Influencere - hvem du blir påvirket av

Stabekk 30.april 2020 - Influencere - hvem du blir påvirket av 

 


Influencer - påvirker på norsk

Bruk av stadig nye medier har endret hvem vi lytter til og hvem vi følger med interesse. Vi har lenge hatt kjendiser og forbilder eller personer som vi ser opp til.  Kjendis status kom for fullt da TV ble allemannseie på 60-tallet.  Om du hadde vært på TV, da var du nesten som en kjendis å regne.  De som var ofte på TV fikk virkelig kjendis status og ble gjenkjent overalt. En TV-kjendis kunne samle hele Norge foran TV-skjermen en lørdagskveld den gangen vi hadde bare en TV-kanal. Erik Bye er vel den første og det beste eksempelet her.  Før TV-en var det filmstjerner, kjente artister og idrettshelter som også kunne bli kjendiser. De var personer som ble sett opp til og «digget».


Mine forbilder

Et forbilde er gjerne en person som du ser opp til og ønsker å «bli som han eller henne». Mine første forbilder fikk jeg på midten av 60-tallet, nærmere bestemt i 1966. Begge ble eksponert via NRK Fjernsynet. Den første store helten jeg fikk var Gjermund Eggen (død 6/5-2019) som vant 3 VM gull på ski i 1966. Når jeg prøvde å gå «fort» på ski forestilte jeg meg at jeg var Gjermund Eggen, da var jeg uslåelig.   

Norske idrettsutøvere som ble kjendiser, skulle de på død og liv «med frivillig tvang» få til å synge på TV. Det var nok delte meninger om de burde aller helst  forholde seg til å drive med idrett. Både Gjermund Eggen og Ole Ellefsæter ga også ut plater. 

Gjermund hadde sangen 

«I Engerdal;  I Engerdal med raude georginer i glaset»

 og Ole Ellefsæter sang om « I Grenoble skal vi slå dem i Grenoble skal vi flå dem, ja du veit vi setter alle kluter til for å tenne en olympisk ild.»

Den andre store helten min på den tiden var Eusebio (død 5/1-2014)som jeg ble kjent med gjennom VM i fotball i England i 1966. Eusébio var opprinnelig fra Mosambik (tidligere portugisisk koloni), men representerte Portugal i VM og klubblaget hans var Benefica.  I VM i 1966 ble han toppscorer  med 9 mål og tok bronse med Portugal.  Når jeg syklet på vei til «vår lokale fotballmark» med ballen min plassert på bagasjebrettet  så tenkte jeg at idag skal jeg skyte like hardt som Eusebio.   


Jeg fikk også lokale forbilder, og lokalt så rager «Boble» høyest av dem alle. Ofte drømte jeg om; «å bli like god til å drible som han Boble (Svein «Boble» Rødland som spilte på Aalesunds Fotballklubb).

 


Etterhvert fikk jeg flere som jeg så opp til, og med Tippekampene dukket det opp mange nye helter. Jeg kjøpte de engelske fotball-bladene «Goal» og «Shoot» . Fra bladene klippet jeg ut mine nye helter og hang de opp på veggen. Det var spesielt en helt som førte til at jeg fortsatt har Everton som min favorittklubb i England. Det var Bob Latchford.  For meg var han den største helten av alle helter, en fantastisk fotballspiller i mine øyne.  Han spilte for Everton fra 1974 til 1981, og i sesongen 1977/78 scoret han 30 ligamål. 
Helter og forbilder i ny innpakning

I 1993 ble  Internett tilgjengelig gratis for alle. selv om det var en litt treg start så har utviklingen deretter gått stadig fortere og fortere med stadig inntog av nye medier. I dag har vi Instagram som registrerer hvor mange følgere du har.  Det er ubegripelig når vi ser hvor mange følgere artist og skuespillere Jennifer Lopez  (jlo) har på Instagram. I dag 30.april står hun oppført med 119 mill følgere. Et av innleggene hennes hadde 3.179.615 visninger. 

I Norge har vi mange bloggere som formidler sitt budskap. De som har størst oppslutning ligger på godt over 30.000 besøkende i døgnet på sine sider.

Jeg har sett litt på hva de skriver om for å få så mange «klikk» på sidene sine. Det varierer ikke så veldig mye det våre «topp-bloggere» skriver om. Tema som går igjen er som følger: 


 • Hverdagsliv
 • Familien sin
 • Antrekk
 • Reiser
 • Kjærlighetslivet sitt
 • Mat
 • Skjønnhet
 • Mote 
 • Trening
 • Kosthold


 • Ja, dette er tema som folk flest synes å være opptatt av å lese om. 


  I dag har jeg satt en brøddeig.  Oppskriften får du på slutten av dagens innlegg.  Det gjelder å fokusere på noe som folk er opptatt av.  Heldigvis er det mange som blogger om, og er opptatt også av andre tema. Det er faktisk blogger om alle mulige tenkelige tema som enkeltpersoner brenner for og er lidenskapelig opptatt av. 

