klarer å være med helt inn? De fleste «for-stå-seg-på-erne»  tipper vel at Liverpool og Man.C vil være de to som kjemper om gullet også i år,  eller kan vi få en overraskelse? Overraskelsen skjedde med Leicester for noen få år siden og det kan skje igjen?

Hvor god kan egentlig Everton bli under Ancelotti? Kan Calvert-Lewin bygge seg opp til å bli en ny Bob Latchford for Everton?  Det har i alle fall sett lovende ut i de første kampene,  der har han bøttet inn mål og ble nå tatt ut i England sin landslagstropp. 


Allerede i neste kamp lørdag 17. oktober kl. 13.30 kan vi få en pekepinn på hvor gode eller dårlige Everton er, for da kommer Liverpool på besøk til Goodison Park. 


Deadline Day

Norge

Jeg fulgte med på sendingen i går både for overganger i Norge og Europa. Ingen store bomber er vel min konklusjon. Mange lag var ferdighandlet, men litt kom i siste liten. Ikke hos Aafk og Mjøndalen, lagene som kanskje trengte det aller mest, kom ingenting i siste liten heller.

Det ble ingen typer som Barrantes, Jeffery Aubynn eller Hamdallah in døra på CLS som kunne gi et ekstra håp om å redde plassen til Aafk. Derimot ble det vel heller lagt vekt på å kvitte seg med spillere for å få litt penger i kassa for de på utgående kontrakter, slik at de ikke går gratis etter sesongen. Så ut bar det med både Fridjonsson og Gretarsson. En ny dansk høyreback i Kasper Jørgensen ble vel hele beholdningen inn for Aafk i går kveld.

Ellers så sikret Bodø/Glimt seg Hugo Vetlesen fra Stabæk, og Kjetil Knutsen har nok allerede en plan med han, eller sett for seg den rollen han skal rendyrkes i.   

Både RBK og VIF har kjøpt seg opp tidligere. RBK med en forsterket rutine på midtbanen  av «gamle RBK-ere» som vender hjem. VIF med den tidligere Aafk-spilleren Henrik Bjørdal på midtbane og det gamle VIF-bekjentskapet, toppscorer i Eliteserien sist han var der,  Vidar Örn Kjartansson.  

Skal du handle må det være spillere som kan heve laget, gå rett inn, være friske, skadefrie og ikke bli stall-fyll. Få inn klare enere som kan heve laget, resten kan utvikles av egne talent eller ved kjøp av unge talent for mer langsiktig utvikling og videresalg.  Det viktigste er å bygge et lag av spillere som passer sammen i tydelige roller. Får du et lag til å fungere, (lagbygging og lagånd),  kan du være dårligere besatt på mange plasser, men likevel være et bedre fotball-lag. 

Pri 1 er derfor å ansette trenere som er lagbyggere.  I tillegg ha minst en stjerne å bygge laget rundt, ledestjernen, kulturbæreren, samlingspunktet, eneren,  spilleren som går foran og viser vei. Alle lag trenger minst en slik spiller. 

Invester gjerne også i en solid målgarantist.  Likevel så er en god keeper den aller viktigste spilleren på et fotball-lag, en svak keeper gjør at forsvaret også blir usikkert.   

England

Ja, hvem var vinnerne her totalt sett er vanskelig å gi en dom på nå. Alle de nye skal passe inn i sitt lag, for mye nytt kan føre til at det tar lang tid å spille sammen nye spillere.  

Erfaringsmessig;  Lagene som fornyer med 2-3 solide forsterkninger pr vindu er de som får best uttelling på sine investeringer.  Samtidig må de være flinke til å «kvitte seg med» spillere som da ikke lenger har en fremtid i klubben, og  låne ut unge spillere slik at de skal få spilletid på høyest mulig nivå i tråd med sin utvikling.

PS: Noe tabelltips for Premier League vil jeg ikke gi meg ut på, men det hadde vært gøy med Everton innenfor topp 4 da!!  

OK da,  her kommer mitt dristige og «uansvarlige» tips på Topp 6, men slik blir det når du tipper mer med hjertet enn med hodet:

  1. Everton
  2. Liverpool
  3. Tottenham
  4. Arsenal
  5. Man C
  6. Chelsea

Med disse tipsene kan jeg vel ikke lenger kalle meg fotballekspert. Men det var gøy så lenge det varte. 

Lykke til videre med sesongen både her hjemme og ellers med lagene du følger tett. 

Og husk ...

For at vi skal få bukt med rasisme må vi alle tørre å stå opp og si fra. Vi må ikke lenger tillate og akseptere at rasisme skjer. Stå opp

 sammen mot rasisme og la kjærligheten seire! 

Trykk på hjemknappen nederst på siden om du ønsker å lese flere av mine blogg-innlegg!

Ønsker du å kontakte meg, send meg gjerne en e-post ved å klikke på knappen under.
Med vennlig hilsen


Bernt-Åge Grimstad
«Forstå-seg-på-er» og avskiltet fotballekspert