Hva skal du bli når du blir stor?

Stabekk 13.mai 2020 - Hva skal du bli når du blir stor? Vi har alle vært liten, selv om det kan være en stund siden.  «Skal tro hva det skal bli av deg da»,  blir det sagt om det lille  «nurket» som nettopp har kommet til verden når han eller hun blir betraktet inngående.  

Senere i livet får du høre at du kan bli det du vil, men er det så enkelt? Er det virkelig ingen begrensninger? 

Hvorfor lykkes noen, hvorfor får noen suksess og andre ikke? 

Allerede når vi går på barneskolen får vi spørsmålet; «hva skal du bli når du blir stor da?»  Vi har vel alle hatt våre drømmer, men det er ikke alltid at du ender opp med det du drømte om når du var liten.

Enkelte som ble oppfattet som helt håpløse på skolen viser seg frem senere og overrasker stort med å bli både det ene og det andre. En gammel lærer på Hessa skole omtalte en av sine tidligere elever som var blitt professor slik ; «At det skulle bli ein slik kløpper av deg Ingolf det hadde eg aldri trudd.»Min største drøm var å bli sjåfør, og aller helst buss-sjåfør.  På bildet kjører jeg buss med «pannelokk»  til ratt og «sjåførlue» på hodet. Jeg beundret og visste hvem alle bussjåførene som kjørte «Hessa-bussen» var.  

Mitt andre valg var å bli lærer. Ingenting visste jeg da om at jeg skulle jobbe største parten av mitt arbeidsliv i bank. 

Bankfunksjonæren.

Når jeg hadde utført min borgerplikt i militæret var planen å begynne på lærerskolen.  Det ble ikke slik.  Mine foreldre oppfordret meg til å gå innom en bank for å høre om det var mulig å få sommerjobb der.  «Får du deg jobb i bank så har du en sikker jobb», sa de til meg. Ja, jeg måtte jo ha noe å gjøre, og gjorde som mine foreldre sa. Jeg troppet opp i Sunnmøre Kreditbank for å spørre om de hadde behov for sommervikarer.  Jeg ble henvist til Personalsjef Johan Viken og det endte med at jeg fikk tilbud om å jobbe i banken hele sommerferien. Sommeren gikk og det endte opp med at de også hadde behov for meg videre siden Sunnmøre Kreditbank og Privatbanken 17.november skulle bli til Sunnmørsbanken.  

Mitt liv som «bankfunksjonær» hadde startet, og jeg trivdes godt i mitt nye miljø. 

Det ble aldri noen lærerskole eller jobb som buss-sjåfør. Siden jeg ble i banken i så mange år, er nok det et tegn på at jeg har hatt det bra der. Ja, banken var en flott arbeidsplass med mange gode kollegaer og et godt arbeidsmiljø. Jeg tar det ikke så tungt i dag at jeg hverken ble buss-sjåfør eller lærer. 

Nå etter min tid i bank får jeg leve ut en ny drøm, å skrive bøker og blogg-innlegg. Gjennom B-Å Grimstad Consulting får jeg være med på å skape opplysthet gjennom selvbevissthet, og være medskaper slik at drømmer blir til virkelighet.

Følg drømmene dine

Men kan vi virkelig bli det vi vil? 

Nei, sannsynligheten for å bli Konge i Norge eller president i USA er nok minimale. Skal du bli Konge så følger det arverekken.  Skal du bli President i USA må du være født der og ha statsborgerskap slik jeg har forstått det. Så begge togene her er nok gått for de aller fleste. 

Idag drømmer nok mange barn om å bli filmstjerne, popartist, fotballspiller eller modell. Ja hvorfor ikke. Når andre har klart å bli det, så kan da du klare det.   Likevel blir det som oftes bare med drømmene. 

Når det kommer til stykket så har ikke alle nok energi og utholdenhet som skal til for å gjennomføre drømmene sine.  Mange er ikke villig til å ofre det som skal til for å nå målet sitt, og derfor blir valget noe annet enn det de i utgangspunktet hadde sett for seg.

Allerede fra vi begynner på skolen ser vi en tendens til at alle skal støpes i samme formen. Det er noen som elsker teoretiske fag, mens andre lider av å sitte stille på en stol hele dagen. Det blir tidlig stilt de samme kravene til hva du skal lære og hva du skal kunne. Har du «makk i ræva»  og sliter med konsentrasjonen må du likevel følge det samme opplegget og den samme læreplanen. 

Men vær så snill, ikke tving alle inn i det samme A4-Mønster.  


Slik jeg ser det vil det være en stor fordel om opplæringen allerede i barneskolen i større grad ble tilpasset mer individuelt og det den enkelte elev er interessert i. Vi ser klart at det er mange som  da hadde fått mer utbytte av å jobbe med mer praktisk skapende ting.   Når alle skal inn i samme formen tror jeg at vi går glipp av mye kreativitet og talent. 

 

Mer fysisk aktivitet i skolen tror jeg også hadde hatt en fin effekt på de som har ønske og behov for det.
 

Det du er god på gir deg energi

Noen ligger det naturlig for å snekre, male og andre former for praktisk arbeid.  Dessverre er noen av oss ikke skapt for slikt arbeid og sliter til og med når vi skal utføre «enkel» opp-pussing. Andre derimot elsker slikt arbeid og må ha noe å gjøre på hele tiden.  