  Bærekraft

  Bærekraft er en ny tendens som jeg føler har forsterket seg nå midt i «Korona-angrepet». Jeg observerer at flere og flere er opptatt av bærekraft. Hvordan vil det gå med oss på denne planeten? Flere skriver om og lager Podcaster om bærekraft. 

  Slike personer tror jeg vil bli gode forbilder å lytte til slik at vi klarer å ivareta både oss selv og fremtidige generasjoner. Hvilken verden ønsker vi oss?  Flere har fokusert på at vi har fått Korona som en oppvåkning eller lærepenge som vi nå har muligheten til å ta lærdom av. Spørsmålet blir om vi glemmer fort og setter på gasspedalen igjen eller om vi lager oss en ny «normal» som ivaretar kloden vår.

  Hva er bærekraft? Bærekraft ble faktisk brukt allerede i 1987 og ble allment kjent etter Brundtlandkommisjonen brukte begrepet  «bærekraftig utvikling».

   

  FN definisjon av Bærekraft

  :

  “Bærekraftig utvikling handler om å ta vare på behovene til mennesker som lever i dag, uten å ødelegge framtidige generasjoners muligheter til å dekke sine. Bærekraftsmålene reflekterer de tre dimensjonene i bærekraftig utvikling: klima og miljø, økonomi og sosiale forhold. “

  Fra Wikipedia:
  «Begrepet brukes ofte av politikere og miljøbevegelser for å begrunne at fattigdomsproblemer og miljøproblemer må ses i sammenheng, og for å argumentere for at kortsiktige økonomiske hensyn må vike plassen for langsiktige miljøhensyn.»  På engelsk er bærekraftsmålene «ESG», eller environmental, social and governance. Det er mye som inngår i ESG, men i figuren over er noen av de vanligste faktorene. 

  Kilde: Nordnetbloggen Eivind Berg «Bærekraftig Sparing 8/8-2018

  Hvem blir du påvirket av?

  Vi har ulike interesser og områder som vi blir tiltrukket av. Gjennom tidene har vi forholdt oss til ulike læremestere tilpasset medier som til enhver tid har vært tilgjengelige. Nå får vi igjennom utallige kanaler informasjon fra mer eller mindre seriøse avsendere. Noen har budskap som fremmer sannhet, men det er også andre avsendere som er opptatt av egen makt og posisjon. De som står for «fake news» og har til formål å forvrenge sannheten for å oppnå mer makt skal vi være oppmerksom på.

  Heldigvis så er det mange som går foran og viser vei. Dagsavisen hadde 11.november i 2019 et intervju med Yrja Oftedahl som står bak Podcasten «Power Ladies». Yrja intervjuer «Power Ladies», kvinner som har oppnådd suksess. Yrja fikk spørsmålet. Hva kjennetegner en Power lady? Hun svarer da at; «

  de som hun fronter er damer som brenner for en sak større enn seg selv. Og som jobber for bærekraftig utvikling.» 

  Hun sier videre;  «

  at hun føler det er de samme kjendisene som blir resirkulert i mediene. Jeg har savnet forbilder som står for noe.»

  Dagsavisen spurte henne om det var noen fellesnevner for veien til suksess blant de hun hadde intervjuet. 

  «Ja særlig en ting går igjen; de er veldig påpasselige med hvem de omgås med. De omgås med folk som backer dem, utfordrer dem og drar dem videre. Så er alle flinke til å spørre om hjelp. De er gode på prioriteringer, og ingen av dem er redde for å gjøre feil. De har tydelige visjoner. Også sammenligner de ikke seg selv med andre. De er sine egne forbilder.»

  Idag baker jeg brød


  Jeg vil avslutte med å vise brødene som jeg har bakt idag.

  Her er oppskriften som jeg brukte for 3 brød i form: •  200 g sammalt rug grov
 • 1. Kg Sammalt hvete fin (du kan bruke grov)
 • 1 kg hvetemel
 • 1,5 l væske (0,5l kulturmelk og 1l vann)
 • 1 spiseskje sirup
 • 50 g gjær
 • 1ts salt


 • Bland melet. Varm opp væsken i sammen med sirup og salt til 37 grader. Løs opp gjæren i væsken og bland væsken med melet til en deig. La deigen heve til dobbel størrelse. Jobb godt med deigen og form den til 3 brød som du steker i form. Husk å smøre formene med matolje. La brødene etterheve seg litt før du setter de i ovnen. Husk å forhånds varme ovnen til 200 grader og stek brødene deretter i 45 -50 min på nederste rille.

  Lykke til!!


  Se her er de ferdig. Var de ikke fine !!! Del gjerne oppskriften med alle vennene dine!!!
  Klem Bernt-Åge 

  Husk resirkulering - men ikke av kjendiser


  Finn det du brenner for og gjennomfør det. Tenk igjennom hva du skal bli når du bli stor. Ta vare på deg selv. Bruk tid på,  og vær sammen med de som gir deg energi og livsglede.

  Ønsker du å komme i kontakt med meg:

   

  Med vennlig hilsen

  Bernt-Åge Grimstad

  forfatter av boken «Ledelse er enkelt»