Vi må snart forstå at det ikke er alle som er kommet til denne planeten for å male og snekre. Den som ikke har «sine»  praktiske talent,  innehar andre kvaliteter og talent. Alle har noe de er gode på. Å ha litt talent for valgene vi skal ta i livet er nok lurt selv om det meste kan vi trene oss opp til. 

Du ser tydelig på en person som er totalt blottet for ballfølelse og koordinasjon, at denne ikke kan bli fotballspiller. At en som har 10-tommeltotter eller er «trenøvet»  ikke kan bli snekker eller lignende. 

Du ser også tydelig at en person ikke liker vann når halsen blir lenger og lenger når han skal svømme. 

En person som har høydeskrekk får det ikke bedre når han endelig klarer å tvinge seg selv opp i stigen for å male mønet 6 meter over bakkenivå, og det blir ropt til han ; 

«Nå må du ikke falle ned». 

Da er det lett for at frykten tar overhånd. 

Ja vi er forskjellig,  men alle har vi noe vi er gode på og mestrer. Det er det «vi er gode på»  vi må finne i oss selv.

Noen er såkalla multitalent både innen ballidretter og idrett generelt.  De kan egentlig bli best i hva som helst innen idrett, og kan velge selv hva de ønsker og vil bli best i.  Det samme er det med praktisk arbeid, noen ligger det for og andre ikke.  

La personer som virkelig har praktiske talent få skape noe og slippe å måtte lide seg gjennom alt det samme stoffet som teoretikerne.  Så kan teoretikerne få sitte der med sine 2 ukjente og mere til. Finn det du synes er gøy og som gir deg energi, og du vil bli god på det. 

Noen lykkes - andre ikke  - hvorfor?

Camillo Løken har skrevet boken «Hva er grunnen til at noen lykkes ...og andre ikke». I boken nevner han 8 egenskaper, suksess-prinsipp identifisert av Richard St. John. 

Alle 8 egenskapene bunner i at tankene er gjennomsyret av å nå målet du har satt deg.  Du tenker på de og er lidenskapelig opptatt av det hver dag. Du har en sterk tro på deg selv og at du vil lykkes.  

Her er de. 8 egenskapene for å lykkes (og som bunner i at tankene er gjennomsyret av å nå målet):

 • Du brenner for det (lidenskap)
 • Du jobber mye for det
 • Du fokuserer på det
 • Du utfordrer deg selv for å nå det
 • Du tar tak i idéene som dukker opp
 • Du ønsker stadig å bli bedre for å nå det
 • Du gir noe i verdi til andre som en del av det å nå det
 • Du står på og holder ut  

 • Camillo 

  sier at ; 

  «Mennesker som virkelig lykkes har tro på seg selv og på at de vil nå målet - det finnes ikke et fnugg av tvil.»

  Han sier videre; «Vi kan bevisst ønske oss en ny fremtid, men dersom underbevisstheten og de fastlåste tankemønstrene som ligger der ikke spiller på lag, tror man egentlig ikke på at man vil få det man ønsker seg. Våre underbevisste tankemønstre styrer veldig mye av våre beslutningsprosesser. Når vi repeterer en tanke på nytt og på nytt over tid, vil den forankres i det underbevisste sinn, og først da vil det bevisste og underbevisste sinn spille på lag slik at du virkelig vil tro at det du ønsker å oppnå er mulig. Det blir en vane.» 

  Når er du voksen

  Når er vi egentlig voksen,  og når er det for sent å forandre på det du gjør idag? Jeg føler vel aldri at jeg er blitt helt voksen, heldigvis. Å  beholde noe av barnet i seg tror jeg er sunt for både kropp og sjel. 

  Det er aldri for sent å justere kursen eller gå en helt annen vei enn den veien du startet på. Det viktigste er at du trives med det du gjør. Tilegn deg ny kunnskap som kan føre deg nærmere til å oppfylle drømmen din. 

  Ofte har jeg lurt på mange ganger; hvorfor dukket den boken opp akkurat nå? Hvorfor dukket det  TV-programmet opp nå, eller hvorfor ble den artikkelen synlig akkurat nå?  

  Det samme gjelder personer du kommer i kontakt med, timingen og det personene kan tilføre deg stemmer veldig ofte med det du trenger.  

  Jeg har sett at kunnskap som jeg har bruk for å tilegne meg,  plutselig dukker opp akkurat når jeg trengte den. 

  Lytt til ditt indre så vil du bli mer bevisst på hva du trenger,  og det vil dukke opp. 

  Ikke la dine valg bli påvirket av hva andre mener du bør gjøre. Du vet selv hva som er det beste for deg. Lytt til de som gir deg energi,  støtter deg og motiverer deg til å gjennomføre drømmene dine. Sett deg mål og gå veiene for å nå målet, juster underveis om det er behov for det. 

  Hold deg unna de som tapper deg for energi,  og som ikke tror på at det er mulig.

  Du vil møte motbakker, men stå på og hold ut. Ikke gi opp drømmen din. Det er aldri for sent.

  Finn det du brenner for (din lidenskap) og du vil få energi og utholdenhet til å gjennomføre det. Ha tro på deg selv og tenk; «Når andre har klart det, så er jeg helt sikker på at jeg også vil klare det.»

  Vær stolt av deg selv og takknemlig for det du har fått til.

  Ta gjerne kontakt med meg på e-post:


  Med vennlig hilsen

   
  Bernt-Åge Grimstad